Zondag 24/10/2021

Duizenden nieuwe banen bij

cultuurbeleid

audiovisuele sector reageert opgelucht op verbeterde tax shelter

de Belgische film in aantocht

'De filmsector vraagt al twintig jaar een tax shelter', verzucht Guido Dekeyser, co- producent van De zaak Alzheimer. 'Eindelijk komt het ervan. En wat ons betreft kon de timing niet beter.' Acht parlementsleden van de meerderheidspartijen SP.A-Spirit, VLD en MR hebben een wetsvoorstel klaar over een fiscaal systeem dat investeringen in de Belgische film moet aanmoedigen.

Brussel

Van onze medewerker

Nico Krols

Concreet kunnen ondernemingen maximaal 500.000 euro in een film investeren. Op de winst die de film boekt, geniet de investeerder voor 150 procent fiscale immuniteit. Hij kan dus maximaal 750.000 euro belastingvrij uit de winst recupereren. Dit voordeel moet wel weer in België worden geïnvesteerd. Voor alle duidelijkheid: er bestond al een tax shelter sinds mei 2003, maar die bleef een dode letter omdat er nog veel onzekerheden voor privé-investeerders in het spel waren. Sinds het bekendmaken van de vorige tax shelter-regeling zoeken meer dan dertig nieuwe filmprojecten - ongeveer de helft meer dan vorige jaren - vergeefs naar privé-kapitaal. Met name de onaantastbaarheid voor belastingheffing was niet waterdicht.

Dit nieuwe voorstel komt aan die hiaten tegemoet en moet binnenlands en buitenlands kapitaal lokken om de audiovisuele productie in ons land te doen aantrekken. Aanvullend op de oude wet moet het mogelijk zijn dat ook televisieomroepen mee in film kunnen investeren, alsook de aan hen verbonden bedrijven. Daarbij worden enkele boekhoudkundige vereisten versoepeld, waarbij belangrijk is dat de fiscale vrijstelling een definitief karakter heeft. Ook wordt de termijn waarbinnen moet worden bewezen dat het behaalde winstvoordeel weer in België werd geïnvesteerd verlengd naar vijf jaar.

Annemie Roppe (Spirit): "We verwachten dat de tax shelter in België twintig nieuwe films oplevert. Dat is goed voor drie- tot vijfduizend banen. De sector heeft er alle belang bij dat de wet dringend wordt goedgekeurd, dus zullen we het voorstel zo snel mogelijk indienen."

Guido Dekeyser beaamt dat: "Als de wet snel wordt goedgekeurd, kunnen we, nu De zaak Alzheimer in het buitenland aanslaat, bij geïnteresseerde bedrijven aankloppen om mee projecten te financieren. Dit is een werkbaar systeem waarmee we geld naar België kunnen halen. Belgische filmproducenten missen al twintig jaar kansen, maar nu lopen we niet langer achter op buurlanden waar de tax shelter al bestaat."

Ook regisseur Dominique Deruddere is het systeem van de tax shelter genegen. "Soms ben je genoodzaakt je eigen film mee te produceren. Het risico bij Iedereen beroemd lag voor mij behoorlijk hoog. Je bent immers nooit zeker van je succes. Nu kan het risico beter worden gespreid. Dit systeem komt ook kleinere films ten goede. Producenten zijn minder geneigd in het creatieve proces in te grijpen als ze meer van hun opbrengst verzekerd zijn. Voor mijn volgende film wordt bijvoorbeeld een miljoen euro Vlaams geld en vijf miljoen euro vanuit Duitsland geïnvesteerd. In welke taal denk je dat de film wordt gesproken? Juist ja (lacht). De titel wordt dus Bluthochzeit (De bloedbruiloft). Met een tax shelter kun je daar wellicht vrijer mee omspringen."

Kan een tax shelter uitgebreid worden naar de hele culturele sector? Anne-Marie Baeke (SP.A): "Met het departement Begroting gaan we na of wetenschappelijk onderzoek niet van een fiscaal belastingkrediet kan genieten. En ja, ook voor de culturele sector zou dat moeten kunnen. Vooral de musicalsector ziet daar heil in. Een kosten-batenanalyse kan meer klaarheid brengen. Voor de filmsector was het voordeel duidelijk."

'Tax shelter voor hele culturele sector is goed idee. Als het financieel haalbaar is'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234