Vrijdag 24/05/2019

Ducarme wil 41.000 kilo in beslag genomen vlees niet aan voedselbank geven

Maar liefst 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. igenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat niet akkoord. Beeld Thinkstock

Maar liefst 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. Eigenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat niet akkoord. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

Het federaal voedselagentschap FAVV nam na de inval in het slachthuis van Bastenaken, onderdeel van de Groep Verbist (Veviba), tonnen vlees in beslag. 41.000 kilo daarvan ligt sindsdien in een diepvriezer onder toezicht van het FAVV. De rest - 70.000 kilo vers vlees en 36.000 porties voorverpakt rundvlees - is al vernietigd. 

Voeldselbank

Volgens Veviba was daar nochtans "helemaal geen reden voor". "Het vlees was goedgekeurd voor consumptie, maar het ging gewoon over de vervaldatum. Omdat wij nooit op tijd de toestemming zouden krijgen om het nog te verkopen, stelden we voor het te schenken aan de voedselbank, maar dat werd geweigerd. Liever vernietigen dus, dan het weg te geven aan zij die het nodig hebben."

Ducarme verdedigt zijn standpunt. "Er is geen voedselveiligheid met twee snelheden, met vlees dat enerzijds bestemd is voor de kwetsbaren en anderzijds voor andere categorieën van consumenten", klinkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.