Dinsdag 31/01/2023

Duitsland ziet invoering tol na verkiezingen 2017

Alexander Dobrindt Beeld EPA
Alexander DobrindtBeeld EPA

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt ziet de invoering van een tolheffing voor personenwagens in Duitsland mogelijk na de parlementsverkiezingen van volgend najaar. "De starttermijn zal in de volgende kiesperiode liggen", zei hij vandaag. De regering in Berlijn verwacht nog deze maand met de Europese Unie overeenstemming te bereiken over tolheffing op Duitse snelwegen. De noodzakelijke verdere voorbereidingen zouden vervolgens nog enkele maanden in beslag nemen.

De Europese Commissie had donderdag verrassend te kennen gegeven dat bij gesprekken over de tolheffing "zeer verregaande vooruitgang" geboekt is. In september liet de Commissie nog weten dat ze Duitsland voor het Europees Hof van Justitie ging dagen omdat ze van oordeel was dat de veelbesproken Duitse wegentol voor personenwagens de Europese verdragen met de voeten treedt.

Eens ingevoerd, zal de Duitse 'Pkw-Maut' volgens de oorspronkelijke plannen betaald moeten worden door alle automobilisten die gebruikmaken van de autosnelwegen en de secundaire wegen onder federaal beheer. Een vignet kost gemiddeld 74 euro, maar de eigenaars van auto's die in Duitsland geregistreerd staan zouden de facto van de tolheffing worden vrijgesteld. Zij zullen het betaalde bedrag integraal van hun verkeersbelasting mogen aftrekken.

Belgische en andere buitenlandse chauffeurs, die enkel op de autosnelwegen tol zouden moeten betalen, krijgen die korting niet en worden door de tolplannen dan ook gediscrimineerd, luidde de argumentatie van de Commissie. Bovendien zijn de vignetten met een korte geldigheidsduur, die vooral door buitenlanders gekocht zullen worden, onredelijk duur.

Volgens Dobrindt zal er geen extra belasting zijn voor Duitse autobestuurders. "Het blijft daarbij", zei hij vrijdag. Met de Europese Commissie wordt volgens de Duitse minister nagedacht over "een sterkere ecologische component" van de tol en aanpassingen van de tarieven met een korte geldigheidsduur.

In enkele buurlanden wordt vrijdag alvast misnoegd gereageerd op de plannen. Zo waarschuwde Oostenrijk dat het mogelijk gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de Duitse tolheffing, als die daadwerkelijk door buitenlandse bestuurders betaald moet worden eerder dan door de Duitse. "Wij hebben de indruk dat de Europese Commissie aan koehandel doet om een conflict met Duitsland te vermijden", aldus de Oostenrijkse minister van Transport Joerg Leichtfried vrijdag.

In Nederland zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz dat ze de Duitse plannen "bestudeert en zal bekijken wat er ertegen kan doen". Schultz is fel tegenstander van de tolheffing. Ze heeft het nieuwe Duitse voorstel nog niet gezien, maar wel begrepen dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast op bevel van de Europese Unie.

In België kantte het parlement van de Duitstalige Gemeenschap zich begin vorig jaar al tegen de Duitse tolplannen. Heel wat mensen uit Duitstalig België steken (quasi) dagelijks de grens over om te gaan werken of te gaan winkelen. De Duitstalige Gemeenschap vraagt dan ook een niet-betalende zone voor grensbewoners.

De tolheffing was oorspronkelijk een verkiezingsbelofte van de CSU, de conservatieve Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU. Eind 2013 werd de invoering van de tolheffing zelfs in het regeerakkoord van de coalitie van CDU, CSU en SPD ingeschreven.

De bedoeling was dat de tol op 1 januari van dit jaar zou worden ingevoerd, maar dat werd uitgesteld toen de Europese Commissie vorig jaar haar inbreukprocedure tegen Duitsland opstartte.

Dobrindt verwacht dat de tolheffing jaarlijks 500 miljoen euro zal opleveren - geld dat geïnvesteerd kan worden in het verbeteren van de weginfrastructuur.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234