Maandag 01/03/2021

Duizelingwekk ende uitzichten

Last van hoogtevrees? Dan is de kans groot dat deze uitzichtspunten je de adem zullen benemen. Wij tonen je waar je vanop een hoogte enkele knappe stukjes natuur kan bewonderen.

Sas4-toren in Dessel

Trek je eropuit met de fiets in de Kempen, vergeet dan zeker niet langs de Sas4-toren te passeren. Op het grondgebied van Dessel kruisen de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen, een unicum in Europa. Chauvinistisch als de Desselaars zijn, besloten ze in 2007 op dit kanalenkruispunt een 37 meter hoge uitkijktoren te plaatsen. Geen betere manier om zadelpijn te voorkomen dan je stalen ros aan de voet van deze toren te parkeren en je aan de beklimming van de 217 treden te wagen. Niet getreurd voor wie moeilijk te been is, want via de webcam kan je beneden van het fabelachtige uitzicht op de top meegenieten. Je ziet niet enkel de kanalen, maar ook de zandwinningexploitatie en de tientallen immense plassen - zoals het Zilvermeer - die hier de afgelopen honderd jaar door ontstonden. Deze meren werden na het wegzuigen van het witte zand omgetoverd in recreatiewaters of natuurgebieden. Wedden dat je nadat je hier bent uitgewaaid opnieuw gezwind in het zadel springt?

Je bereikt de toren via Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel. De toren is elke dag vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Uitkijktoren in Vennengebied

De namen van de Turnhoutse vennen - Grote en Kleine Klotteraard, Zwartwater, Haverven - doen vermoeden dat er in dit dampige gebied elk moment een middeleeuws gevecht met dramatische afloop kan beginnen. Erg gevaarlijk hoeft het niet te worden als je het Bels Lijntje volgt, de vroegere spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout en nu een fietspad dat het vennengebied doorkruist. In 2009 werd hier een uitkijktoren met drie verdiepingen opgetrokken. Vanuit deze toren kan je niet alleen turen over het gebied en de natuurinrichtingswerken, maar kan je ook water-, weide- en roofvogels spotten. Het is misschien niet de hoogste toren die je ooit beklommen hebt - het hoogste punt ligt op 12,5 meter - maar vast wel een van de mooiste, want de stalen constructie is bekleed en bevloerd met duurzame eik en cederhout. De ideale vertrekplaats voor een wandeling of fietstocht in deze omgeving is de Klein Engelandhoeve. Het zuivere water van de vennen bleek meer dan 200 jaar geleden uitermate geschikt voor het bleken van linnen. Tijdens de industriële revolutie in het begin van de 19de eeuw ontstond deze hoeve als een industriële blekerij. Vandaag kan je er zowel je dorst lessen na een inspannende tocht of je licht opsteken over de streek in het bezoekerscentrum.

De uitkijktoren ligt langs het Bels Lijntje. Wandelaars kunnen parkeren aan de Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, 2300 Turnhout. Perfect te combineren met een wandeling langs netwerk Kempens Landgoed.

De dijken van het Zennegat

In het Zennegat vloeien twee rivieren, de Zenne en de Dijle, en één kanaal, de Leuvense vaart, samen. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier van oudsher families woonden die generaties lang het beroep van bootsleper uitoefenden. Het beroep verdween toen de vaartuigen uitgerust werden met een motor. Het idyllische gehucht werd tijdens de 20ste eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en noncomformistische figuren. Maar ook lustige fietsers en wandelaars als jij en ik kunnen op de verschillende dijken die hier samenkomen van de prachtige omgeving genieten. Je afbeulen bij tegenwind is niet eens nodig, want de blauwe fietsbruggen in Heindonk, Walem en Rumst, de vaste brug over de Zenne en een beweegbare brug over het kanaal Leuven-Dijle vermijden een kilometerslange omweg. Vergeet tijdens je verkenningstocht op de overgang tussen land en water geen selfie te maken met de reuzenbalsemien. Deze exotische plantensoort met opvallende rode bloemen werd in het begin van de 20ste eeuw als sierplant geïntroduceerd, maar vind je hier als oeverbegroeiing waar hij inheemse plantensoorten verdringt, de snoodaard.

Het Zennegat ligt als knooppunt op het fietsnetwerk Scheldeland en wandelnetwerk Rivierenland.

