Maandag 24/01/2022

Duidelijke taal

Het Platform Stop Armoede Nu voerde gisteren actie voor eenvoudige papieren en meer administratieve vereenvoudiging. Terecht. In een radioreportage in De Ochtend over deze actie trachtte een vrouw een brief van het OCMW te ontcijferen. Haar reactie terwijl ze leest: "Meestal ben ik al moe na de tweede of de derde lijn. Da's helemaal Chinees voor mij... Wie dit geschreven heeft zal wel universiteit gevolgd hebben en meer geleerde woorden geleerd hebben dan wij." Ze sluit af met een diepe zucht: "Het is allemaal niet zo simpel..." Deze vrouw slaat spijkers met koppen.

President Obama tekende vorig jaar de Plain Writing Act: alle nieuwe documenten van de overheid moeten voortaan geschreven zijn in 'duidelijke taal' (plain language). Obama wil immers dat iedere Amerikaanse burger belangrijke documenten van de overheid kan begrijpen en juist gebruiken.

Recente wetswijzigingen in bijvoorbeeld Nederland, Portugal, Zuid-Afrika, Canada en Nieuw-Zeeland bevestigen dat iedereen het er stilaan over eens wordt dat overheden, bedrijven, welzijnsorganisaties, ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen, energieleveranciers, banken (noem maar op...) verplicht moeten werken aan duidelijke brieven, folders, websites enzovoort. Nog al te vaak gebeurt het echter dat ze zich kunnen verschuilen achter ondoorzichtige wetten en procedures om ingewikkelde brieven en formulieren te verantwoorden. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor Maggie De Block en haar Vlaamse en Europese collega's om er ook in ons land voor te zorgen dat belangrijke informatie duidelijk moet zijn voor iedereen.

Ongeveer een jaar geleden lanceerde de Europese commissie haar 'Clear Writing Campaign'. Daarmee wil ze haar personeel aanmoedigen om duidelijker te schrijven en documenten korter en eenvoudiger te maken. De commissie maakte een handige gids om eenvoudiger te schrijven voor haar personeel en bedacht zelfs een campagnelied (in het Engels).

In de Katholieke Hogeschool Kempen werken we al jaren aan 'klare taal'. Dankzij de steun van de Europese Commissie kunnen we binnenkort nu ook een postgraduaat opleiding 'duidelijke communicatie' aanbieden. Want die bestaat nog niet, of toch niet zoals wij zo'n opleiding zien. Alleen in Zweden, in Europa hét voorvechtersland in de strijd tegen onduidelijke taal van de overheid, kunnen studenten al kiezen voor dit soort opleiding. Op hun voorbeeld borduren we voort om onze eigen opleiding vorm te geven. Praktijkexperten uit de hele wereld zijn bereid om hun kennis en ervaring daarvoor met ons te delen. Onder hen bijvoorbeeld Annetta Cheek van het Amerikaanse Center for Plain Language dat de Clear Writing Act van president Obama hielp waarmaken.

Karine Nicolay , docent aan de Katholieke Hogeschool Kempen en projectcoördinator van 'IC Clear'

Belgisch experiment

"Dit is het gepaste ogenblik om zo snel mogelijk te vergeten wat er de afgelopen 545 dagen allemaal is uitgekraamd en neergepend. Als een heuse Cassandra maakten sommigen van de crisis gebruik om het einde van België te voorspellen, de ondergang van de parlementaire democratie en van ons partijsysteem, en in een moeite door werd zelfs geponeerd dat de representatieve democratie aan vervanging toe is." Dat schreef Marc Hooghe in zijn opiniebijdrage, gisteren (DM 13/12).

Als we nu al vergeten wat er de laatste vijfhonderd en zoveel dagen is gebeurd en gezegd, dan zijn we bij de volgende onderhandelingen weer vertrokken. Tripartiteregeringen in België hebben het ook nooit lang volgehouden, om nog maar te zwijgen van de minderheid langs Vlaamse kant. Ik denk dus eerder dat de regering binnen het jaar opnieuw valt en de volgende verkiezingen een referendum zullen zijn of we nog met dit Belgisch experiment willen doorgaan of niet.

Dave Wolles, via onze website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234