Donderdag 25/02/2021

Duizenden mensen vluchten uit Tsjaadse hoofdstad

Rebellen dreigen met nieuw eindoffensief in N'Djamena

In Tsjaad hebben de rebellen zich uit de hoofdstad N'Djamena teruggetrokken. Ze zouden een nieuw offensief plannen maar laten de burgers eerst uit de stad vertrekken.

Door Koen Vidal

N'Djamena l Volgens ooggetuigen zouden de straten van de hoofdstad bezaaid zijn met lijken. Een expat beschreef de situatie als 'bloederig en chaotisch'.

Zondagnacht leek het er even op dat de 2.000 à 3.000 rebellen die op één week tijd van de Soedanese grens naar N'Djamena oprukten het presidentiële paleis zouden veroveren. Maar president Déby hield stand in zijn paleis om van daaruit zijn tanks en gevechtshelikopters op de rebellen af te sturen. Met succes, want in de loop van de nacht trokken de rebellen zich terug naar de buitenwijken van de stad.

"Een tactische terugtocht", zo luidde het bij de rebellen. "Alvorens een nieuw offensief in te zetten willen we de burgers de tijd geven om de stad te verlaten."

Bluf of reëel dreigement? Zeker is dat duizenden mensen gisteren het zekere voor het onzekere namen en naar het nabijgelegen Kameroen vluchtten. Volgens hulpverleners zorgden de gevechten van zaterdag en zondag voor vele slachtoffers en chaos. "De straten liggen bezaaid met lijken", aldus één van hen. "De situatie is bloederig en chaotisch."

Door de gevechten zijn het nationale radiostation en de centrale markt zwaar beschadigd. Een verslaggever van het persagentschap Reuters beschreef gisteren de paniek en de angst onder de burgers: "Ik zag een meisje met verschillende kogelwonden op haar rug. Er waren kinderen die huilden, eigenlijk huilden alle kinderen die ik zag." Artsen Zonder Grenzen meldde dat in de hospitalen van de stad honderden gewonden werden opgenomen.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelt het offensief van de rebellen. In een resolutie worden "alle lidstaten opgeroepen om de regering van Tsjaad te steunen binnen het kader van het VN-charter". Een vage formulering die niet duidelijk bepaalt wat bevriende landen precies tegen de rebellen mogen ondernemen. Frankrijk had liever een sterkere tekst gehad die militair ingrijpen uitdrukkelijk toeliet.

De resolutie roept ook de buurlanden van Tsjaad op om de gemeenschappelijke grenzen te respecteren. Een duidelijke vingerwijzing naar Soedan, dat de rebellen zou steunen. Daarmee wil Soedan in de eerste plaats de ontplooiing van een 3.700-man sterke Europese troepenmacht verhinderen die in Tsjaad de ruim 400.000 vluchtelingen uit de Soedanese regio Darfur moet beschermen. De installatie van de vredesmacht werd zondag tijdens een Europees spoedberaad uitgesteld. EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana zegt dat de operatie geenszins wordt afgeblazen. "We wachten enkele dagen om te zien hoe de situatie op het terrein evolueert. De situatie is nog altijd erg onduidelijk. Maar we houden deze vredesoperatie levend."

Tawanda Hondora, onderdirecteur van het Afrikaprogramma van Amnesty International, is pessimistischer over de EU-vredesmacht. "De huidige escalatie bedreigt de volledige ontplooiing van de Europese macht."

De Tsjaadse minister van Mijnen zegt dat de Soedanese regering op die manier in Darfur "een genocide wil verbergen". "Soedan wil de Europese troepenmacht niet omdat die de genocide in Darfur aan het licht zou brengen." De VN-vluchtelingenorganisatie maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen uit Darfur. Die worden momenteel niet beschermd.

Verslaggever Reuters:

Ik zag een meisje met verschillende kogelwonden op haar rug. Alle kinderen die ik zag, huilden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234