Woensdag 24/07/2019

werk

Duitse vrouwen kunnen loon mannen opvragen

Beeld AP

In Duitsland kunnen vrouwen binnenkort het loon van hun mannelijke collega's opvragen. De minister wil zo discriminatie tegengaan.

Manuele Schwezig, de Duitse minister van Familiezaken, stelde een wet op die door de Bondsdag, het Duitse parlement, is goedgekeurd. Daardoor krijgen Duitse vrouwen vanaf 1 juni het recht om bij hun werkgever het gemiddelde salaris van hun mannelijke collega's op te vragen.

De wet moet de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleinen. Vrouwen mogen hun werkgever vragen op basis van welke criteria hun wedde bepaald wordt. Als ze het gevoel hebben oneerlijk te worden behandeld, kunnen ze een claim bij hun baas indienen. In Duitsland verdienen mannen gemiddeld 16,6 procent meer dan vrouwen, blijkt uit cijfers van de OESO. In ons land ligt het mediane maandloon van Belgische mannen slechts 3,3 procent hoger dan dat van vrouwen. In de Europese Unie gaat het gemiddeld om 19,1 procent.

Maar het kan nog beter: IJsland is het eerste land ter wereld dat de bestaande loonkloof de facto illegaal maakt. Elk bedrijf met meer dan 25 werknemers moet er middels een certificaat aantonen dat mannen en vrouwen evenveel salaris ontvangen voor hetzelfde werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden