Dinsdag 18/02/2020

Update

Duizenden Belgen dreigen zonder pensioen of uitkering te vallen

Beeld thinkstock

Duizenden Belgische grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt, dreigen tot twee jaar lang geen pensioen of een uitkering te krijgen. Ze riskeren in een juridisch vacuüm te belanden, waarvan de wetgever wist dat dat eraan kwam, maar niets aan heeft gedaan. Dat klagen de Belgische en Nederlandse ombudsmannen aan. Het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block belooft een oplossing.

Concreet gaat het om Belgen die in Nederland werkten, maar die werkloos zijn geworden. Als ze 65 jaar worden, vervalt hun werkloosheidsuitkering in België. Normaal moeten ze dan een pensioen uitgekeerd krijgen. De pensioenen worden betaald door het land waar ze hebben gewerkt: Nederland dus. Maar daar hebben ze nog geen recht op. Nederland heeft de pensioenleeftijd immers vastgelegd op 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2022. Gevolg: de grensarbeiders riskeren om gedurende ongeveer twee jaar in een jurdisch vacuüm terecht te komen, zonder pensioen of sociale uitkering.

Duizenden mensen getroffen

Het gaat om heel wat mensen. Volgens ramingen van de federale pensioendienst worden dit jaar al ruim 2.000 mensen getroffen. Dat cijfer loopt op tot ruim 2.900 in 2018, ruim 3.700 in 2019 en ruim 4.400 in 2020.

De Belgische federale ombudsman, diens collega van pensioenen en de nationale ombudsman uit Nederland trokken vrijdag aan de alarmbel. Ze vragen een snelle oplossing.

Machteloos

De ombudsdiensten zijn niet mals voor de beleidsmakers. "De wetgever wist dat dit eraan kwam, maar heeft niets gedaan", aldus Litte Frooninckx, woordvoerster van de federale Ombudsman. Volgens de ombudsdiensten is dan ook het voorzorgsprincipe niet gerespecteerd en vormt het vacuüm een belangrijk belemmering voor het vrije verkeer van personen.

De ombudsdiensten staan ook machteloos. "We kunnen niets doen. Zolang de grensarbeiders geen beslissing krijgen dat hun uitkering is gestopt, kunnen ze niet reageren. Ze zitten in een impasse", klinkt het nog.

Oplossing

Een mogelijke oplossing, aldus de ombudsdiensten, zou er in bestaan de uitkering voor grensarbeiders toe te kennen tot ze de wettelijke pensioenleeftijd in het buitenland hebben bereikt. In juli werd een wetsvoorstel in die zin ingediend.

De situatie is gekend, klinkt het op het kabinet van minister De Block. "We zullen dit oplossen binnen de regering."

Ook grensarbeiders in Duitsland en Frankrijk

Bij de pensioendienst van de Christelijke Mutualiteit zegt men veel vragen te krijgen over de problematiek. "Vooral in de grensregio's in de Kempen en in Limburg", vertelt pensioenspecialist Niek De Meester. Volgens de CM Pensioendienst is de problematiek niet alleen beperkt tot Nederland, maar dreigt hetzelfde vacuüm voor grensarbeiders die in Duitsland of Frankrijk hebben gewerkt. De situatie voor de grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt, is wel het meest prangend.

Pensioen van 200 euro

De CM heeft een concreet dossier opgesteld waarbij een gepensioneerde het vanaf 2018 dreigt te moeten stellen met een pensioen van 200 euro per maand. Dat is het bedrag dat hij aan pensioen krijgt voor de jaren die hij in België aan de slag was. Om recht te hebben op het deel van het pensioen voor de jaren die hij in Nederland werkte, moet hij wachten tot hij 66 wordt (de pensioenleeftijd in Nederland vanaf 2018).

Ook de CM bepleit een oplossing waarbij de wetgever het mogelijk maakt om de werkloosheidsuitkering voor grensarbeiders te verlengen na 65 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234