Zondag 19/09/2021

Actiedag

Drukste ochtendspits van 2017 en afgeschafte treinen: hier ondervindt u hinder door ACOD-staking

null Beeld belga
Beeld belga

De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert op vandaag een 'reactiedag' in de openbare diensten, tegen de "stiefmoederlijke" behandeling van de openbare sector. De hinder bij de NMBS en De Lijn valt mee, maar toch kozen veel mensen er vanochtend voor de auto te nemen, goed voor de zwaarste ochtendspits van het jaar.

Ochtendspits:

Met ruim 300 kilometer file ging het om de drukste ochtendspits van het jaar, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Volgens Touing Mobils stond er zelfs 403 kilometer file rond 8.30 uur. Het vorige record van 2017 dateert van de eerste werkdag na het Pinksterweekend, toen er meer dan 270 kilometer file op de Vlaamse wegen stond.

Zoals wel vaker op stakingsdagen bij het openbaar vervoer, kwam de ochtendspits vanochtend vroeger op gang dan normaal. Om 07.00 uur was er al 140 kilometer files op de Vlaamse snelwegen, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. "We merken dat de mensen het zekere voor het onzekere nemen en vroeger vertrekken. Daardoor is de ochtendspits vroeger begonnen, en is die ook zwaar", aldus Bruyninckx. "Op de Vlaamse snelwegen zagen we om 7 uur al 140 kilometer file, terwijl dat op een gewone dag 80 kilometer is."

Er waren ook twee ongevallen die roet in het eten hebben gegooid, aldus Bruyninckx. Iets voor 6 uur was er een ongeval in Antwerpen-Zuid op de lus van de Antwerpse ring naar de Craeybeckxtunnel. Daardoor was één rijstrook versperd, wat tot extra files heeft geleid. Daarnaast was er op de E19 een kettingbotsing met acht wagens, waardoor twee rijstroken versperd zijn. Daar stond iets voor 07.30 uur al een file van voor de Craeybeckxtunnel.

Treinverkeer:

In Vlaanderen rijden op alle spoorlijnen momenteel nog treinen, maar op verschillende plaatsen zijn wel al treinen afgeschaft, zo meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Tussen 6 en 7 reed drie kwart van de treinen, tussen 7 en 8 nog twee op de drie.

Vooral van en naar Kortrijk is de hinder groot. Tussen Kortrijk en Gent en Kortrijk en Brussel reed tussen 7 en 8 uur minder dan de helft van de treinen, tussen Kortrijk en Brugge iets meer dan de helft, aldus Dimitri Temmerman van NMBS. Op de lijn tussen Antwerpen en Essen rijdt slechts een derde van de treinen. Op andere grote lijnen is de hinder beperk.

In Wallonië verloopt het treinverkeer moeizamer. Daar reed tussen 7 en 8 uur ongeveer 50 procent van de treinen.

"Reizigers blijven best rekening houden met hinder", zegt Temmerman. "Wij blijven reizigers ook aanraden om zich nog vóór hun vertrek naar het station goed te informeren via onze kanalen en routeplanner."

In Wallonië veroorzaakt de actie van de socialistische vakbond meer hinder. Vanuit Luik vertrekt slechts een op de vijf treinen en vanuit Charleroi een op de drie richting de hoofdstad. De as Aarlen-Namen-Brussel wordt voorlopig nog relatief gespaard: drie op de vier treinen rijden er. Ook tussen Bergen en Brussel is een kwart van de treinen geschrapt.

Busverkeer:

Het bus- en tramverkeer van De Lijn is op de meeste plaatsen in Vlaanderen verstoord. Ongeveer 70 procent van de chauffers is vandaag aan de slag, meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de trams en een kwart van de stadslijnen. Over de hele provincie is zowat 60 procent van de chauffeurs uitgereden. Ook in de regio's Mechelen en Turnhout is er hinder. In Limburg is zowat 70 procent van de bussen uitgereden. Er rijden overal bussen, maar het aanbod is beperkter dan op een normale dag. Hinder is er op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden.

In Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas. In de regio Vlaamse Ardennen rijdt 90 procent, in het Waasland 75 procent en op de streeklijnen rond Gent 50 procent. Ook in West-Vlaanderen is 70 procent van de chauffeurs aan het werk gegaan. Bij de Kusttram is dat de helft. Op de streeklijnen rijdt driekwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn.

In Vlaams-Brabant is ongeveer drie kwart van de chauffeurs uitgereden. In het oosten van de provincie wordt 75 à 80 procent van de ritten uitgevoerd. De hinder is het grootst in het Pajottenland en de zuidrand van de provincie: daar wordt twee derde van het aanbod uitgevoerd.

In Wallonië is het busverkeer zwaar verstoord. In Charleroi reden er vanochtend bijvoorbeeld maar twee TEC-bussen uit, en is er geen metroverkeer. In Bergen rijdt een derde van de diensten, terwijl in de regio Luik-Verviers geen voertuigen van de TEC rijden. Er staan stakingsposten opgesteld voor de stelplaatsen. In Namen rijdt een kwart van de bussen, in Luxemburg is dat 60 procent. In Waals-Brabant rijdt 69 procent van de bussen.

MIVB:

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden er vanochtend enkel metro's op lijn 1, tussen Stokkel en Weststation. De metro's rijden om de 10 minuten. De andere metrolijnen (2, 5 en 6) liggen stil. Op de tramlijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94 is er eveneens verkeer, maar ook hier rijden er minder voertuigen dan normaal.

De MIVB waarschuwt voor hogere wachttijden dan normaal. De toestand kan doorheen de dag veranderen. Reizigers kunnen voor de recentste informatie terecht op de website en sociale media van de MIVB.

Postbedeling:

De krantenbedeling is vanochtend grotendeels zoals normaal verlopen. Er zullen normaal ook brieven in de bus vallen en de meeste postkantoren zouden geopend moeten zijn. Dat zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Alleen in de regio Luik is er meer hinder.

Aan vakbondszijde zegt ACOD'er Jacques Lespagnard dat de "reactiedag" goed opgevolgd wordt bij bpost.

Andere:

Ook in andere overheidssectoren zal er worden gestaakt, maar zal de hinder minder voelbaar zijn. In de gevangenissen is een derde van de cipiers komen opdagen. Er zijn agenten opgetrommeld om de aanwezige cipiers bij te staan.

Stakingsposten zullen er ook staan aan enkele elektriciteitscentrales, maar zonder veel gevolgen voor de consument. Ook aan verscheidene sluizen zullen stakingsposten staan, maar met beperkte hinder. Het is niet de bedoeling de havens lam te leggen, klinkt het bij de socialistische vakbond.

In lokale OCMW's en crèches, bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen, zal ook worden gestaakt. In het onderwijs is niet opgeroepen tot staken. Wel zal worden "gesensibiliseerd". Bij de VRT heeft de socialistische vakbond opgeroepen tot staking, maar de uitzendingen zullen in principe kunnen doorgaan.

Het luchtverkeer zou geen hinder ondervinden. Bij luchtverkeersleider Belgocontrol heeft men geen weet van stakingsaanzeggingen.

In de privésector zal wellicht in Wallonië en Brussel op de stakingskar worden gesprongen. De metallo's in Waals-Brabant en Brussel zijn opgeroepen om deel te nemen aan de 24 urenstaking. Het ABVV in de regio Luik-Hoei-Borgworm heeft opgeroepen tot een 24 urenstaking in zowel de openbare als de privésector. De Audi-fabriek in Brussel ligt lam, daar zijn stakingsposten opgesteld. Sommige ingangen van de fabriek zijn door de vakbonden volledig afgesloten, aan andere ingangen worden mensen binnengelaten", zegt een woordvoerder van de autofabriek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234