Donderdag 22/04/2021

DSK: 'Elke dag heb ik spijt van deze morele fout'

Dominique Strauss-Kahn heeft de stilte doorbroken. In prime time, op het avondjournaal van TF1, erkende de vroegere directeur van het Internationaal Monetair Fonds dat hij 'een morele fout' beging door 'ongepaste betrekkingen' aan te knopen met Nafissatou Diallo. De kamermeid uit het New Yorkse Sofitel moet het flink ontgelden. 'Ze heeft over de hele lijn gelogen.'

Met zijn grijze haren, zwarte vest en donkere das straalde Dominique Strauss-Kahn doodse ernst uit. Ankervrouw Claire Chazal (zie hiernaast), die de voorbije dagen onder vuur lag omdat ze bevriend is met DSK's vrouw Anne Sinclair, toonde zich vastbesloten haar geïnterviewde hard en zakelijk aan te pakken.

Na een kort resumé van de feiten die op 14 mei tot Strauss-Kahns arrestatie leidden, herinnerde Chazal eraan dat de strafzaak tegen de voormalige IMF-directeur en ex futur candidat voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012 weliswaar geseponeerd was, maar dat er zowel in de VS als in Frankrijk nog burgerlijke zaken liepen. Een eerste zaak is door de advocaten van Diallo aangespannen, een tweede door de Franse journaliste en romancière Tristane Banon, die eveneens zegt te zijn 'betast' door DSK.

Claire Chazal: 'Uw eigen versie van de feiten hebt u nog niet gegeven.'

DSK: "Veel mensen hebben zich mogen uitdrukken, behalve ikzelf. Ik ben blij dat ik mijn versie mag geven, in de eerste plaats tegenover de Franse burgers. Wat gebeurd is, was geen geval van dwang, noch van agressie, noch van gebrek aan delicaatheid. Het ging om een ongepaste betrekking, een fout die ik begaan heb jegens mijn vrouw, mijn kinderen, mijn vrienden en de Fransen. Mijn rendez-vous met hen ben ik misgelopen.

"Het rapport van de procureur is duidelijk: er is geen sprake van geweld, er zijn geen sporen, het ging ook niet om een betaalde relatie (...). Ik ben niet trots op wat gebeurd is, het gaat ook om meer dan een zwakheid, het gaat om een morele fout waar ik elke dag spijt van heb. Het rapport beschuldigt mij nergens van. De tabloid die (het Franse weekblad) L'Express geworden is, heeft als een medisch rapport voorgesteld wat niet meer was dan een toegangsfiche voor het ziekenhuis." (verwijzend naar het verslag waarin de staat van Diallo's lichaam tot in het detail wordt omschreven, ld)

Kunt u de stelling toelichten dat u uit het hotel zou hebben willen wegvluchten?

"Er is gezegd dat ik op de vlucht wilde slaan. Het zou volstaan hebben mijn ticket naar Europa na te trekken om te zien dat het dagen eerder was geboekt. Daar stond een vast vertrekuur op. Uit de camerabeelden van het hotel blijkt ook niet dat ik heb willen vluchten. Het is ook zo dat ik nadien nog geluncht heb met mijn dochter. Het was bijzonder hard om voor het oog van de camera's geboeid te worden weggebracht, op basis van de verklaring van een getuige. Ikzelf werd niet eens gehoord."

De strafzaak is geseponeerd, maar pleit het rapport u ook vrij?

"Wat zegt het rapport van de procureur? Dat zeg ik niet, noch mijn advocaten. In het rapport staat dat Nafissatou Diallo over de hele lijn gelogen heeft, dat ze over de feiten heeft gelogen en zoveel verschillende versies voorgelegd heeft dat ik er geen woord meer van kan geloven. Het is surrealistisch vast te stellen hoe ze bij elke ondervraging heeft gelogen."

