Dinsdag 23/07/2019

Druk van de omgeving is oorzaak van meeste wanbetalingen

Telecomrekeningen blijven het langst onbetaald liggen

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

Uit het onderzoek van het debiteurenkantoor Intrum Justitia bij 2.500 Belgische wanbetalers blijkt dat het gros van de wanbetalers aan het werk is. Werkende singles zonder kinderen vertegenwoordigen de belangrijkste groep debiteurs. Tussen 26 en 45 jaar kunnen mensen het slechtst hun geld beheren, maar ook bij jongeren en bejaarden stijgt het aantal debiteurs.

Als voornaamste oorzaak voor het wanbetalen bij werkende singles (36 procent) en personen tussen 26 en 45 (62 procent) halen onderzoekers de druk van de omgeving aan. Mensen wringen zich in allerlei bochten om bij hun vrienden en familie niet uit de toon te vallen.

In alle leeftijdscategorieën zijn de telecomrekeningen degene die het vaakst blijven liggen (50 procent). Het gaat hier om gsm, vaste telefoon, televisie en internet: luxegoederen die je niet echt nodig hebt, maar die je toch niet graag opgeeft omdat je er een bepaalde levensstijl mee hooghoudt. Daarna slagen mensen er niet meer in om hun energierekeningen te betalen (27 procent). Verder zijn er uiteenlopende rekeningen (13 procent), bijvoorbeeld uit de zorgsector, van psychiatrische instellingen of ziekenhuizen.

Bij de ouderen en jongeren is er een relatief snelle stijging van het aantal debiteurs. "Over een paar jaar zou het dus wel kunnen dat een van die categorieën de meeste schulden heeft", zegt Robin Vieveen van Intrum Justitia. De verklaring voor de schulden bij jongeren is het veelvuldig op krediet kopen: "Jongeren betalen veel met hun creditcards, kopen via het internet, hebben allerlei abonnementen. Pas op het einde van de maand of zelfs later krijgen ze dan de rekening gepresenteerd." Bij de ouderen is er een snelle stijging van de schulden omdat de pensioenen omlaag gaan, mensen langer leven en de ziektekosten daardoor de pan uit rijzen. Vijvenzestigplussers halen het vaakst de ziektekosten aan als reden waarom ze hun rekeningen niet kunnen betalen (33 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden