Zaterdag 16/01/2021

Dubbellevensverhaal wint AUTObiografiewedstrijd Radio 1

ANTWERPEN l Tijdens een live-uitzending vrijdag op de Boekenbeurs heeft geen autobiografie maar een biografie de wedstrijd 'Win een AUTObiografie' van het Radio 1-programma Wilde geruchten gewonnen. Anna Fontein (pseudoniem van Gerd Treier) mag het verhaal over het dubbelleven van haar oom Albert uitgeven bij Van Halewyck.

Door Sarah Theerlynck

Een goede maand geleden kondigden presentatoren Koen Fillet en Annemie Peeters in Wilde geruchten een wel heel bijzondere wedstrijd aan. De luisteraar met het sterkste levensverhaal zou zijn of haar eigen autobiografie winnen, geredigeerd en op de markt gebracht door uitgeverij Van Halewyck.

De inschrijvingen stroomden binnen. Na twee weken had de redactie al meer dan 300 autobiografieën ontvangen. Het werden er uiteindelijk 627. Vijf briefschrijvers schopten het tot in de finale, die vrijdag plaatsvond op de Boekenbeurs en live uitgezonden werd.

Fredy Fransen wilde zijn leven als voormalig copiloot van twaalfvoudig Belgisch rallykampioen Gilbert Stapelaere, als ex-Irakinspecteur en medewinnaar van de Nobelprijs van de Vrede te boek stellen. Lea Breugelmans, de moeder van Ya Kid K, die met Technotronic een wereldhit scoorde met 'Pump Up the Jam', en r&b-zangeres Leki, wou het hebben over haar leven in Afrika. "Als mijn dochters een biografie willen, laat ik dat aan hen over", zegt ze. Koen Van Landeghem wilde zijn autobiografie wijden aan "de dunne grens tussen lach en traan in zijn job als begrafenisondernemer" en Marc De Pril zou als voormalig getuige van Jehova, advocaat en "onterecht veroordeelde" waarschuwen voor "de gevaren van manipulatie".

Maar de autobiografie, of in dit geval beter: de biografie, ging naar Gerd Treier, alias Anna Fontein. Over zichzelf wil ze het niet hebben, ze blijft zelfs opvallend vaag. "Ons gezin pendelt momenteel tussen België en Venezuela, waar mijn man werkt. Daarvoor woonden we in Afrika. Wat mijn man precies doet, wil ik liever niet kwijt. Zelf ben ik huismoeder." Nee, haar boek wil Treier duidelijk veel liever wijden aan haar nonkel Albert, "een bon vivant die haast altijd een blauw zijden pak droeg en getrouwd was met tante Madeleine." "Ze zag eruit als een cakeje", zegt Treier, "heel rond, heel zacht en met te veel poeder op. Ook na haar dood bleef hij zijn kerstkaartjes ondertekenen met 'Albert en Madeleine'." Op de begrafenis van haar oom deed Treier een opmerkelijke ontdekking. "Een vrouw, een jongere vrouw en een meisje die ik niet kende, hadden bijzonder veel verdriet", vertelt ze. "Op het kerkhof vroeg ik het meisje hoe ze mijn oom kende. 'Hij is mijn grootvader', zei ze." Levensgenieter Albert had er een dubbelleven op na gehouden. Hij verdeelde zijn tijd tussen twee vrouwen en twee families.

Toen Treier na zijn dood de dagboeken van haar vader doornam, begon nonkel Albert weer door haar hoofd te spoken. "Ik belde mijn neef en hij was het ermee eens dat we het verhaal van zijn vader eens moesten uitspitten en opschrijven, gewoon voor onze familie, die nog van niks weet. Naast het feit dat hij een dubbelleven leidde, ontdekten we dat hij een man van vele stielen was. Hij hield wedstrijdpaarden, opende ooit een café, was een tijdje tapijtenverkoper..." Over de romance van haar oom wil de winnares het liever nog niet hebben. "Dat hou ik liever voor het boek. Bovendien moet ik nog veel uitzoeken." Treier hoopt dat haar verhaal een happy end krijgt. "Met dit boek wil ik 'mijn tweede familie' de hand reiken. Ik hoop dat we hen kunnen vinden."

"Dit verhaal heeft alles", zegt Lut Raymaekers van uitgeverij Van Halewyck. "Er zit mysterie in, speelt net als in Wilde zwanen van Jung Chang in een familie over verschillende generaties en gaat over een dubbelleven à la Mitterand." Treier hoeft haar verhaal niet zelf te schrijven: de volgende maanden zal de uitgever dat via gesprekken en dagboeken doen. Volgend jaar is Anna Fontein weer van de partij op de Boekenbeurs. Om te signeren.

www.radio1.be/wildegeruchten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234