Zaterdag 30/05/2020

Duivel-doet-al wordt gouverneur Nationale Bank

Om de continuïteit van de Nationale Bank te waarborgen worden de mandaten van de directeurs Marcia De Wachter, Jan Smets, Françoise Masai en Jean Hilgers verlengd, zo was gisteren in regeringskringen te vernemen.

Op 63-jarige leeftijd krijgt Luc Coene het mandaat waarvan hij altijd gedroomd heeft. De vroegere kabinetschef van Guy Verhofstadt wordt de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank. Een grote verrassing is de benoeming niet. Binnen de regering-Leterme was al vorig jaar in de zomer afgesproken om Coene aan te stellen als gouverneur. Maar door de politieke onzekerheid liet de benoeming maanden op zich wachten.

Normaal had Coene Quaden al in augustus vorig jaar moeten opvolgen. Quaden werd toen 65 en wou met pensioen. Maar de politieke crisis gooide roet in het eten. Coene bleef op het reservebankje zitten. Zolang er geen nieuwe regering was gevormd, bleef Quaden op post.

Hoewel er nog steeds geen nieuwe regering is, grijpt de regering-Leterme toch terug naar het herenakkoord van afgelopen zomer. De regering van lopende zaken staat onder druk om vandaag een beslissing te nemen. De Nationale Bank dreigt in problemen te komen omdat vier van de acht directeurs einde mandaat zijn. Dat terwijl de centrale bank per 1 april er nieuwe taken inzake bankentoezicht erbij krijgt.

Om de continuïteit te waarborgen worden de mandaten van Marcia De Wachter, Jan Smets (beiden van CD&V-signatuur), Françoise Masai (gelieerd aan de PS) en Jean Hilgers (aanleunend bij de cdH) verlengd. De grootste Vlaamse partij, de N-VA, krijgt voorlopig geen zitje in de directie van de Nationale Bank. Voor Coene wordt de rode loper uitgerold. Op 1 april volgt hij Quaden, de eerste gouverneur van socialistische signatuur, op. Die kondigde eergisteren aan zijn mandaat na bijna twaalf jaar aan het hoofd van de centrale bank neer te leggen.

Als vicegouverneur kwam Coene prominent in beeld tijdens de bankencrisis in 2008. Coene leidde toen een stuurgroep die de overheidssteun aan de Belgische banken coördineerde. De crisis rond Fortis, Dexia en KBC: Coene speelde telkens een hoofdrol. Met zijn expertise was hij van goudwaarde voor de regering-Leterme. Het gezag dat hij tijdens de bankencrisis heeft opgebouwd, kan hij nu verzilveren.

Coene, die zijn loopbaan bij de studiedienst van de Nationale Bank begon, draait al bijna 30 jaar mee in de Belgische economische politiek. Toen Guy Verhofstadt in 1985 minister van Begroting werd, koos hij Coene als kabinetschef. Toen de Vlaamse liberalen in 1988 niet meer in de regering zaten, verdween ook Coene weer naar de achtergrond. Hij werd drie jaar economisch adviseur bij de Europese Commissie en keerde vervolgens terug naar de Nationale Bank. De band met Verhofstadt en zijn VLD bleef intact. In 1995 werd hij voor de Vlaamse liberalen gecoöpteerd als senator. Vier jaar later, toen Verhofstadt dankzij de dioxinecrisis de christendemocraten wist te wippen, kwam hij weer aankloppen bij Coene.

De zwakte van de andere VLD-ministers en de enorme werkkracht en het strategische vernuft van Coene zorgden er voor dat hij al snel een sleutelpositie innam die veel verder ging dan zijn officiële functie. Coene was tegelijk economische en politieke kabinetschef van de premier, secretaris van de ministerraad, organisatorische duivel-doet-al en crisismanager.

Tussen 1999 en 2003 was hij van dichtbij betrokken bij zowat alle grote regeringsbeslissingen. Er ging geen begrotingscontrole of Europese top voorbij zonder dat Coene er het voorbereidend werk voor gedaan had. Medestanders roemden zijn intelligentie en werkkracht. “Ik ben een technicus”, zei Coene bescheiden. “Ik heb in principe geen politieke uitspraken te doen.”

In 2003 hield Coene het voor bekeken als rechterhand van Verhofstadt. “Kabinetschef is geen job die je lang kunt doen. Ze is te veeleisend. Ik denk gewoon niet dat je het overleeft”, zei Coene daar toen over. Coene werd voor bewezen diensten bedankt met een benoeming tot minister van staat, directeur en vicegouverneur van de Nationale Bank. Acht jaar later schuift hij door naar de top van de instelling waar zijn carrière startte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234