Woensdag 18/09/2019

Duitsers azen op Agfa-Gevaert

Het Mortselse beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert is in het vizier gekomen van het Duitse bedrijf CompuGroup. Twee dagen voor het nieuws over een mogelijke overname uitlekte, explodeerde de handel in opties van Agfa. De beurswaakhond heeft een onderzoek geopend naar handel met voorkennis. Los daarvan zou de overname de werknemers weleens zuur kunnen opbreken.

Agfa-Gevaert is sinds de jaren 60 een naam als een klok in de wereld van de beeldvorming. De groep telt drie divisies: Agfa Healthcare (IT voor gezondheidszorg), Graphics (printplaten voor drukkerijen) en Specialty Products (microfilm). Het bedrijf doorzwom in al die jaren wel woelige wateren, maar sinds enkele jaren lijkt de groep weer in rustiger vaarwater te zijn beland. En dat is blijkbaar het Duitse CompuGroup niet ontgaan. Dat toont interesse om de groep over te nemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in software voor de gezondheidssector, een mooie aansluiting menen analisten voor de divisie Agfa Healthcare.

Uit data-analyse blijkt dat er de voorbije dagen - voorafgaand aan het overnamebericht - druk werd gehandeld in opties van Agfa. Dat kan betekenen dat een aantal insiders op de hoogte was van de overnamegeruchten en speculeerde op een koerssprong. Beurswaakhond FSMA is alvast een onderzoek begonnen naar eventuele handel met voorkennis. Of het ook tot een vervolging komt is een andere zaak. Een dergelijke bewijslast is geen sinecure.

David & Goliath

CompuGroup oogt dan wel als een financieel gezond bedrijf, het is een fors maatje kleiner dan zijn prooi. Het noteerde een omzet van ruim 540 miljoen euro. Agfa schrijft een omzet van 2,6 miljard euro. Alleen in beurswaarde zijn de rollen omgekeerd: beleggers waarderen Agfa 'maar' op 615 miljoen euro - het aandeel noteert rond de 4 euro. CompuGroup noteert aan bijna 42 euro, goed voor een waarde van liefst 2,2 miljard euro.

Een overname is al geen makkelijke oefening, in het geval van Agfa is het dat al helemaal niet. Het is een publiek geheim dat Agfa-Gevaert een zware pensioenlast torst. Dat is een erflast uit het roemrijke verleden van de groep, die in 2008-2009 een zware crisis doormaakte. Ook in 2011 werd nog eens fors ingegrepen. Dat alles maakte dat de brugpensioenplannen voor het oudere personeel een flinke hap uit de herstructureringskosten namen. Die last wordt nu op 1 miljard euro netto in de boeken van Agfa ingeschreven.

Los daarvan is het nog maar de vraag wat de plannen zijn van de Duitsers met Agfa-Gevaert. Beide bedrijven zijn sterk complementair met de IT- en informaticasystemen voor de gezondheidszorg.

Maar wat moet CompuGroup aanvangen met de andere afdelingen, vragen analisten zich af. Die onderdelen maken in ons land met 2.900 wel het gros van de werknemers uit. In totaal werken er 3.500 mensen. Agfa Healthcare (600 werknemers) is met 40 procent van de omzet goed voor 60 procent van de bedrijfswinst. De kans dat die twee andere divisies afgestoten worden is reëel.

Tom Vercammen van de socialistische vakbond ABVV noemt dit terechte vragen. "Wij zijn vooralsnog afwachtend. De directie heeft deze ochtend (gisteren) op een bijzondere ondernemingsraad summier bevestigd dat er een bod is gekomen van CompuGroup en dat ze dat gingen evalueren. Wij zitten ook met tal van vragen, maar het is nog te vroeg voor de antwoorden."

Zijn collega van het ACV, Yves Van Antwerpen beaamt de onrust. "Tegelijk is het ook wel positief dat er interesse is in Agfa. Het is ooit anders geweest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234