Dinsdag 24/05/2022

Duitse ministers blijven zich verzetten tegen ECB-plannen voor eurozone

Philipp Rösler, de Duitse minister van Economie. Beeld EPA
Philipp Rösler, de Duitse minister van Economie.Beeld EPA

De Duitse ministers Wolfgang Schäuble (Financiën) en Philipp Rösler (Economie) hebben vandaag opnieuw duidelijk gemaakt waar voor Berlijn de grens ligt bij het stabiliseren van de eurozone. Het kan niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat uitoefenen over alle 6.000 banken van de eurozone, herhaalde Schäuble. Dat de ECB overheidsobligaties gaat opkopen op de secundaire markt, kan geen langetermijnoplossing zijn, aldus Rösler.

Hanne Adriaen en Annelies De Becker

Op 6 september houdt de ECB een langverwachte raad van bestuur. Voorzitter Mario Draghi zal er bij zijn collega-directieleden en bij de gouverneurs van de 17 nationale banken van de eurozone steun zoeken voor het inkoopprogramma dat hij begin augustus aankondigde. Als het van Draghi afhangt, zal de ECB op de secundaire markt obligaties kopen van landen die met onbetaalbare rentes geconfronteerd worden, op voorwaarde dat ze eerst aankloppen bij het Europese noodfonds.

Uit de noordelijke eurolanden komt veel verzet tegen dat voorstel, met Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, als grootste criticus. Schuldfinanciering door de ECB kan "verslavend als een drug" werken, vreest Weidmann. Draghi trachtte die kritiek al te counteren door te stellen dat het telkens om een tijdelijk programma zou gaan.

"Riscico op inflatie"
De Duitse economieminister Philip Rösler waarschuwde vandaag dat "het kopen van obligaties geen langetermijnoplossing is, want dat zou het risico op inflatie creëren". "Draghi heeft zelf gezegd dat alleen structurele hervormingen in elk land onze munt de nodige stabiliteit en competitiviteit kunnen geven", zei Rösler in een opiniebijdrage in de Duitse krant Rheinische Post. Maar door landen in financieringsnood eerst bij het noodfonds te doen aankloppen, wil Draghi precies deze hervormingen afdwingen.

De kloof tussen de Duitse regering en Draghi lijkt met andere woorden niet onoverbrugbaar. Meer zelfs, volgens het Handelsblatt zou Angela Merkel het plan van Draghi steunen en Weidmann afvallen. De uitleg is dat de bondskanselier maar weinig opties meer resten en dat ze een nieuw noodprogramma in eigen land niet meer goedgekeurd zal krijgen.

Bankentoezicht
Er komt dit jaar nog geen Europese toezichthouder op de bankensector. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vandaag. Dat zou betekenen dat er dit jaar ook nog geen directe redding van banken kan plaatsvinden. Volgens Schäuble moet de Europese Centrale Bank eerst worden gereorganiseerd als de bank de rol van toezichthouder op zich zal nemen. De reorganisatie is nodig om de onafhankelijkheid van de bank in monetaire kwesties te garanderen.

Eerder vandaag zei Schäuble al dat hij niets ziet in de plannen van Brussel om de ECB toezicht te laten houden op alle banken in de eurozone. De minister vindt dat de ECB zich alleen moet richten op de grote financiële instellingen die van belang zijn voor het financiële systeem. Volgens Schäuble heeft het ECB zelf gezegd in de nabije toekomst niet in staat te zijn 6.000 banken in de gaten te houden. Toezicht op systeembanken zou sneller kunnen worden geregeld.

Maar Europees Commissaris Olli Rehn liet vandaag weten dat ook relatief kleine banken voor grote problemen kunnen zorgen. Rehn noemde onder meer het Britse Northern Rock en het Spaanse Bankia als voorbeeld. Die banken moesten worden genationaliseerd om ze niet te laten omvallen.

De landen van de eurozone spraken in juni af dat er een instantie komt die moet toezien op de financiële gezondheid en herstructurering van de banken in de eurozone. De afspraken hierover moeten in de loop van het jaar nog worden uitgewerkt. De meeste landen zouden er een voorkeur voor hebben dat de ECB deze taak op zich neemt. Hoe dat toezicht er dan uit zou moeten zien moet in de komende maanden duidelijk worden. Op 12 september komen details over het Europese plan hierover naar buiten.

Wolfgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland. Beeld AFP
Wolfgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234