Zaterdag 25/06/2022

Energie

Duizenden installaties zonnepanelen net voor subsidieaanpassing goedgekeurd

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Is er in Vlaanderen massaal gesjoemeld met zonnepanelen? Telkens als de regering de subsidies verlaagde, werden honderden zonneparken nog net op tijd gekeurd, blijkt uit cijfers van de energiewaakhond VREG die de PVDA onderzocht. 'Dit moét onderzocht worden.'

JB

Tussen 2009 en 2012 verlaagde de Vlaamse regering de subsidies voor zonnepanelen in totaal acht keer. In verschillende fases werden zo de zwaar gesubsidieerde groenestroomcertificaten afgebouwd. Wat blijkt? Duizenden commerciële zonneparken slaagden erin om net voor het verstrijken van een deadline hun park gekeurd te krijgen.

Het halen van de deadline was cruciaal, want het maakte een verschil van soms meer dan 100 euro aan subsidies per kilowattuur. Op een subsidietermijn van 20 jaar scheelde dat voor bepaalde bedrijven algauw miljoenen euro’s.

Tom De Meester, de energie-expert van de PVDA, vroeg documenten bij de Vlaamse energiewaakhond VREG op, en kwam tot een paar verrassende vaststellingen. “In de twee weken voor iedere deadline zijn telkens honderden parken tegelijk gekeurd”, zegt De Meester. “Op 30 juni 2011 ging het zelfs om 356 parken in één dag. In de twee maanden die daarop volgden, kregen slechts tien parken groen licht.”

Valse attesten

In de cijfers van de VREG stelt hij keer op keer hetzelfde patroon vast in alle acht periodes waarin subsidies verlaagd worden. Voor de deadline loopt het aantal keuringen in de honderden, erna kan je de keuringen op één hand tellen. “Dit ruikt naar bedrog”, zegt De Meester.

In totaal werden 3.500 commerciële zonneparken vlak voor een deadline gekeurd.

Bovendien blijken heel wat parken pas maanden na hun keuring effectief stroom te produceren. Ook dat is merkwaardig. In theorie zou een zonnepark dat gekeurd is helemaal klaar moeten zijn.

In de lijst met gekeurde zonneparken in de periode van juni 2011 blijken sommige parken echter pas actief te worden in 2012, meer dan zes maanden na de keuring. “Dat roept vragen op”, zegt De Meester. “Zeker als je ziet dat er in Limburg op gelijksoortige manier massaal fraude gepleegd is.”

In Limburg stuitte het parket al in 2015 op fraude met keuringen. Morgen start voor de raadkamer van Hasselt een proces dat moet beslissen of een aantal strafklachten in het zogenaamde dossier-Sunny doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank.

Het dossier draait rond eigenaars van commerciële zonneparken die gesjoemeld zouden hebben met de keuringen van hun zonnepanelen, zodat ze de hoogst mogelijke subsidies konden incasseren. Sommige keuringsbedrijven leverden (valse) attesten op bestelling. Wie betaalde, kreeg een gunstige keuring van zijn zonnepark op de datum die hij of zij wenste. Of in sommige gevallen zelfs een blanco formulier dat naar eigen goeddunken ingevuld kon worden. De bedrijven konden daarna rustig hun park afwerken, want de keuring was zogezegd netjes op tijd gebeurd.

Het systeem bleek wijdverspreid en goed gekend in de sector. De bedrijven die hun daken vol zonnepanelen plaatsten, vonden snel hun weg naar de keurders, die niet moeilijk deden over een valse datum.

Grootschalige audit

Infrax, de netbeheerder in Limburg, schat de subsidiefraude door kleine en grote bedrijven op ruim 40 miljoen euro. Het parket voerde bijna twee jaar onderzoek om alles in kaart te brengen. In mei 2015 doken de eerste berichten over die fraude op in de media, en afgelopen weekend pakte Het Belang Van Limburg uit met het nieuws dat ook de Genkse schepen Angelo Bruno (sp.a) betrokken zou zijn.

Bij netbeheerder Eandis, die het grootste deel van Vlaanderen bedient, is er nooit gecoördineerde actie ondernomen. De PVDA vindt het bizar dat enkel in Limburg actief gespeurd is naar fraude met zonneparken.

“Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering niet zelf het initiatief neemt voor een grootschalige audit bij commerciële zonnepanelenparken”, zegt De Meester. “Het gaat over tientallen miljoenen euro’s subsidies die mogelijk onterecht verkregen zijn en die doorgerekend worden aan de consument via de elektriciteitsfactuur. In tijden van torenhoge energiefacturen is het onaanvaardbaar dat malafide ondernemers via fraude extra subsidies proberen binnen te halen.”

“Het zijn de netbeheerders (Eandis en Infrax, red.) die verantwoordelijk zijn voor het opsporen van energiefraude”, klinkt het op het kabinet van Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). (JBB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234