Maandag 27/01/2020

Kerncentrales

Druk om sluiting Tihange neemt toe

De kerncentrale van Tihange. Met Martin Schulz erbij krijgt het protest een heel nieuwe dimensie. "Hij is een van de belangrijkste politici in Duitsland." Beeld Wouter Van Vooren

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz heeft de aanval ingezet op de kerncentrale in Tihange. Een staaltje politieke profilering, maar zo duwt hij de buitenlandse druk om de 'scheurtjescentrale' te sluiten naar een nieuwe hoogte.

"Sluit de kerncentrale van Tihange. En doe het snel." Martin Schulz, Europees Parlementsvoorzitter, sprak woensdagavond dreigende taal in Aken. Daar was door een lokale krant een gespreksavond georganiseerd over de nucleaire veiligheid, en meer bepaald die van buurland België. De 'scheurtjescentrale' in Tihange, waar in de reactorvaten minuscule waterstofbelletjes zijn gevonden, was het allereerste mikpunt.

"Europa geeft geld genoeg uit aan nutteloze zaken", zei Schulz. "We zouden beter België ondersteunen dat ze de omslag kunnen maken naar een nieuw energielandschap." Zonder kernenergie dus.

Zo sluit Schulz zich aan bij een hele rij buitenlandse critici van de Belgische kerncentrales. Eerder dit jaar al vroeg de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks om de twee scheurtjescentrales in ons land tijdelijk te sluiten. Ook hebben een hele reeks gemeenten uit de regio onder impuls van de stad Aken een juridische klacht ingediend. En gisteren nog ondertekenden ook de voornaamste partijen van het deelstaatparlement in de grensregio Noordrijn-Westfalen een resolutie die het stilleggen van de centrale beveelt.

Met Schulz erbij krijgt het protest een heel nieuwe dimensie. "Hij is een van de belangrijkste politici in Duitsland", zegt Duitsland-kenner Dirk Rochtus, verbonden aan de KU Leuven. "Zeker binnen de socialistische familie. Hij wordt genoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. En hij heeft zichzelf opgeworpen als kandidaat voor het kanselierschap bij de komende verkiezingen."

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat hij de bevoegdheid heeft om eender welke centrale in ons land te sluiten, noch vanuit Europa, noch vanuit Duitsland. Die beslissing komt België toe. Dit is dan ook in de eerste plaats een politiek manoeuvre van Schulz. De ongerustheid over de haperende centrales is erg groot in Noordrijn-Westfalen, dat aan de andere kant van de grens ligt. Het is net daar dat Schulz zal opkomen bij de verkiezingen volgend jaar.

Bij uitbater Electrabel, noch bij de Belgische regering zijn ze onder de indruk. De scheurtjescentrales zijn uitgebreid gecontroleerd, door Electrabel én door internationale experts. Uit een nieuwe, recente check-up van de tweede scheurtjescentrale, Doel 3, bleek opnieuw dat er geen enkel gevaar was.

En de vele incidenten dan? Het is waar dat de verschillende kerncentrales het afgelopen jaar regelmatig moesten worden stilgelegd door kleine onregelmatigheden en zelfs slordigheden. Zo moest Doel 3 in mei dicht omdat een stralingsmeter niet werkte. Dit najaar schreef Jan Bens, de topman van kernwaakhond FANC, een vlammende brief aan Electrabel om komaf te maken met die laksheid.

Intussen heeft Electrabel nieuwe veiligheidsplannen opgesteld, zowel voor de kerncentrales zelf als voor de werking van het bedrijf in het algemeen. De eerste versie stuurde het FANC nog terug, de tweede versie is sinds eind oktober van kracht. "Er zijn stappen in de goede richting gezet", zegt FANC-woordvoerster Ine Wenmaekers. "Maar wees gerust, we controleren de centrales van dichtbij. Zodra er iets aan de hand is, leggen we ze stil."

Eieren in zelfde mand

Voor sp.a-Kamerlid Karin Temmerman kan het signaal vanuit Duitsland niet langer genegeerd worden. "Het is duidelijk dat ze in Duitsland geen vertrouwen meer hebben in wat onze energiewaakhond vooropstelt. Intussen doet energieminister Marie-Christine Marghem (MR) niets. En dat terwijl ze al haar eitjes legt in de mand van kernenergie. Als er een moet worden uitgeschakeld, is de bevoorradingszekerheid in gevaar."

Marghem speelt de bal door aan haar collega op Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die is verantwoordelijk voor de nucleaire veiligheid. Die benadrukt dat er voortdurend overleg is tussen het FANC en hun Duitse collega's. Op 17 december wordt er nog een samenwerkingsakkoord ondertekend.

"Het klopt dat er ongerustheid is in Duitsland", zegt zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Wat we kunnen doen om hen gerust te stellen is complete transparantie bieden en zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften strikt nageleefd worden."

En de politieke druk door Schulz? "Die beslissing komt België toe. Ach ja, het zijn bijna verkiezingen zeker?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234