Vogelkijkhut in Mechels Broek

Ooit al een blauwborst, ijsvogel, rietzanger, slobeend of kuifeend gespot? Grote kans dat je deze prachtige watervogels in de grote zandwinningput van het Mechels Broek ziet landen. Dit open moeras behoort tot het vroegere overstromingsgebied van de Dijle. De zandwinningput, een rust- en eetplaats voor veel watervogels, wordt 's winters door de locals omschreven als 'een heuse internationale luchthaven van vogels'. Niet ver van het bezoekerscentrum ligt de uitkijktoren van het Mechels Broek, van hieruit kan je je vergapen aan het vogelparadijs. In de verte kan je ook de Sint-Romboutstoren zien liggen. Vooral bij mist hangt op deze plek een bijzondere sfeer. Op je zwerftocht door de natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten tref je trouwens niet alleen kwetterende en snaterende vogels, maar ook gallowayrunderen, Schotse runderen die gewend zijn aan barre omstandigheden. De zelfredzame en weinig kieskeurige beestjes zijn de ideale natuurbeheerders: omdat de ene plant al wat smakelijker is dan de andere, worden sommige plekken meer kaalgevreten dan andere. Zo ontstaat een afwisseling van kort begraasde graslanden en meer ruigere stukken. Ook in de bomkraters, stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog, krioelt het van het leven; aandachtige wandelaars ontwaren kamsalamanders, kikkers, libellen en stekelbaarsjes.

Het bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in Muizen is het startpunt van heel wat wandelingen.

Watertoren in Rumst

Altijd al eens boven een kleigroeve willen hangen? Vanop de watertoren in Rumst heb je een panoramisch uitzicht over het typische landschap van de klei-ontginning. Geen nood als je niet goed weet waar eerst kijken: de blikvangers aan de horizon worden in de juiste richting aangegeven. Recreatiedomein De Schorre, de Sint-Romboutskathedraal, het Atomium en de koeltorens van Doel ontsnappen niet aan je nauwlettende blik. Intussen kom je via infoborden op en rondom de toren meer te weten over de afzetting van klei, het harde labeur in de steenbakkerijen, de natuur die weer ruimte kreeg in de uitgegraven kleiputten na de teloorgang van de steenfabrieken en de huidige ontginning van klei. Smaakt die info naar meer? In de nabijgelegen groeve van baksteenproducent Wienerberger kan je het ontginnen van klei volgen.

Hollebeekstraat, Rumst. De toren ligt als knooppunt op het fietsnetwerk Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel en wandelnetwerk Rivierenland.

Kaai van Sint-Amands

Vanaf de Kaai heb je een prachtig uitzicht over de Schelde richting Mariekerke, met aan de overkant het Sint-Amandsschoor dat tegenwoordig een vogelreservaat is. Hier kom je niet alleen om een frisse neus te halen en te genieten van de wonderschone lokale natuur, maar ook om onderweg wat cultuur op te snuiven. In de Scheldebocht bots je immers op het praalgraf voor dichter Emile Verhaeren, die dit jaar honderd jaar geleden overleed en het levenslicht zag in Sint-Amands. Verhaeren was lang niet alleen een dichter met een weelderige snor maar ook met Europese allure: hij werd vertaald in verschillende Europese talen, maakte tournees door Zwitserland, Polen en Rusland en telde verschillende Europese kunstenaars tot zijn vriendenkring. Redenen genoeg voor zijn geboortedorp om hun favoriete dichter uitgebreid te herdenken. Verwacht je aan een scheepshoornconcert op de Schelde, een tochtje op een poëzieboot, een theaterwandeling en een degustatie van het speciaal voor de gelegenheid gebrouwen biertje Cuvée Verhaeren. Benieuwd naar de looks van deze woordenkunstenaar? Het standbeeld van de dichter, een ontwerp van Pol Van Esbroeck, staat levensgroot, wijzend over de Schelde, op de Kaai.

De Kaai ligt als knooppunt op het fietsnetwerk Scheldeland en wandelnetwerk In het Land van Stille Waters. www.verhaeren2016.be.

Niet te missen zichten in de stad

Sint-Romboutstoren in Mechelen: op de skywalk heb je een verbluffend uitzicht over Mechelen en haar blauw-groene rand. Bij helder weer kan je zelfs het Atomium in Brussel, de kathedraal van Antwerpen, de Antwerpse haven en de luchthaven zien.

Het dak van brouwerij Het Anker in Mechelen: een geheimtip in het Groot Begijnhof. Tijdens een bezoek aan Het Anker klim je naar het dak van de brouwerij, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Vanop het dak kan je alle acht historische kerken in de Mechelse binnenstad zien.

Kazerne Dossin in Mechelen: skyline met zicht op de Mechelse binnenstad en op de Dossinkazerne die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse joden en zigeuners een wachtkamer van de dood was, voor ze naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd.

Toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen: vanaf deze maand zijn er op woensdag opnieuw torenbeklimmingen. Onder leiding van een gids vat je de klim van de 515 treden aan.

Uitkijktoren van het Red Star Line Museum: deze toren lijkt op een schoorsteen van een schip. Vanaf deze toren en vooral vanaf het platform kijk je uit over de Schelde, de haven en Linkeroever.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234