Donderdag 23/01/2020

Duizenden kampeerders gewaarschuwd voor dodelijk virus

Tot twaalfduizend bezoekers van een camping in het Yosemite-natuurpark in Californië lopen risico op besmetting met het dodelijke hantavirus. De longziekte, die overgebracht wordt door veldmuizen, besmette al minstens zes mensen. Twee onder hen overleden.

De eerste dode werd vorige maand gerapporteerd. Het ging om een 37-jarige man uit San Francisco. Het Center for Disease Control and Prevention (CDC), het overheidsorgaan dat zowel preventief als reactief epidemieën bestrijdt, slaat nu pas alarm.

Uit onderzoek bleek vorige week dat de geïnfecteerde veldmuizen zich nestelden tussen de buiten- en binnenlaag van luxetenten op het kampeerterrein Curry Village. Daar verbleven in de zomervakantie twaalfduizend mensen. De gestorven slachtoffers verbleven er tussen half juni en begin juli.

Het virus wordt verspreid door de uitwerpselen, speeksel en urine van veldmuizen of ander ongedierte. Eens hun uitscheiding opdroogt en vermengd raakt met stof kan de mens besmet worden door inademing, door aanraking van besmette stoffen of voedsel, of wanneer ze gebeten worden door het besmette ongedierte.

Het kan zes weken duren voor de symptomen zich manifesteren, waarna de patiënt snel erg ziek wordt. Slachtoffers ontwikkelen ernstige ademhalings- en longproblemen. Er treedt ook orgaanschade op.

Er bestaat vooralsnog geen efficiënt geneesmiddel tegen de ziekte, die fataal afloopt voor een op de drie patiënten. Hospitalisering is dan ook onontbeerlijk om de ziekteverschijnselen te remmen.

Het CDC vraagt alle artsen die een hantabesmetting vermoeden contact op te nemen met hun lokale zorgoverheden. De beheerders van Yosemite hebben zelf al 3.000 bezoekersgroepen gecontacteerd met de vraag onmiddellijk medische bijstand te vragen als ze griepverschijnselen vertonen zoals hoofdpijn, koorts, kortademigheid, spierpijnen en hoesten.

Er verbleven veel buitenlanders op de site, waaronder ook enkele groepen Belgen. Voor zover bekend vertoont in ons land niemand verontrustende symptomen. Wie in de getroffen tijdspanne in Curry Village verbleef, wordt niettemin aangeraden verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.

De luxetenten in Curry Village werden tot nader order gesloten. In het park zelf is er geen rechtstreeks gevaar voor besmetting. Toch noteerden de parkbeheerders al een aantal afzeggingen van bezoekers. Yosemite National Park wordt jaarlijks bezocht door vier miljoen mensen. Zeven op de tien mensen trekt ook door Yosemite Valley, waar Curry Village gelegen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234