Maandag 28/11/2022

Duitsland aangenaam verrast door opvallende internationale rol van bondskanselier

Bondskanselier moet nu maar eens orde op zaken stellen in eigen land, menen velen

Merkel is niet langer 'das Mädchen'

Straks is Angela Merkel honderd dagen bondskanselier en dan wordt gewoontegetrouw een balans opgemaakt. Velen dachten dat het maar niets zou worden met 'das Mädchen', maar nu lijkt Duitsland aangenaam verrast over wat de regeringschef ervan terechtbrengt. Vier op de vijf Duitsers vinden dat ze goed bezig is.

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

Het valt in verschillende hoofdsteden vooral op dat ze de Duitse buitenlandse politiek in grote mate 'Schrödervrij' heeft gemaakt. Haar eerste coup de théâtre had eind vorig jaar plaats, toen ze de Europese top in Brussel, haar eerste als bondskanselier, van een zeker fiasco redde. Eigenlijk deed ze gewoon wat Duitsland altijd heeft gedaan, de rol spelen van de grootste nettofinancier van de Europese Unie. Maar het leverde haar veel krediet op, vooral omdat velen het weer normaal begonnen te vinden dat Duitsland een leidende rol in de EU speelt.

Maar er kwamen accentverschuivingen die men niet meteen had verwacht. Ze nam afstand van de nauwe banden die haar voorganger met Jacques Chirac had gesmeed en beschouwde de eeuwige as Berlijn-Parijs niet meer als de normaalste zaak van de wereld. Ze richtte zich meer op kleinere landen in Duitslands onmiddellijke buurt, al zal Polen het epitheton 'klein land' hoegenaamd niet graag horen. De Benelux en de nieuwe EU-leden rond Duitsland hebben van haar al meer aandacht gekregen dan van Schröder in twee ambtstermijnen.

In Washington is ze de verstoorde relaties met de VS gaan herstellen, zonder echter tegenover George W. Bush haar ongenoegen te verbergen over de toestanden op Guantánamo Bay en de CIA-gevangenissen in Europa. In Moskou heeft ze Vladimir Poetin, een erg goede vriend van Schröder, geschokt door haar kritiek op diens autoritaire beleid en zijn harde aanpak in Tsjetsjenië. Helemaal woest werd Poetin toen ze op de Duitse ambassade ook nog de oppositie tegen hem ontving.

In München veegde ze op de Veiligheidsconferentie onlangs de Iraanse minister Abbas Araghchi (vice op Buitenlandse Zaken) de mantel uit. Ze boorde het nucleaire programma van het mollahregime de grond in en had het over de "volstrekt onaanvaardbare provocaties van uw president". De excellentie Araghchi was nog niet van zijn verbazing bekomen, toen hij op de koop toe te horen kreeg: "Als een Iraanse wet de bemoeienis van de VN-Veiligheidsraad verbiedt, dan is het best dat uw parlement die wet gewoon verandert."

In datzelfde München noemde ze de NAVO de belangrijkste factor in de transatlantische veiligheidskwesties, waarmee ze haar voorganger Schröder onderuithaalde. Die had samen met Chirac een paar keer proefballonnetjes opgelaten over alternatieve Europese veiligheidsbepalingen en nieuwe overlegstructuren met de Verenigde Staten. Voor Merkel is de NAVO de speerpunt in de transatlantische relaties, al kan de militaire alliantie zich ook wel over een toekomstgerichte hervorming bezinnen.

Vier op de vijf Duitsers vinden inmiddels dat ze goed bezig is en uit peilingen blijkt dat daardoor ook het vertrouwen in de economische heropleving groeit. Blijft natuurlijk het hard feit van de vijf miljoen werklozen en de vraag aan Merkel dat ze zich nu ook op binnenlands vlak eens mag gaan onderscheiden. Een uitgelezen kans krijgt ze daarvoor door de staking van ambtenaren, die sinds gisteren breder wordt opgevolgd. Duizenden werknemers komen op straat tegen een verlenging van de werkweek van 38,5 naar 40 uur, zonder dat ze daarvoor vergoed worden, en tegen het afschaffen van loonvoordelen, zoals de kerstpremie.

De overheidsvakbond Ver.di zegt dat de strijd vier à zes weken zal duren en dat de staking zich tegen half februari zou moeten uitbreiden tot veertien van de zestien Duitse deelstaten, terwijl er een nieuwe onderhandelingsronde is gepland op 20 februari. Angela Merkel mag de buitenlandse dossiers even opzij leggen en op een nieuw terrein actief worden, een binnenlands deze keer en eentje dat ze heeft overgeërfd van haar voorganger.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234