Zaterdag 30/05/2020

Duivel-doet-al

Vincent Kompany wordt cafébaas. Vanavond opent op de Brusselse Grote Markt Good Kompany de deuren, een sportsbar met de aanvoerder van onze nationale elf als uithangbord en publiekstrekker. Volgende maand volgt een tweede café op de Antwerpse Groenplaats. Voor Kompany een zoveelste zakelijk uitstapje buiten de wit gekalkte lijnen van het voetbalveld.

GOOD KOMPANY

Wat?

Twee sportcafés, een op de Brusselse Grote Markt, het andere op de Antwerpse Groenplaats.

Rol van Kompany?

Initiatiefnemer en uithangbord

"Vorige zomer hebben we voor het eerst over een eigen café gepraat", vertelt Jesse De Preter, die de zakelijke leiding in handen heeft. "Vincent is erg bezig met sport en hoe mensen dat beleven. Zo ontstond het idee om een sportsbar te beginnen waar mensen wedstrijden kunnen bekijken in een stadionsfeer."

Sindsdien was De Preter op zoek naar een geschikt pand. "Het café moest op een toplocatie liggen", zegt hij. "En daar zijn de plaatsen schaars." Toen er plots bijna tegelijk in Brussel en in Antwerpen een geschikt pand vrijkwam, ging het snel. "Het was niet de bedoeling om zo snel al open te gaan, maar het was een kans die we niet konden laten liggen."

De rol van Kompany is duidelijk. "Het idee en het concept komen van hem", legt De Preter uit. "Good Kompany zal niet zomaar een sportsbar zijn. Spelletjes moeten voor interactie tussen de cafégasten zorgen en na de wedstrijd wordt het café omgeturnd tot een hippe club. Er zijn kosten noch moeite gespaard. De inrichting is top. Dat moest ook van Vincent. Hij had een heel duidelijk idee over hoe alles er uit moest zien."

De cijfers?

De cafés zijn, zeker nu het WK voor de deur staat, een commerciële opportuniteit. Daar maken de initiatiefnemers geen geheim van. Toch is winst maken volgens De Preter niet het eerste doel. "Vincent moet geen dingen meer voor het geld doen. Het gaat hem om de kwaliteit van het product." Hoewel de banklening terugbetaald moet worden.

ELITE LIMOUSINES

Wat?

Brits bedrijf dat luxewagens verhuurt.

Rol van Kompany?

Een vraagteken

Met voorsprong het meest obscure project van Kompany. In oktober 2010 koopt hij een derde van de aandelen van Elite Limousines, een bedrijf dat luxewagens verhuurt. Het bedrijf biedt zijn klanten naast een hele reeks luxewagens ook een helikopter en een vliegtuigdienst. De deal deed in Groot-Brittannië behoorlijk wat stof opwaaien omdat het bedrijf naast Kompany's eigen club Manchester City ook grote rivaal Manchester United tot het klantenbestand kan rekenen.

De cijfers?

Het bedrijf kwam in 2012 in zwaar weer terecht toen bleek dat een aantal van de chauffeurs van Elite Limousines niet of onvoldoende verzekerd waren.

BONKA CIRCUS

Wat?

Productiehuis annex managementbureau

Rol van Kompany?

Mede-oprichter

Een gezamenlijk project van Kompany en Klaas Gaublomme, manager en vriend van de voetballer. Het bedrijfje werd met financiële steun van Kompany in juni 2012 opgestart met de bedoeling talent op te sporen en een kans te geven.

Die ambitie waaierde ondertussen ook uit naar televisie. Met Catherine Castille, voormalig netmanager van Ketnet, haalden Kompany en Gaublomme een behoorlijke dosis televisiekennis binnen. Dat Castille er ook goede banden met de VRT op nahoudt is leuk meegenomen.

