Duitse politiek

Minderheidsregering? Dan liever nieuwe verkiezingen, zegt Merkel

2 Duits bondskanselier Angela Merkel. © REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft na het stuklopen van formatiebesprekingen duidelijk gemaakt weinig te voelen voor het vormen van een minderheidsregering. Ze heeft dan liever nieuwe verkiezingen.

Politiek Duitsland likte vandaag de wonden nadat de liberale FDP een einde maakte aan de onderhandelingen over een zogeheten Jamaica-coalitie. Die naam was gekozen vanwege de kleuren van de betrokken partijen: CDU, zusterpartij CSU, de FDP en de Groenen.

De FDP stopte met onderhandelen, omdat de partij geen resultaat meer verwachtte waarmee ze kan leven. "Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren", concludeerde partijleider Christian Lindner.

Dat plaatst Merkel voor een dilemma. Op grond van de verkiezingen in september is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk, zonder dat de sociaaldemocraten van de SPD meedoen. Die hebben echter na een historische verkiezingsnederlaag bezworen daar niet aan te beginnen.

2 Duits president Frank-Walter Steinmeier. © REUTERS

De sociaaldemocraten lieten blijken niet van gedachten te zijn veranderd. De partij vindt "het belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen en wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen", aldus het SPD-bestuur.

President Frank-Walter Steinmeier leek nog niet warm te lopen voor mogelijke nieuwe verkiezingen. Hij riep politieke partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen en te proberen alsnog tot een oplossing te komen.

Mochten er toch nieuwe verkiezingen komen, dan wil Merkel opnieuw de CDU aanvoeren. Ze zei tegen Duitse media dat terugtreden in elk geval niet in haar is opgekomen. "Ik denk dat Duitsland alleen behoefte heeft aan stabiliteit."

Lees meer: Hoe moet het verder in Duitsland? Drie scenario's

nieuws

cult

zine