Vrijdag 03/04/2020

Onderwijs

Duizenden euro's voor waardeloos diploma? Gedaan met deze witte lijst

Studenten (in spe) zullen voortaan op een vernieuwde website kunnen nakijken of hun opleiding erkend wordt.Beeld BELGA

Duizenden euro’s voor een waardeloos diploma? In de strijd tegen nepuniversiteiten lanceert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een vernieuwde witte lijst. Studenten (in spe) kunnen zo gemakkelijker nakijken of hun opleiding erkend is.

Komt de United International Business Schools of Belgium u bekend voor? Het is slechts een van de vele valse universiteiten die in ons land opereren. Zij zijn niet erkend door de overheid, waardoor hun diploma’s op de arbeidsmarkt zo goed als waardeloos zijn. Vaak bieden zo’n instellingen nog wel onderwijs aan, maar af en toe sturen ze zelfs ‘diploma’s’ op tegen betaling.

Op de vernieuwde website hogeronderwijsregister.be kunnen studenten voortaan nakijken of hun opleiding erkend is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). “Vanaf nu is er sprake van een witte lijst in de strijd tegen de nepopleidingen en de nepuniversiteiten”, meldt het kabinet-Crevits.

De site, die ook in het Engels beschikbaar is, kwam er na uitgebreid overleg tussen de hogescholen, universiteiten, de NVAO en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Studenten kunnen er snel terugvinden waar ze welke opleidingen kunnen volgen, welke afstudeerrichtingen beschikbaar zijn en hoe de kwaliteit ervan werd beoordeeld.

Voor alle duidelijkheid: private instellingen mogen ook zonder erkenning onderwijs aanbieden. Wat zij niet mogen, is gebruikmaken van beschermde titels. Zo zijn er nepinstellingen die duizenden euro’s aanrekenen voor een niet-erkend MBA-diploma. Alleen erkende hoger onderwijsinstellingen mogen zichzelf ‘universiteit’ of ‘hogeschool’ noemen. Ook zijn de graden van ‘bachelor’, ‘master’ en ‘doctor’ vanuit de Codex Hoger Onderwijs beschermd. Andere benamingen, denk aan ‘attest’, ‘diploma’ of ‘afstandsonderwijs’ zijn dat niet.

Reputatieschade

Eerder liet Crevits al verstaan dat ze de strijd tegen nepuniversiteiten wilde opvoeren. Een zwarte lijst wilde ze liever niet opstellen. Het zou te moeilijk zijn om die up-to-date te houden en het zou, als per ongeluk een erkende hogeschool of universiteit op de lijst zou belanden, voor grote reputatieschade kunnen zorgen. Bovendien hoeven onbetrouwbare instellingen slechts een deel van hun naam of hun adres te veranderen om een nieuwe doorstart te maken. 

Het ministerie van Onderwijs trekt wel al langer op met de federale overheidsdienst Economie. De afgelopen jaren zijn meerdere instellingen geschrapt in het federale Kruispuntbank der Ondernemingen en kwamen er talloze klachten binnen voor misleidende reclame. Gedupeerde studenten brachten ook strafzaken voor de rechter, waarbij de Vlaamse Gemeenschap zich burgerlijke partij stelde. Onder meer de Antwerp International Business School, de Carolus Magnus University en de Robert Schuman University kwamen zo onder vuur te liggen.

“Ons Vlaams onderwijs is zeer hoogstaand en daar mogen we best trots op zijn”, zegt Crevits. “Met deze vernieuwde website zorgen we ervoor dat al de inspanningen die onze instellingen van het hoger onderwijs leveren om kwaliteitsvolle opleidingen aan te bieden ook zichtbaar worden. Zo krijgen we één online witte lijst die eenvoudig raadpleegbaar is voor iedereen. Op die manier is het ook duidelijk welke hogescholen en universiteiten een erkende opleiding aanbieden en welke instellingen niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234