Ook creatief zit het bij Bonka Circus wel snor, dankzij de inbreng van Vincent Janssen, de vroegere creatief directeur van Boondoggle. Dat Leuvense reclame- bureau stond mee aan de wieg van Bonka Circus.

Ondertussen produceert Bonka Circus de Ketnetreeks Zingaburia, het jongerenprogramma Boost voor het derde VRT-net OP12 en de docureeks Iedereen Duivel, die de kijker vanaf deze week een blik achter de schermen van de Rode Duivels gunt. Met dank aan Vincent Kompany.

Al doet Kompany bij Bonka Circus veel meer dan enkel deuren openen. "Vincent is veel nauwer betrokken bij wat hier gebeurt dan veel mensen denken. Bonka Circus is voor hem geen investering zoals zijn cafés. Hij is wel degelijk op de hoogte van wat hier gebeurt. En bij belangrijke beslissingen laat hij zijn stem horen."

De cijfers?

Bonka Circus is een jong bedrijf in volle groei. En die opstartkosten doen de rekeningen rood kleuren. In de recentste jaarrekening, die van 2012, staat een verlies van 117.000 euro.

NO CIRCUS

Wat?

Platenlabel gelinkt aan Bonka Circus

Rol van Kompany?

Mede-oprichter

Een zijproject van Bonka Circus. Klaas Gaublomme heeft een verleden in de muziek-industrie en bracht die passie voor muziek ook bij het productiehuis binnen. Onder anderen Ronny Mosuse, Hugo Matthysen en zijn alter ego Clement Peerens en Frank Vander Linden hebben hun lot aan No Circus verbonden.

Maar geheel in lijn met de filosofie van het huis wordt vooral op jong talent gemikt. De hoop is nu vooral gevestigd op Jasper Erkens die momenteel als Altrego furore maakt. Kompany zelf heeft het als notoir hiphopfan vooral voor het raptalent Coely. Die liet hij zelfs naar Manchester overvliegen, maar tekenen bij zijn label deed de Antwerpse voorlopig niet.

De cijfers?

No Circus is een onderdeel van Bonka Circus en dus vallen beide financiële verhalen samen. Net als het moederbedrijf is No Circus jong en in volle groei, wat zoveel betekent als dat er voorlopig nog geen geld te rapen valt.

BX BRUSSELS

Wat?

Een voetbalclub die momenteel in de kelder van 4de klasse B resideert

Rol van Kompany?

Inspirator en - alweer - uithangbord

In maart vorig jaar nam Kompany de zieltogende Brusselse voetbalclub FC Bleid-Gaume over. De club werd na een rondvraag bij het brede publiek omgedoopt tot BX Brussels en zou voortaan jong Brussels voetbaltalent van straat naar het voetbalveld begeleiden. Kompany zette zijn zus Christel als voorzitter aan het hoofd van het project. Jesse De Preter buigt zich als CEO over de zakelijke kant van het verhaal en Junior Ngalula is de sportief directeur.

Omdat het voetbalveld nu eenmaal zijn natuurlijke habitat is heeft Kompany ook wat BX Brussels betreft een duidelijk idee over waar het met de club naartoe moet. "Natuurlijk houdt hij zich niet

bezig met hoeveel kegels er tijdens de training op het veld staan en wie tijdens wedstrijden al of niet op het veld staat", vertelt de CEO. "Maar dat betekent niet dat hij niet betrokken is bij de club. In alle grote beslissingen heeft hij zijn zeg."

De cijfers?

BX Brussels startte vorig jaar met behoorlijk wat ambitie en een bijhorend budget van 700.000 euro. Geld dat trouwens niet door Kompany maar wel door sponsors is bijeengebracht. Maar sportief loopt het niet helemaal zoals gedacht. De club staat momenteel met 26 punten op de voorlaatste plaats in vierde klasse B. Degradatie dreigt dus. Maar er is nog hoop. Vorig weekend won BX nog met 1-5 op het veld van TK Meldert, de club die één plaatsje hoger staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234