Duitse softwarereus SAP doet grootste overname in zijn geschiedenis
Het Duitse SAP, de grootste producent van managementsoftware ter wereld, betaalt bijna 5 miljard euro voor zijn Franse sectorgenoot Business Objects. 'Te duur en te laat', oordeelden de beleggers.
De Tijd
WALDORF l Met de zet wordt SAP een te duchten concurrent voor aartsrivaal Oracle. Toch kreeg het aandeel SAP op de beurs een klap van bijna 5 procent.
Business Objects ontwikkelt analytische software waarmee bedrijven hun eigen data kunnen onderzoeken op trends en patronen. SAP biedt 42 euro per aandeel, 20 procent boven de slotkoers van Business Objects. "De prijs is uit strategisch oogpunt juist. Wij zien flink wat synergiemogelijkheden", zegt Henning Kagermann, de gedelegeerd bestuurder van SAP. De overname is de grootste die SAP tot nu toe deed en staat haaks op de strategie om de komende tijd vooral op eigen kracht te groeien.
Business Objects stuurde na het bekendmaken van het bod een winst- en omzetwaarschuwing voor het derde kwartaal de wereld in. Ook SAP had slecht nieuws. Kagermann liet weten dat de aankoop de winst volgend jaar negatief beïnvloedt. "Maar met ingang van 2009 werkt de overname van Business Objects positief op de winst."
Business Objects telt 44.000 klanten, iets meer dan de 41.200 klanten die SAP al heeft. De Duitsers kunnen de klanten van Business Objects goed gebruiken om hun doel te realiseren hun klantenbestand tegen 2010 te laten groeien tot 100.000.
Eerder dit jaar nam het Amerikaanse Oracle de ontwikkelaar van analytische software Hyperion over voor ruim 2,2 miljard euro.
Oracle heeft in de poging SAP van de eerste plaats te stoten de afgelopen jaren voor ruim 14 miljard euro bedrijven gekocht. Maar de kans dat Oracle een tegenbod op Business Objects doet, is klein. Door de overname van Business Objects door SAP blijft het Canadese Cognos over als laatste grote onafhankelijke softwareleverancier van business intelligence.
Business Objects is ook in België de marktleider in analytische software. Het heeft een marktaandeel van 30,1 procent. Microsoft staat op de tweede plaats met 13,3 procent en SAP op drie met 12,2 procent. Dat betekent dat de combinatie van Business Objects en SAP met ruim 42 procent de kloof met het nummer twee, Microsoft, nog groter maakt.
Business Objects heeft in België en Luxemburg ongeveer 40 mensen in dienst en bedient zo'n 800 klanten.