Donderdag 28/10/2021

DSK ook probleem voor Hollande

BRUSSEL

Als de Fransen vandaag al een nieuwe president moesten kiezen, dan zou de eer naar PS-topman François Hollande gaan. Maar de affaire-DSK kan ook hem zuur opbreken: toenmalig PS-voorzitter Hollande bleek immers op de hoogte van het feit dat zijn partijgenoot Dominique Strauss-Kahn in 2003 al schrijfster Tristane Banon had lastiggevallen. Omdat hij vond dat de zaak tot de privé-sfeer behoorde, verwees Hollande haar toen naar de politie door, eerder dan een en ander binnen de partij aanhangig te maken.

François Hollande belichaamt de paradox waar de hele Parti Socialiste (PS) sinds enkele weken mee zit: enerzijds ligt de partij aan de leiding in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2012, anderzijds dreigt ze zich te verbranden aan de zaak-DSK en kan ze alsnog Nicolas Sarkozy weer op voorsprong brengen.

Net om te vermijden dat de affaire zijn campagne binnensijpelt, stapte Hollande woensdag zelf naar de politie. "Ik heb hier niets mee te maken", zei hij bij het verlaten van het brigadekantoor in Parijs. "Ik wil niet dat de presidentiële campagne er een wordt van geruchten, manipulaties en manoeuvres."

Gisteren werden vervolgens Hollandes campagnechef Stéphane Le Foll en PS-afgevaardigde Aurélie Filippetti door de gerechtelijke politie gehoord, steevast met de bedoeling klaarheid te scheppen over de manier waarop de PS met DSK en diens op zijn zachtst gezegd agressieve rokkenjagerij omging.

Hollande, de ex van voormalig PS-presidentskandidate Ségolène Royal en vader van haar kinderen, vatte de koe bij de hoorns nadat de verkrachtingsaffaire in New York een Franse pendant gekregen had. Immers, twee weken geleden diende ook de Parijse romancière Tristane Banon een klacht in tegen Dominique Strauss-Kahn. De 32-jarige vrouw zou in 2003 tijdens een interview door DSK zijn 'betast'.

Banons moeder, PS-politica Anne Mansouret, zou Hollande daar toen over hebben aangesproken. Maar de toenmalige partijvoorzitter gaf Mansouret, die er zelf een korte maar hevige relatie met DSK op na hield, de raad om naar de politie te stappen. Dat hij de seksaffaire niet op het niveau van de partij behandelde, had te maken met het privékarakter dat ze volgens hem had.

Uiteindelijk diende Mansouret noch haar dochter toen een klacht in. Die kwam er pas in het kielzog van de zaak in het New Yorkse Sofitel. Volgens de krant Le Figaro, die van centrumrechtse en dus regeringsgezinde signatuur is, zal de procureur van New York, Cyrus Vance, eerstdaags ook Banon horen. Banons advocaat, David Koubbi, was deze week al in The Big Apple, waar hij een gesprek met Kenneth Thompson had, raadsman van de Guineese kamermeid Nafissatou Diallo.

"Dit is een zaak die over twee personen gaat", zei Hollande woensdag nog. "De PS en haar toenmalige voorzitter hebben er geen uitstaans mee."

Alle hens aan dek

Hoe dan ook blijft DSK een bijzonder vervelende kei in de schoen van de Parti Socialiste. Hoewel een opiniepeiling van Ipsos Hollande gisteren een flinke voorsprong gaf op Nicolas Sarkozy - 57 procent tegen 43 - is die laatste sinds enkele maanden aan een prille nieuwe opmars bezig. Niet voor niets stormden zowel Anne Mansouret als Hollandes socialistische mededingster Martine Aubry de kandidaat de jongste uren te hulp, steeds weer met de boodschap dat hem in de hele zaak niets te verwijten valt.

"Ik zeg luid en duidelijk dat ik François Hollande niets verwijt", zei Mansouret in Libération. "Wij zullen geen campagnes à la Murdoch dulden", stelde Aubry, die dezer dagen ook weerwerk moet bieden tegen geruchten over haar gezondheidstoestand of de vermeende 'islamistische' sympathieën van haar man, een bekende advocaat. Met name Le Figaro wordt van laag spel beschuldigd en door sommigen als een Franse variant op het Britse News of the World voorgesteld. Bij de partij van Nicolas Sarkozy, de UMP, begrijpen ze alle heisa intussen niet. "De PS moet ophouden met haar paranoia", klonk het daar.

Ook de voormalige minister van Justitie Elisabeth Guigou, de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë en diens ambtgenoot uit Nantes, Jean-Marc Ayrault, een voor een PS-toplui, steunden gisteren hun voormalige voorzitter. Ze deden dat los van hun individuele voorkeur voor deze of gene kandidaat voor de socialistische primary's. Die stembusgang is voor na de zomer gepland en behalve PS-militanten kunnen ook niet-leden eraan deelnemen. Daartoe moeten ze een euro betalen en een document ondertekenen waarin ze zich tot het linkse kamp bekennen. Naast Hollande en Aubry zijn ook Ségolène Royal en de bij ons minder bekende Arnaud Montebourg en Manuel Valls in de running.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234