Woensdag 08/12/2021

Update

Duitse president Wulff neemt ontslag

Christian Wulff. Beeld AFP
Christian Wulff.Beeld AFP

De Duitse president Christian Wulff heeft iets voor de middag zijn aftreden bekendgemaakt. Hij deed dat in een verklaring die rechtstreeks werd uitgezonden op de Duitse tv. Het ontslag komt er na het unieke verzoek van de Duitse justitie gisteren om Wulff te mogen vervolgen wegens corruptie.

Wulff en zijn vrouw Bettina ontvingen de pers in de Grote Ontvangstzaal van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als residentie van de Duitse presidenten. Wulff oordeelde dat een bondspresident zich "onbeperkt" aan zijn taken moet kunnen wijden en het vertrouwen van de burgers moet genieten. Dat vertrouwen zou echter "steeds meer afnemen", waardoor hij zijn ambt niet meer kan uitoefenen. Hij treedt af om een vlotte regeling voor zijn opvolging mogelijk te maken.

Voorzitter Bundesrat neemt over

Hij gaf toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar stelde steeds oprecht te zijn geweest. Een juridische uitklaring van de hem verweten feiten moet hem dan ook "bevrijden". Totdat een opvolger voor Wulff is verkozen, neemt de voorzitter van de Bundesrat (de "Duitse Senaat") het takenpakket van de bondspresident over. Op dit moment is dat de Beierse premier Horst Seehofer.

Wulff werd op 30 juni 2010 verkozen tot president van Duitsland. De christendemocraat was daarvoor van 2003 tot 2010 premier in het bondsland Nedersaksen. De laatste weken kwam hij echter onder vuur te liggen, omdat hij als premier van Nedersaksen tal van voordelen zou hebben aangenomen. Het parket van Hannover vroeg de Bundestag (parlement) dan ook om de immuniteit van Wulff op te heffen, om tegen hem een gerechtelijk onderzoek te kunnen openen.

Kandidaat over de partijen heen

Bondskanselier Angela Merkel, die na de bekendmaking haar bezoek aan Rome heeft afgezegd, liet intussen weten dat ze gewonnen is voor een kandidaat over de partijen heen. Na een afspraak daartoe in de regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen wil ze daarover praten met de sociaaldemocratische SPD en de Groenen. Ze loofde ook de verdiensten van het opgestapte staatshoofd en zei "met het grootste respect en diepste droefenis" kennis van zijn verklaring te hebben genomen. Wulff heeft "belangrijke impulsen" gegeven.

De opgestapte president en zijn vrouw Bettina hebben Duitsland in binnen- en buitenland waardig vertegenwoordigd, aldus de bondskanselier. Omtrent het onderzoek dat de justitie wil instellen zei Merkel dat "het een sterkte van de rechtstaat is" dat ieder een gelijke behandeling krijgt. Volgens het Duitse persagentschap DPA zitten de drie partijleiders van de regeringscoalitie morgen in Berlijn samen om over de opvolging van Wulff te overleggen. Het gaat om Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en vicekanselier Philipp Rösler (FDP).

Voorspeld door politici
Parlementsleden van regeringspartijen voorspelden eerder dat Wulff vandaag een verklaring zou afleggen en mogelijk zou aftreden. "De bondspresident moet nu zijn knopen tellen'', verklaarde Michael Grosse-Brömer (CDU). Zijn collega Michael Meister ging er alvast van uit dat het parlement de strafvervolging toestaat. "De vraag is dan of Christian Wulff gelooft daarmee te kunnen omgaan. Dat moet hij zelf beantwoorden.''

Het liberale FDP rekende ook op een snel vertrek. "Ik geloof dat het nu wel genoeg is'', zei een bestuurslid anoniem tegen krant Die Welt. FDP-prominent Heiner Grag zei tegen media: "Ook uit respect voor het hoogste ambt moet Christian Wulff nu zijn consequenties trekken.''

Vriendelijk, netjes en discreet
Voor zijn aantreden als president van Duitsland in 2010 stond Wulff bekend als een politicus die de boel goed op orde had. Hij was zelden betrokken bij ruzies of schandalen. De 52-jarige christendemocraat regelde de zaakjes kennelijk vriendelijk, netjes en discreet. Weinigen hadden toen verwacht dat Wulff daarna zo in opspraak zou komen door corruptie en het bedreigen van journalisten.

De verwachting was juist dat Wulff het beter zou doen dan voorganger Horst Köhler, die vervroegd was afgetreden wegens ongelukkige uitspraken. De president van Duitsland vervult vooral ceremoniële taken. Hij wordt niet geacht zich met de dagelijkse politiek te bemoeien.

Enorm populair
Wulff was voorheen zeven jaar lang premier van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Daar won hij de harten van de kiezers door het lager onderwijs te hervormen. Ook had hij ervoor gezorgd dat er meer politie op straat kwam. Hij was in deze deelstaat rond Hannover zo populair dat hij in 2005 werd getipt als kandidaat-bondskanselier. Maar hij sprak zijn steun uit voor Angela Merkel, die hem later naar voren zou schuiven als president.

De president is opgegroeid in Osnabrück, als kind van een gescheiden moeder. Toen zijn moeder MS kreeg, nam hij als tiener de zorg voor zijn jongere zus over. Later werd hij advocaat en stortte zich in de politiek, waar hij snel opklom.

Overheidsgeld
Enkele maanden na zijn verkiezing tot bondspresident kwam hij al in opspraak. Voor een verkiezingscampagne in 2003 in Nedersaksen zou hij ten onrechte overheidsgeld hebben gebruikt. De kwestie leek het aanzien van de bondspresident echter niet te schaden. In november 2010 en maart 2011 bezocht hij Nederland. Zijn tweede vrouw, de veertien jaar jongere Bettina, doopte toen in de Keukenhof de 'Bettina Wulff tulp'.

In december 2011 raakte Wulff opnieuw in opspraak. Dit keer door een lening van 500.000 euro die hij had aangenomen van de echtgenote van een bevriende ondernemer. Hij zou hierover hebben gelogen tegen het parlement van Nedersaksen. Wulff probeerde met dreigementen te voorkomen dat het boulevardblad Bild over de omstreden lening zou schrijven. Enkele dagen na de publicatie bood Wulff Bild excuses aan.

Maar de media roken bloed. De onthullingen over gratis vakanties en andere voordeeltjes bleven wekenlang aanhouden. (adb/belga/tma/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234