Maandag 01/06/2020

Duitsland houdt elitetroepen klaar

De Duitse regering heeft de Verenigde Staten militaire steun in de strijd tegen het terrorisme toegezegd en het parlement in Berlijn heeft zich met een onverwacht grote meerderheid uitgesproken voor "onbeperkte solidariteit met de VS".

Brussel

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

In een regeringsverklaring zei kanselier Gerhard Schröder gisteren: "Duitsland is bereid tot risico's, ook op militair vlak, maar niet tot avonturen." De kanselier onderstreepte dat de strijd tegen het terrorisme zich niet tegen de islamitische wereld richt. "De aanslagen in New York en Washington hebben niets met religie te maken." Berlijn wil dan ook de dialoog met gematigde Arabische leiders voortzetten en belangrijke staten als Syrië en Iran mogelijk in de samenwerking betrekken.

Voor het parlementsdebat had Schröder eerder pessimistische vooruitzichten, maar het halfrond van parlementariërs zorgde voor een complete verrassing. De motie voor steun aan de VS is aangenomen met de overweldigende meerderheid van 565 stemmen in de 611 tellende Kamer van Volksvertegenwoordigers. Alleen de voormalige communisten van de PDS stemden tegen de motie en zes parlementariërs onthielden zich.

Schröder had zich aan grote tegenstand van de groene coalitiepartner verwacht en ook in de eigen sociaal-democratische rangen had men verzet kunnen vermoeden. De Groenen en sommige SPD'ers zijn traditioneel tegen het sturen van Duitse soldaten naar het buitenland en daar heeft de Duitse geschiedenis alles mee te maken. Maar toen het op stemmen aankwam, was daar niet veel van te merken.

Zonder dat dit cijfer officieel ter sprake is gekomen, zou Berlijn eraan denken om onmiddellijk driehonderd militairen uit elite-eenheden ter beschikking te stellen van de VS. Er werd in de parlementaire wandelgangen zelfs al gespeculeerd wat die in eerste instantie in Afghanistan zouden moeten gaan doen. Namelijk het bevrijden van acht humanitaire ontwikkelingshelpers die sinds augustus door het Taliban-regime worden vastgehouden. Ze worden er door de Taliban van beschuldigd moslims tot het christendom te willen bekeren. Vier van de acht zijn Duitse staatsburgers.

De conservatieve oppositie van de christen-democratische CDU/CSU zegde Schröder haar steun, ook bij onpopulaire maatregelen, toe. "We bieden hem een nationale alliantie van vastberadenheid aan", aldus de christen-democratische fractieleider Friedrich Merz.

Volgens sommige mediaberichten zou Schröder de parlementaire stemming helemaal niet rooskleurig tegemoet hebben gezien. In vertrouwde kring zou hij zelfs gezegd hebben dat "het dan maar moet" als zijn rood-groene coalitie hierover zou struikelen.

Hoewel het er gisteren niet naar uitzag, kan het binnenkort alweer tot spanningen komen binnen de regering-Schröder. Aanleiding zou het aangekondigde pakket van nieuwe wetten voor de binnenlandse veiligheid kunnen zijn. Strengere controle aan de luchthavens en van de bagage (ook in treinstations), beletten dat extremistische groepen geld inzamelen of witwassen, het opschorten van de grondwettelijke bescherming van bepaalde religieuze groepen, aanpakken van criminele vreemdelingen - dat zijn maatregelen waarmee de parlementariërs nog zullen kunnen leven.

Maar de Groenen en ook een aantal SPD'ers zullen niet pikken dat er een harde aanval van de overheid op de burgerlijke vrijheden komt. Minister van Binnenlandse Zaken, de SPD'er Otto Schily, heeft onlangs al gezegd: "Met de wet op de bescherming van de privacy hebben we wellicht overdreven." Hij zou die privacy na de terreuracties behoorlijk willen inperken. Er wordt gedacht aan scherpe controle op visa-aanvragen, het gebruik door de politie van gegevens over asielzoekers, het inschakelen van het leger bij bescherming van gebouwen, het infiltreren door de politie in 'verdachte' organisaties, het opnemen van vingerafdrukken in het paspoort, het doorgeven aan de politie van vertrouwelijke databanken en het makkelijker afluisteren van telefoons.

Links Duitsland is bevreesd voor nog meer discriminatie van buitenlanders en een terugkeer naar de repressieve maatregelen die het land in de jaren zeventig al had uitgevaardigd bij de bestrijding van het eigen RAF-terrorisme (Rote Armee Fraktion), ook bekend onder de naam Baader-Meinhof Gruppe.

Schröder: 'Duitsland is bereid tot risico's, ook op militair vlak, maar niet tot avonturen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234