De zaak werd ingetrokken omdat er twijfel bleef bestaan. (Omdat de New Yorkse procureur Cyrus Vance niet over sluitende bewijzen beschikte die een proces rechtvaardigden, ld)

"Alle beschuldigingen zijn ingetrokken. Als geen enkele aantijging standhoudt, als er geen enkel materieel bewijs is, dan kan men de zaak alleen maar laten vallen."

Wilt u tot een onderhandelde uitkomst komen met de tegenpartij?

"Het klinkt een beetje vreemd voor ons Fransen, al het geld dat omgaat in het Amerikaanse rechtssysteem. Dat ik op burgerlijk niveau verder word vervolgd, toont aan dat er financiële motieven in het geding zijn. De burgerlijke procedure zal haar gang gaan, ik ben geenszins van plan te onderhandelen."

Wat vindt u van de gang van zaken in het Amerikaanse gerecht?

"Ik ben bang geweest, erg bang. Als u in de kaken van een dergelijke machine aanbelandt, hebt u de indruk dat ze u zal verbrijzelen. Ik had de indruk dat ik vernederd werd nog voor ik ook maar een woord kon zeggen. Dat er over mij heen gelopen werd. Ik heb gewelddadige dingen meegemaakt. Ik heb veel verloren."

Denkt u dat er een complot tegen u is opgezet?

"Het is mogelijk dat er een valstrik is gespannen. Een complot? Dat valt te bezien. Er waren bepaalde inlichtingen die in het hotel circuleerden. Waarom heeft men besloten diegene te helpen die de beschuldigingen uitte, en niet mij?"

Hoe heeft uw echtgenote deze zaak beleefd?

"Anne (Sinclair, ld) is een uitzonderlijke vrouw. Ik heb ongelooflijk veel geluk ("une chance folle", ld) dat ik haar aan mijn zijde had. Ik heb haar kwaad berokkend. Ik ben boos op mezelf. Ze zou me echter nooit hebben ondersteund als ze niet van de eerste seconde af geweten had dat ik onschuldig was."

In Frankrijk loopt tegen u nog altijd de klacht van Tristane Banon...

"Daar was niet in het minst sprake van agressie of geweld. De voorgelegde versie is ingebeeld, dit is laster, ik heb trouwens een klacht ingediend maar zal hier niet verder op ingaan."

Hoe is uw relatie met betrekking tot vrouwen?

"Over mijn betrekkingen met vrouwen heb ik gezien en gelezen wat men over mij geschreven heeft. Ik besef terdege welk beeld een en ander me gegeven heeft. Het is een portret waar ik niet van hou en dat ik verwerp. Mijn hele leven werd erin voorgesteld alsof ik de machtsrelatie liet gelden. Dat is het tegengestelde van wie ik ben. Ik heb respect voor de vrouwen. Ik heb de pijn gezien die ik om me heen veroorzaakt heb en heb grondig nagedacht: mijn vrijheid ben ik kwijt. Voor altijd."

Hoe ziet uw politieke toekomst eruit?

"Ik wilde presidentskandidaat zijn (voor de Franse PS, ld), ja. Ik dacht dat mijn ervaring op het Muntfonds me een scherpe kijk gegeven had en dat ik nuttig kon zijn in het aanreiken van antwoorden. Dat ligt achter mij. Ik ben uiteraard geen kandidaat, al denk ik wel dat een linkse overwinning noodzakelijk is."

U had aanvankelijk een akkoord met (PS-kandidate voor de socialistische primaries) Martine Aubry.

"Martine is een vriendin. Deze hele periode lang is ze aanwezig geweest en daar ben ik gevoelig voor."

Hoe ziet u uw toekomst?

"Ik wil eerst tijd nemen om na te denken. Ik ben nergens kandidaat voor en wil vooral rusten. Ik wil mijn familie en vrienden terugvinden. Altijd heb ik gepoogd me nuttig te maken voor de publieke zaak. We zullen zien..."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234