Zaterdag 06/03/2021

Duitsland

Duitsland verbiedt salafistische groep na ronselen IS-strijders

Duitse agenten bij een razzia (archieffoto). Beeld AFP
Duitse agenten bij een razzia (archieffoto).Beeld AFP

Duitsland heeft het salafistische netwerk Die wahre Religion (De ware religie) verboden. De vereniging blijkt actief betrokken bij het ronselen van jongeren voor islamitische terreurorganisatie IS, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière tijdens een persconferentie. Vanmorgen deed de politie invallen op tweehonderd plaatsen door heel Duitsland. Of daarbij mensen werden opgepakt is niet bekend.

Veel Duitsers kennen Die wahre Religion uit het straatbeeld. Onder het mom van de actie 'Lies!' delen leden op openbare plaatsen zoals stations, markten en beuzen, gratis korans uit. Ze liepen zelfs rond op de Buchmesse in Frankfurt. De organisatie zou ongeveer vijfhonderd leden hebben.

De geestelijk vader van de beweging is de Palestijnse prediker Abou Nagie (52). Hij wordt al jaren in de gaten gehouden door de Duitse veiligheidsdiensten, maar op dit moment "in het buitenland" verblijft. Nagie heeft altijd benadrukt dat het "missiewerk" van zijn organisatie legaal is. Ook zei hij vaak dat een salafist niet automatisch een terrorist is.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Beeld AFP
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.Beeld AFP

Maar nu heeft het Bundeskriminalamt (BKA) bewijs dat ten minste 140 jongeren na contact met Die wahre Religion zijn afgereisd naar Syrie. Met het verbod op de organisatie, zo stelde de Maizière, geeft de rechtstaat een duidelijk signaal af dat Duitsland niet tolereert 'dat religie misbruikt wordt om een terroristische organisatie te ondersteunen'.

Radicalisering

"Duitsland is een weerbare democratie", zei hij. "Voor radicale islamisten die bereid zijn tot geweld, is in onze maatschappij geen plaats."

Die wahre Religion speelde in alle 140 gevallen een rol in het radicaliseringsproces, en hielp sommigen ook bij het organiseren van de reis. Er is, aldus de minister, genoeg bewijs om te concluderen dat Die wahre Religion niet alleen "onschuldige korans uitdeelt", maar jongeren ook overhaalt om naar bijeenkomsten van radicale predikers te komen en om ten strijde te trekken "tegen wat ongelovigen vrijheid noemen".

Een verrassing is de link tussen Die wahre Religion en de raciale islam allerminst. Vorig jaar werd bekend dat Denis Cuspert, onder de naam Deso Dogg ooit een bekende Ganga-rapper in Berlijn-Kreuzberg, via de groep radicaliseerde en naar Syrie reisde. Datzelfde geldt voor de bekeerling Christian Emde, nu een van de leidende figuren van de propaganda-afdeling van IS.

Intussen werden de toon van de YouTube preken van Abou Nagie de afgelopen jaren steeds radicaler en anti-westerser. Der Spiegel citeerde een videoboodschap met de titel: 'De misvatting democratie.' Daarin zegt Nagie onder andere "de democratie is tegen de Islam. En het tegendeel van de islam". "Als we de democtatie accepteren zijn we Kuffar" - ongelovigen.

De timing van de actie tegen houdt geen verband met de strijd tegen IS in Irak en Syrie, benadrukte minister De Maizière. De organisatie wordt nu opgerold, omdat er nu genoeg bewijs voorhanden is om over te gaan tot handelen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een week geleden rolde de Duitse politie ook al het netwerkje rond de radicale 'prediker zonder gezicht' op. Ook hij zou hebben opgeroepen tot gewend en jongeren hebben geholpen af te reizen naar Syrie, vanuit een radicale moskee in de stad Hildesheim. Nog een week eerder werd in Berlijn een jongen opgepakt die, zoals hij inmiddels heeft toegegeven, een aanslag voorbereidde in de Duitse hoofdstad.

Het signaal dat van dit soort acties uitgaat is dubbel. Enerzijds is het een bevestiging van de aanwezigheid van de radicale islam in Duitsland, deels geimporteerd door de vorig jaar binnengekomen vluchtelingen. Anderzijds tonen de recente acties dat de Duitse politie en veiligheidsdiensten de zaak enigszins onder controle te krijgen.

Bestrijden

Daaraan werd deze zomer, na de islamitische terreur door vluchtelingen Ansbach en Würzburg, sterk getwijfeld. De Maizière kreeg zware kritiek te verduren: Duitsland zou het terroristische gevaar van vluchtelingen onderschatten en niet voorbereid te zijn op binnenlands terrorisme.

In de persconferentie van vanochtend legde de Maizière uit dat Duitsland islamitisch terrorisme op drie manieren probeert te bestrijden. In de eerste plaats door Europese samenwerking bij het oprollen van internationale terreurnetwerken. In eigen land wil de minister vooral "het tapijt onder extremisten wegtrekken" door de verenigingen die hen ondersteunen te verbieden - waarvan het verbod op Die wahre Religion een voorbeeld is. Vervolgens zullen individuele daders zo snel mogelijk worden berecht.

Van de 140 jihadisten is een aantal inmiddels teruggekeerd naar Duitsland, zei de minister. Maar hoeveel dat er zijn kon hij niet precies zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234