Vrijdag 21/02/2020

Ouderenzorg

Duizenden bejaarden lopen financiële steun mis door informaticaproblemen bij overheid

Beeld thinkstock

De koepel van Vlaamse mutualiteiten trekt aan de alarmbel. Volgens de zorgkassen krijgen maar liefst 17.000 zorgbehoevende bejaarden die recht hebben op een zogenaamde "tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden" die steun voorlopig niet, omdat een nieuwe computerprogramma van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid slecht werkt. "Bijzonder pijnlijk dat net de meest kwetsbare mensen daar de dupe van zijn", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp, voorzitter van het Vlaams Intermutualistisch College (VICO).

Ruim 100.000 zorgbehoevende 65-plussers met een beperkt inkomen hebben recht op een maandelijks bedrag tussen 80 en 560 euro, dat door de mutualiteiten wordt uitbetaald. Begin dit jaar is die tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden overgeheveld van het federale naar het Vlaamse niveau.

Die overdracht verloopt volgens de mutualiteiten "allerminst van een leien dakje". Volgens hen nam de FOD Sociale Zekerheid net voor die overdacht nog een nieuw computerprogramma in gebruik, "waar zoveel fouten in zitten dat een pak aanvragen niet behandeld kan worden omdat de zorgkassen niet aan de gegevens kunnen", klinkt het.

"Wij staan klaar om die mensen te helpen, maar kunnen nu niet aan de juiste gegevens om beslissingen te nemen. Dat is bijzonder pijnlijk, omdat het om een zeer kwetsbare groep gaat. Voor hen maakt dat bedrag het verschil tussen een menswaardig bestaan of niet", zegt Van Gorp.

In totaal gaat het om 17.000 dossiers verspreid over de verschillende zorgkassen, allemaal mensen die hun aanvraag voor 1 januari 2017 hebben ingediend. Aanvragen die na die datum werden ingediend, kunnen wel behandeld worden, omdat die sinds de bevoegdheidsoverdracht naar het Vlaams niveau rechtstreeks bij de zorgkassen terechtkomen.

"Zo snel mogelijk oplossing"

De Vlaamse mutualiteiten vragen Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om een oplossing te eisen bij de FOD en om er bij de kersverse federale staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) op aan te dringen het dossier "met de hoogste prioriteit te behandelen".

De FOD Sociale zekerheid laat in een reactie weten dat er voor "de resterende technische issues van het informaticasysteem zo snel mogelijk een oplossing gezocht wordt".

"Vlaamse overheid deed nochtans voorbereidingen"

In een reactie meldt Vandeurzen (CD&V) dat de Vlaamse overheid "van haar kant alles voorbereid om het federale systeem vlot in een Vlaams geïntegreerd model te laten overgaan". "Wij kunnen alleen maar aandringen op een snelle oplossing en willen daar ook aan meewerken. Het verderzetten van intensief en constructief overleg tussen onze administratie, de zorgkassen en de federale administratie moet ertoe leiden dat de opgelopen achterstand zo snel mogelijk kan worden weggewerkt", zegt de minister.

"Wij kunnen alleen maar aandringen op een snelle oplossing en willen daar ook aan meewerken", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V)Beeld Jonas Lampens

De FOD Sociale Zekerheid laat in een reactie weten dat de uitbetaling van mensen met een lopend tegemoetkomingsdossier "absoluut verzekerd" is, en dat dat momenteel nog vanuit de FOD zelf gebeurt.

Bovendien zouden 4.000 van de 17.000 betrokken dossiers gaan over mensen waarvan de tegemoetkoming moet worden "herzien", en dus niet over nieuwe aanvragen. Ook zij worden volgens de FOD verder uitbetaald "tot er een nieuwe beslissing wordt genomen". Voor de "resterende issues van het informaticasysteem wordt zo snel mogelijk een oplossing gezocht", klinkt het nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234