Maandag 14/10/2019

Duizend asielzoekers onderschept voor Sicilië

Syrische Koerden voeren al week op zee

Catania

Reuters / Eigen berichtgeving

Een schip met een duizendtal Koerdische vluchtelingen uit Syrië is gisteren voor de Siciliaanse kust onderschept door de Italiaanse zeemacht. Enkele heethoofden dreigden kinderen overboord te gooien als ze zouden worden gearresteerd, maar konden gekalmeerd worden. Het schip, de Monica, werd begeleid naar de haven van Catania. Nog nooit stroomden in Italië zoveel bootvluchtelingen ineens toe.

De Italiaanse zeemacht onderschepte in de nacht van zondag op gisteren het koopvaardijschip in het oosten van de Middellandse Zee. De meeste opvarenden zouden Koerden uit Syrië zijn. Vanwege hun minderheidsstatus in eigen land probeerden ze naar familie in Duitsland te ontkomen. Het gaat om ongeveer vijfhonderd mannen, tweehonderd vrouwen en driehonderd kinderen. De bemanning bestaat uit minstens acht mensen.

Luitenant Riccardo Chieco, een woordvoerder van de Guarda di Finanza, zei dat enkele immigranten dreigden kinderen in zee te gooien uit angst gearresteerd te worden, maar dat "de politie hen kon overtuigen niet zo drastisch te reageren". De Italiaanse zeemacht heeft daarop het schip geënterd en het vaartuig op sleeptouw genomen. Aanvankelijk werd een medisch reddingsteam opgeroepen om een hoogzwangere vrouw te evacueren, maar uiteindelijk beviel ze aan boord van het schip van een dochtertje. Beiden werden per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, en stellen het uitstekend.

De Monica, een schip van tachtig meter lengte dat voer onder de vlag van het uitvlaggingsparadijs São Tomé e Principe, werd naar de zeehaven van Catania gesleept in het oosten van Sicilië. Tientallen uitgeputte vluchtelingen werden er opgevangen door medische ploegen, die vaststelden dat ook de hygiëne aan boord bedroevend was.

Het gaat om een van de grootste groepen bootvluchtelingen uit de afgelopen maanden in Italië. Ze dobberden al minstens een week rond op zee. Aangenomen wordt dat het schip vertrokken is uit een haven in Libanon, maar officieel wilden of konden de Libanese havenautoriteiten dat niet bevestigen.

Het wordt niet uitgesloten dat de Monica illegaal in Libanon aanmeerde en vertrok. De kapitein beweerde op weg te zijn naar Tunesië, maar aan die stelling wordt weinig geloof gehecht. Samen met zijn bemanning werd hij gisteravond nog door de Italiaanse justitie op de rooster gelegd. Volgens de Italiaanse autoriteiten was het schip vrijdag al onderschept door de Franse zeemacht, maar ging die niet aan boord. Frankrijk zelf zegt dat ze het schip wel controleerden. Waarom de Fransen het niet nodig achtten om de noodlijdende passagiers te helpen, zal onderzoek moeten uitwijzen.

Door zijn enorme kustlijn is Italië de laatste jaren de favoriete aanmeerplaats voor bootvluchtelingen die in de Europese Unie een nieuw leven willen beginnen. Alleen al vorig jaar zetten in Italië twintigduizend immigranten voet aan wal. Veelal betalen ze voor hun reis fortuinen aan mensensmokkelaars, die evenwel verzwijgen dat ze illegaal aan land worden gezet. De opvarenden van de Monica hadden volgens de Italiaanse kustwacht geluk dat hun schip zeewaardig was. De meeste bootvluchtelingen bevinden zich aan boord van gammele of overladen schuiten. Twee weken geleden verdronken minstens vijftig bootvluchtelingen in de Adriatische Zee toen hun schip zonk.

De conservatieve Italiaanse regering keurde vorige maand een wet goed die de Italiaanse zeemacht veel meer bevoegdheden geeft om schepen te enteren. De omstreden wet houdt ook in dat vluchtelingen die geen recht hebben op asiel, onmiddellijk kunnen worden uitgewezen.

(MR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234