Zondag 26/06/2022

Duitse troepen 'allerminst klaar' voor vredesmissie in Congo

BERLIJN l De Bundestag heeft de medewerking toegezegd van 780 Duitse soldaten aan de Europese missie die de veiligheid tijdens de verkiezingen in de Congo moet garanderen. Bij de Bundeswehr klinkt echter massale kritiek: de militairen zijn allerminst voorbereid voor de opdracht in Afrika.

De operatie werd goedgekeurd met 440 stemmen voor, 135 stemmen tegen en 6 onthoudingen. De afgevaardigden van de 'grote coalitie' (christendemocraten en sociaaldemocraten) werden onverwachts gesteund door de Groenen, die in de oppositie zitten. De liberale partij FDP (centrumrechts) en de uiterst linkse Linkspartei hebben tegen de missie gestemd.

De Groenen waren vroeger resoluut gekant tegen het inzetten van Duitse militairen in het buitenland, maar hebben vooral onder druk van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer op dat vlak een heuse bocht gemaakt. Ze zeggen nu dat Duitsland als groot Europees land en NAVO-lid zijn 'internationale verplichtingen niet mag ontwijken'.

Vijfhonderd Duitse soldaten, die worden bijgestaan door 280 man personeel dat verantwoordelijk is voor medische en logistieke hulp, zouden moeten instaan voor een democratisch verloop van de stembusgang in de agglomeratie Kinshasa. Driehonderd van de soldaten worden gelegerd in Kinshasa zelf en 500 anderen verblijven ter steun in Gabon, van waar ze snel zouden kunnen worden ingezet.

De voorziene duur van de missie EUFOR-RD Congo, die in totaal 2.000 soldaten telt, is vier maanden.

Volgens verantwoordelijken van het Duitse ministerie van Defensie is de evacuatie van de verkiezingswaarnemers in geval van geweld de belangrijkste taak van de Duitse troepen. De presidents- en parlementsverkiezingen werden in Congo intussen al uitgesteld tot 30 juli.

Een opiniepeiling van het Duitse magazine Stern zegt dat de meerderheid van de Duitse bevolking (57 procent) tegen de Duitse deelname aan de missie in Congo is.

Belangrijker nog is de kritiek vanuit het leger zelf. "De Bundeswehr is hoegenaamd niet voorbereid op Afrika", zeggen Duitse officieren. Ze gebruiken daarbij argumenten als het hoge aantal aidsgevallen, het ongewone klimaat en vooral de waarschijnlijkheid dat de Duitse soldaten na vier maanden wellicht niet zullen terugkeren.

"Het is hoegenaamd niet uitgesloten dat het na de verkiezingen tot een escalatie en geweldsuitbarstingen komt en dan zal ons leger daar uiteraard moeten blijven", zo zeggen de critici.

(FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234