Donderdag 28/10/2021

Duizend angsten voor de Zehbi's

Wat bezielt tienermeisjes om andere meisjes in elkaar te slaan, te bedreigen en zelfs op de treinsporen te proberen gooien? Niemand die het weet in Brugge, dat wel geteisterd lijkt door jeugdbendes. cathy galle

'Kijk, een gevaarlijke meisjesbende", grinnikt een blonde jongen terwijl hij naar een groepje meisjes wijst op het plein achter het station. "Lopen, vlug!" Zijn vrienden lachen luid. De meisjes, allen in jeans met scheuren en witte sneakers, kijken hem aan met die vernietigende blik die enkel tienermeisjes kunnen produceren.

Brugge is in de ban van de Zehbi's, wat Arabisch is en straattaal voor 'verdomme'. De Zehbi's zijn een gewelddadige meisjesbende die de stationsbuurt en de omliggende scholen terroriseert. Het gaat om zes meisjes tussen de 13 en de 15 jaar. Ze gooien hun slachtoffers op de grond en slaan en schoppen hen. Soms staat een hele groep rond het slachtoffer, inclusief jongens. Alles wordt gefilmd en de filmpjes verschijnen op Instagram. Vorige week probeerden ze ook een meisje op de treinsporen te gooien.

Geen wonder dus dat veel meisjes bang zijn in en rond het station, ook al patrouilleren er nu geregeld politieagenten. "Ik loop hier nooit meer alleen rond", zegt Fien, die in een school in de buurt in het derde middelbaar zit. Ze voelde zich hier op het plein achter het station vroeger ook al niet op haar gemak. "Kijk naar het plein: het is één grote betonnen vlakte, met op het einde een paar halve tunnels voor voetgangers en fietsers. Nergens een café of winkel te zien. Sociale controle nul dus."

Het is ook niet de eerste keer dat er hier problemen zijn. Ook afgelopen zomer waren in de stationsbuurt al incidenten met jeugdbendes. Eind augustus doken op sociale media nog beelden op van een 14-jarige jongen die in elkaar was geslagen door leden van de Tigra's, een jeugdbende die samen met hun rivalen van de Hyena's de stationsbuurt onveilig maakten.

Toen nam Petra De Schepper, pedagogisch directeur van het nabijgelegen Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) het nog wat lachend op. "Een mens verwacht hier zo geen Amerikaanse toestanden natuurlijk. Dit is Brugge, niet de Bronx."

Maar begin september verging haar het lachen. Toen bleek één specifiek meisje, dat nieuw was op de school, zich bijzonder agressief te gedragen. Dat ging van ruzies, allerhande pesterijen, dreigementen tot het echt in elkaar slaan van andere leerlingen. Het meisje kreeg bijval van een vijftal andere meisjes, van wie de meesten ook nieuw waren op de school.

De situatie escaleerde verder en alle pogingen om de situatie te normaliseren mislukten. De school zag zich genoodzaakt om de meisjes een voor een van school te sturen. "Ik weet dat van school sturen nooit een goede oplossing is, maar ik stond met mijn rug tegen de muur", zucht De Schepper. "Zoveel agressie, zoveel kwaadheid. Dat had ik in mijn 17-jarige carrière hier nog nooit meegemaakt. Dat kunnen we op school niet tolereren. Ik moet ook aan mijn andere leerlingen denken."

Maar sinds de meisjes van school zijn gestuurd, komen de verhalen van aanvallen door een meisjesbende. De aanvallen hebben hetzelfde stramien als die van de Tigra's tijdens de zomer: eerst wordt het slachtoffer bedreigd en fysiek toegetakeld, daarna wordt het filmpje op sociale media geplaatst. Het parket van Brugge is een onderzoek gestart en liet al weten dat een van de meisjes, vermoedelijk de 15-jarige leider, opgepakt is. Gisteren werd ze ook geplaatst in een halfopen instelling. Meer informatie wil het parket, in het belang van het onderzoek, niet kwijt.

Ook diefstal

In het KTA schrokken ze hard toen ze van slachtoffers hoorden dat vier van de zes Zehbi's de door hen van school gestuurde meisjes bleken te zijn. Ze kiezen hun slachtoffers ook niet willekeurig uit, zoals aanvankelijk werd gedacht. Ze blijken er vooral 'oude bekenden van op school' uit te pikken. Waarom precies is niet duidelijk.

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) benadrukt dat de politie zeer alert is en dit heel serieus neemt. Toch ontkent hij dat er een structureel probleem is met gewelddadige jongeren in Brugge. Een uitleg waar ze in het KTA toch aan durven te twijfelen. "De meisjes blijken de jongens van de Tigra's en de Hyena's te kennen", ontdekte De Schepper. "Ook al zitten ze allemaal op verschillende scholen en wonen ze niet in dezelfde buurten. Vanwaar ze elkaar precies kennen, is mij niet duidelijk. Een deel van hen komt van buiten de stad. En de trefplaats is het station. Daar houden ze zich bezig met diefstal, bedreigingen en fysiek geweld."

De handelaars op het plein aan de voorkant van het station, kunnen erover meespreken. In de Carrefour Express probeerden meisjes al spullen te stelen. En in de Standaard Boekhandel vond de uitbater plots enkele meisjes in zijn bergruimte, achteraan de winkel. Daar waren ze aan het kijken wat ze precies wilden meenemen.

De meeste handelaars hebben de voorvallen aan de politie gemeld. Soms werden de daders meegenomen door de politie, maar stonden daar een paar uur later opnieuw. "Het lijkt wel alsof niemand iets kan doen", zucht De Schepper. "Want wat doe je met zulke tieners? De instellingen zitten vol, er zijn wachtrijen van hier tot in Tokio. Ik had net nog contact met een mama van een van de bendeleden. Die vrouw is ten einde raad. Ze heeft haar kind zien afglijden, heeft overal hulp gezocht maar vond die nergens. En nu is het kind ontspoord. De mama is er kapot van en heeft ook al haar excuses aangeboden aan de ouders van de slachtoffers. Ik heb alle ouders van daders de raad gegeven om de meisjes van elkaar te isoleren, ervoor te zorgen dus dat ze niet meer kunnen samenklitten. In de hoop dat er geen slachtoffers meer zullen vallen."

Aangepaste roosters

Ondertussen bekijkt de school hoe ze haar leerlingen zo goed mogelijk kan beschermen. Dat gebeurt voor elk individueel geval apart. Kunnen de ouders hen brengen of niet? Leerlingen kunnen ook in groep en onder begeleiding van en naar het station gaan. En de lesroosters worden een beetje aangepast zodat het voor de bende niet meer duidelijk is wanneer de geviseerde leerlingen klaar zijn met de les en naar het station gaan.

De Schepper verwittigde ook de andere Brugse middelbare scholen, iets wat nogal omstreden is in het onderwijswereldje. Want elke leerling verdient een tweede kans op een nieuwe school, zonder dat die weet heeft van vorige perikelen. "Ik wil hen die tweede kans zeker niet ontnemen, maar ik wil de scholen waarschuwen. Nu lijkt het alsof wij hier in het KTA problemen hebben, maar dit belangt iedereen aan. We moeten hier samen aan werken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234