Donderdag 09/02/2023

Vluchtelingencrisis

Duitse asielstroom niet verminderd na Turkse deal

Vlnr: Duits staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Ole Schroder, de Zweedse minister van Justitie en Migratie Morgan Johannson en de Deense minister van Immigratie Inger Støjberg. Beeld EPA
Vlnr: Duits staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Ole Schroder, de Zweedse minister van Justitie en Migratie Morgan Johannson en de Deense minister van Immigratie Inger Støjberg.Beeld EPA

In weerwil van Europese afspraken met Turkije blijven migranten naar Duitsland toestromen. "We krijgen nog altijd 3.200 mensen per dag binnen en dat aantal neemt de laatste dagen niet af", stelde de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ole Schröder, gisteren in Brussel. "Het probleem in Europa is dat we geen functionerende grensbewaking hebben, vooral niet bij de Turks-Griekse grens."

Fokke Obbema

Eind november kwam de EU met Turkije overeen dat "met onmiddellijke ingang" de grensbewaking zou worden verbeterd zodat minder economische migranten de oversteek naar Europa zouden maken. In ruil daarvoor kreeg Turkije 3 miljard euro toegezegd en de belofte dat Turken binnenkort geen visum voor EU-landen meer nodig hebben.

Voor Nederlands premier Rutte, die vandaag met Europese Commissie-voorzitter Juncker een persconferentie over het Nederlandse EU-voorzitterschap geeft, moet de falende bewaking aan de Turks-Griekse grens een zware tegenvaller zijn. Eind november stelde hij in Brussel een doorbraak in de migrantencrisis in het vooruitzicht, waarbij hij zijn hoop op Griekse en Turkse inspanningen vestigde.

In een interview met de Volkskrant liet hij zijn frustratie blijken over acht maanden "kletsen" over de migrantencrisis, terwijl de buitengrenzen slecht bewaakt bleven: "We hebben op dit moment een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland: ik wil dat dat ding dichtgaat! Het maakt me niet uit of het Europees gebeurt of door onderlinge samenwerking, als het maar gebeurt." De Duitse uitlatingen in Brussel maken duidelijk dat er nog bar weinig vooruitgang is geboekt.

Schengen

Frustratie over de zwakke grensbewaking viel gisteren ook op te tekenen uit de mond van Zweedse en Deense bewindslieden - Duitsland, Denemarken en Zweden waren voor overleg in Brussel bijeen vanwege de grenscontroles die zij weer hebben ingevoerd. De diverse ministers lieten weten dat dit "tijdelijk" is en zeiden vast te willen houden aan "Schengen", het verdrag dat in 26 Europese landen reizen zonder paspoort mogelijk maakt.

Maar dan moet er eerst, in de woorden van de Zweedse minister Johansson, aan de "snelweg door Europa" een einde komen. In zijn land met zo'n tien miljoen inwoners zijn inmiddels 26.000 kinderen zonder begeleiding aangekomen, "duizend schoolklassen". Per hoofd van de bevolking heeft geen land zo veel migranten opgenomen, maar de grens is bereikt. "Wij kunnen veel, maar niet alles en alleen", aldus de Zweed. En zijn Deense collega Stojberg stelde: "Wij willen niet de eindbestemming zijn van duizenden, duizenden asielzoekers".

1,1 miljoen in heel 2015

Duitsland maakte gisteren bekend dat de teller voor 2015 op bijna 1,1 miljoen is uitgekomen, royaal boven het in augustus voorspelde aantal van 800.000. Van hen kwamen er 400.000 uit Syrië en 150.000 uit Afghanistan. Het werkelijke aantal dat in Duitsland blijft ligt lager, want er zitten dubbeltellingen in en mensen die na registratie zijn doorgereisd. "Uiteindelijk zullen we onder een miljoen mensen uitkomen, maar hoe ver weten we pas in de loop van 2016", aldus de Duitse minister De Maizière in Berlijn. "We vinden in ieder geval dat het aantal te hoog is en werken eraan het in 2016 te verlagen."

CSU-politicus Seehofer, minister-president van de deelstaat Beieren, toonde zich sceptisch: "In het tempo van december komen we eind 2016 hoger uit dan in 2015. De internationale inspanningen hebben zich tot nu toe niet uitbetaald."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234