DuitslandExtremisme
Duitse geheime dienst: ‘AfD deels extreemrechts’
De Duitse veiligheidsdienst gaat een deel van de AfD officieel observeren. Na een jaar onderzoek naar de rechterflank van de partij ziet de dienst zijn vermoeden bevestigd dat extreemrechts gedachtegoed aan invloed wint.
Der Flügel, ‘de vleugel’, is een vereniging met “bewezen extremistische doelstellingen”, zei Thomas Haldewang, chef van de Bundesamt für Verfassungsschutz (de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst), gisteren op een persconferentie in Berlijn. Over de twee leiders van de Flügel, Björn Höcke en Andreas Kalbitz, zei hij: “Beide personen zijn rechts-extremisten.” De grootste oppositiepartij in de Duitse Bondsdag is nu dus officieel een gedeeltelijk extreemrechtse partij.
Höcke is bekend om zijn radicale uitspraken, zoals die over het Holocaust-monument in Berlijn, “een monument van schande”. Hij waarschuwde ook voor een “culturele kernsmelting door de islam”. Kalbitz treedt minder op de voorgrond, maar is volgens AfD-watchers achter de schermen nog machtiger dan Höcke.
De Flügel heeft naar schatting van de AfD (Alternative für Deutschland) zelf 7.000 leden, 20 procent van het totale aantal AfD-ers. De diensten mogen al deze personen nu schaduwen en hun mobiele telefoons afluisteren. “Rechts-extremisme en terrorisme zijn op dit moment de grootste bedreigingen voor de Duitse democratie’” zei inlichtingenchef Haldewang, verwijzend naar het bloedbad in de stad Hanau vorige maand, dat werd aangericht door een psychisch getroebleerde man met extreemrechtse motieven.
Belang Der Flügel neemt toe
Een belangrijke motivatie van de Verfassungsschutz om de Flügel als extreemrechts te classificeren, is het toegenomen belang van de club binnen de partij. Tegen Björn Höcke liep twee jaar geleden nog een procedure omdat ook partijgenoten zijn ideeën te extreem vonden. Nu is Höcke “het midden van de partij’” Dat is geen constatering van de veiligheidsdienst, maar een uitspraak van partijvoorzitter Alexander Gauland.
De populariteit van de ideeën van politici als Höcke vertaalden zich in de grote verkiezingsoverwinningen in hun Oost-Duitse thuisprovincies Thüringen (23,4 procent) en Brandenburg (23,5 procent). In Saksen haalde de AfD met 27,5 procent een recorduitslag.
Kopstukken binnen de AfD lieten al eerder weten niet bang te zijn voor maatregelen van de veiligheidsdienst. Toch heeft de partij wel degelijk een probleem. De classificatie kan gematigde AfD-kiezers wegjagen, en voor ambtenaren is het verboden lid te zijn van een vereniging die de veiligheidsdiensten in het vizier hebben.
Maar de partij is vooral verbolgen omdat de diensten nauwelijks oog zouden hebben voor recente geweldsdelicten aan het adres van AfD-leden. De afgelopen week werden twee auto’s van AfD-politici in brand gestoken door links-radicalen.