Zondag 23/01/2022

Du pain,

du vin, et du...

Het einde is in zicht. Vandaag rijden de renners een laatste keer tegen de klok en morgen worden de afsluitende rondjes gedraaid op de Champs-Elysées. Gelegenheid om een laatste keer te profiteren, wat we gisteravond overigens ook gedaan hebben.

Ook vandaag staat nog een dag Bourgondië op het programma. Charolles ligt niet zo heel ver uit de buurt van waar de tourkaravaan sinds gisteravond heeft halt gehouden. Dus lieten we ons, na een jambon de Morvan (een ham uit de streek van Autun en Le Creusot die ouderwets lekker smaakt) een lekkere en malse charolais voorschotelen, die we wegspoelden met een uitstekende Givry.

In de hele wereld is bij mensen die van lekker eten houden het vlees van de charolais bekend. De charolais is het belangrijkste en een van de oudste vleesrassen in Frankrijk. De zwaargespierde witte koeien stammen oorspronkelijk uit Charolles en graasden lange tijd alleen op de weiden van deze streek. Maar het ras is ondertussen ver verspreid. Een charolais graast nu in driekwart van de Franse departementen en in een zestigtal andere landen.

Maar hèt uithangbord van Bourgogne is nog altijd de wijn. Het eigenlijke Bourgondische wijngebied begint ten zuiden van Dijon en eindigt in de buurt van Mâcon en wordt onderverdeeld in de Côte de Nuits en het zuidelijker gelegen Côte de Beaune. Tot de Côte de Nuits behoren onder meer Gevrey Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Chambollle-Musigny, Morey-Saint-Denis, Vosne-Romanée, Romanée Conti en Clos de Vougeot. En befaamde godendranken van de Côte de Beaune zijn onder meer Aloxe-Corton, Corton-Charlemagne, Beaune Clos de Mouches, Pommard, Volnay, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault, Santenay, Mercurey, Givry...

In deze streek rijden vandaag tussen Montceau-les-Mines en Le Creusot de renners de laatste tijdrit. Le Creusot (bijna 30.000 inwoners), nooit eerder etappeplaats van de Tour, is een pure industriestad en een belangrijk metallurgisch centrum, waar onder meer zware machines en oorlogsmaterieel worden vervaardigd. De metaalnijverheid in Le Creusot / Montceau-les-Mines ontstond aan het eind van de 18de eeuw bij een zeer belangrijk steenkoolbekken. In 1836 kochten de gebroeders Schneider de ijzerwerken op en legden de basis voor de ontwikkeling van de Schneider-groep. Het hele stadsgebied Le Creusot / Montceau-les-Mines werd in 1974 tot 'ecomusée' verklaard, een soort openluchtmuseum dat herinneringen bewaart aan het agrarische en industriële verleden van deze streek.

Morgen beleeft de Tour dan zijn apotheose. Startplaats voor de laatste opdracht is Melun, dat voor de vierde keer La Grande Boucle ontvangt. De hoofdstad van Ile-de-France vindt haar oorsprong in een Keltische nederzetting op een eiland in de Seine en groeide later uit tot een industriestad en een agrarisch centrum. Melun geraakte immers vooral bekend voor zijn briekaas. Hier werd trouwens de eerste brie gemaakt. Vanuit Melun gaat het, zoals de traditie wil, naar Parijs en de Champs-Elysées, waar sinds 1975 de eindstreep van de Tour getrokken ligt. Op de mooiste boulevard van de wereld, zoals de chauvinistische Parijzenaars beweren, worden de laatste rondjes gedraaid en mag de tourwinnaar straks de hand schudden van president Chirac.

Ook voor ons zit het er dan op. Na drie weken Franse streekgerechten en andere heerlijkheden, mag het morgenavond iene mee hesp zijn. (TL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234