Vrijdag 15/01/2021

Duits staatshoofd: ‘Ik ben ook de president van de moslims’

Duitsland vierde afgelopen weekend zijn nationale feestdag, de 20ste verjaardag van de eenmaking van Oost- en West-Duitsland. President Christian Wulff reikte alle nationaliteiten in Duitsland de hand en vroeg de Duitsers ook open te staan voor verscheidenheid.

De Muur van Berlijn was al op 9 november 1989 gevallen, maar pas op 3 oktober 1990 werden de DDR (Duitse Democratische Republiek) en de BRD (Bondsrepubliek Duitsland) na 41 jaar scheiding weer één land.

In Berlijn en Bremen gingen verschillende concerten en festivals van start. Bondskanselier Merkel en president Christian Wulff hielden de toespraken. De veiligheidsmaatregelen in Berlijn en Bremen waren gevoelig opgevoerd.

De verrassing kwam van bondspresident Wulff, aan wie velen bij zijn ambtsaanvaarding op 2 juli nog hadden getwijfeld. De man, die tot dan jarenlang minister-president van de deelstaat Nedersaksen was geweest, zou het onmondige schoothondje van Merkel zijn. Dat maakte dat hij liefst drie stembeurten nodig had om het hoogste ambt in de staat binnen te halen.

Maar gisteren waren de Duitse media het erover eens dat Wulff een uitgebalanceerde en moedige toespraak had gehouden. Hij prees de Oost-Duitsers voor de vreedzame revolutie die tot de vereniging leidde en omdat zij zware lasten hebben gedragen bij de opbouw die tot één land hebben geleid. Veel West-Duitsers vinden tot op vandaag echter dat alles de Ossis in de schoot werd geworpen door het Westen.

Wulff riep de immigranten op zich aan te passen aan de “Deutsche Lebensart” en zich te integreren in het land waar zij wonen, maar hij vroeg de Duitsers ook “de verscheidenheid te aanvaarden” die kenmerkend is voor Duitsland. Hij vatte zijn eigen positie krachtig samen in die ene zin: “Ik ben uit overtuiging de president van alle mensen die hier in Duitsland wonen, ja, ik ben ook de president van de moslims.”

Charlatan

Net dit weekend is ook een onderzoek van de Bertelsmann Stiftung publiek gemaakt. Daaruit blijkt dat de meeste Duitsers geen negatieve ervaringen hebben met immigranten. Zo’n 68 procent sprak zich positief uit over zijn ervaringen met buitenlanders en meer dan 75 procent was ervan overtuigd dat het Duitsland ten goede komt als het zich voor andere culturen opent. Iets meer dan 70 procent verheugde zich zelfs over de veeltaligheid die men in Duitse straten vindt, en bijna de helft van de ondervaagden meende dat kinderen uit migrantengezinnen in de Duitse scholen te weinig worden gestimuleerd.

Duitsland kreeg felicitaties van de Amerikaanse en Russische president, Barack Obama en Dmitri Medvedev, en ook uit talrijke andere landen kwamen gelukwensen. Maar er was ook een regelrechte provocatie. In een toespraak voor 500 aanhangers in Berlijn heeft Geert Wilders zaterdagmiddag opnieuw uitgehaald naar bondskanselier Merkel. “Wij zijn niet zoals mevrouw Merkel, wij accepteren de islamisering niet”, zei de politicus, die de islam vergeleek met het nationaal-socialisme en het communisme. In de zaal waren naast Duitsers ook geestverwanten van Wilders aanwezig uit andere Europese landen aanwezig.

Het bezoek aan Berlijn is onderdeel van Wilders’ voornemen een internationaal netwerk op te bouwen, de ‘Geert Wilders International Freedom Alliance’. Organisator van de bijeenkomst in de Duitse hoofdstad is de anti-islamitische politicus René Stadtkewitz. Deze ex-politicus van de christendemocratische CDU wil met zijn nieuwe partij Vrijheid het electorale succes van Wilders’ PVV in Duitsland herhalen.

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) heeft in een toespraak de rechtspopulistische Wilders in Berlijn sterk bekritiseerd. “Adviezen van ongure figuren uit Nederland druisen in tegen ons streven om de integratie van islamitische burgers te bevorderen”, zei ze. Ze reageerde daarmee op Wilders’ waarschuwingen voor een vermeende islamisering van Duitsland.

“Het gaat erom de positieve krachten van de islam te versterken”, zei Leutheusser-Schnarrenberger. “Rechtspopulistische aanvallen op delen van onze bevolking daarentegen verdelen onze samenleving. Integratie kan alleen daar op de den duur slagen, waar het geloof en denken van anderen niet alleen geduld wordt, maar ook gerespecteerd.”

De Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), had de Nederlandse populist Geert Wilders zaterdagavond ook al een “charlatan” genoemd. Hij riep op tot “waakzaamheid voor dit soort politici”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234