Vrijdag 04/12/2020

Duitse pedofiele sekteleider in Chili krijgt 20 jaar

De 84-jarige naziverpleger en gezochte pedofiel Paul Schäfer werd gisteren tot 20 jaar cel veroordeeld wegens seksueel misbruik van 25 kinderen in Colonia Dignidad, een modeldorp in Zuid-Chili dat hij leidde.

Door Lode Delputte

Santiago l Schäfer, die in 1961 Duitsland ontvluchtte omdat hij daar als pedofiel gezocht werd, werd in maart van vorig jaar opgepakt. Niet alleen moet hij nu tot zijn 104de verjaardag in de cel, hij dient ook nog 1,43 miljoen dollar aan compensatie te betalen.

Nadat hij aan het Duitse gerecht ontkomen was en aanvankelijk nog enige tijd in ons land had vertoefd, kwam hij in Chili terecht. Daar bleef hij opmerkelijk lang zijn gang gaan: de arische, antisemitische en anticommunistische gemeenschap die Schäfer er had opgericht en die er op zijn bevel op de Dag des Oordeels wachtte, kon tot lang na de terugkeer van de Chileense democratie in 1990 ongestoord begaan. Pas toen er in 1998 een klacht kwam van twee boeren over seksueel misbruik van tientallen jongens, verdween Schäfer.

De zaak draait overigens niet alleen om misbruik van kinderen. Paul Schäfer en dokter Gisela Seewald-Gruhlke (73), die verklaart dat de tieners elektroshocks toegediend kregen "om hun seksuele driften te onderdrukken" en te vermijden dat ze contact hadden met leden van het andere geslacht, worden er ook van beschuldigd te hebben meegewerkt aan de marteling van politieke tegenstanders van dictator Augusto Pinochet.

Colonia Dignidad, een 13.000 hectare groot domein op 350 kilometer ten zuiden van Santiago, was in de jaren zeventig hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Alleen Schäfers bondgenoten in het leger en de Dina, Pinochets beruchte geheime politie, mochten er binnen. Die laatste zou het oord ook gebruikt hebben als martel- en opleidingscentrum.

Voorts zou de kolonie een rol gespeeld hebben in de illegale wapenaankoop op een moment dat er een wapenembargo rustte op het dictatoriale Chili. Op het terrein zijn machinegeweren, granaten, raketafvuursystemen en ander wapentuig aangetroffen. Ondergronds is ook een netwerk van tunnels gevonden, destijds vermoedelijk gebruikt als folterkamers.

Dat Schäfer zo lang ongemoeid kon schuilen voor het gerecht, wordt door sommigen toegeschreven aan restanten van het oude nazinetwerk in Chili. Net als in Argentinië vonden nazi's die kort voor de Duitse nederlaag van 1945 in duikboten naar Zuid-Amerika waren ontsnapt, ook in Chili een veilige haven. Het land had net als zijn buren al sinds de negentiende eeuw Duitse kolonisten opgenomen. Sommigen onder hen - hoewel lang niet allen - hadden sympathie voor Hitler.

Vandaag wonen nog steeds zo'n driehonderd Duitsers in wat inmiddels Villa Baviera is gaan heten en schuchtere stappen richting buitenwereld zet. Een van de belangrijkste getuigen tegen Schäfer, de in de jaren zeventig in Colonia Dignidad gevangengehouden Luis Peebles, zei vorig jaar in de New York Times dat ook Schäfers 'onderdanen' medeplichtig zijn aan diens misdaden. Al noemde hij hen tevens slachtoffers. "Hun mensenrechten waren ze kwijt, ze werden behandeld als slaven en geprogrammeerd", aldus Peebles.

Volgens de Chileense journaliste Frida Modak is die uitleg echter hooguit een deel van het verhaal. "Nu pas beginnen de kolonisten op te biechten, met het argument dat ze Schäfer eerst verdedigd hadden omdat ze niet wisten wat er aan de hand was en de beschuldigingen niet geloofden. Vandaag vallen ze hun leider echter af. Het lijkt een beetje op wat er in Duitsland is gebeurd na de opening van de concentratiekampen. Wir haben es nicht gewusst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234