Zondag 04/06/2023

Antwerpen

Drugsoorlog in Antwerpen: "Soms komen de dealers hier een colaatje drinken"

De Dam-wijk in Antwerpen-Noord. Beeld Thomas Legrève
De Dam-wijk in Antwerpen-Noord.Beeld Thomas Legrève

In Antwerpen, stad van de 'war on drugs', escaleert stilaan een drugsoorlog. Sinds december wordt er regelmatig geschoten en met molotovcocktails gegooid. De buurtbewoners houden de rolluiken tegenwoordig dicht. "Ze laten de daders telkens weer lopen."

Yannick Verberckmoes en Dieter Bauwens

Behalve de kogelgaten in de onderste rolluik van een grijsblauwe woning, ziet de Rupelstraat er vrij gewoon uit. Je zou niet zeggen dat er zich een drugsoorlog afspeelt, hier, in de Antwerpse wijk Dam. Dat er in deze buurt in een goede twee maanden tijd al vier keer geschoten is, waarvan twee keer op deze woning. De laatste keer: dinsdagavond, rond elf uur. Dat iemand de familie El H. naar het leven staat, is dus wel duidelijk.

"In de 25 jaar dat ik hier woon, heb ik dit nog nooit meegemaakt", zegt de buurvrouw. De grootte van de gaten doet vermoeden dat er oorlogswapens gebruikt zijn. De techniek, het beschieten van een voorgevel, doet denken aan een afrekening in het drugsmilieu. De bewoners houden de rolluiken tegenwoordig dicht.

Kogelgaten in een rolluik in de Rupelstraat. Beeld Thomas Legrève
Kogelgaten in een rolluik in de Rupelstraat.Beeld Thomas Legrève

Even verderop, op de hoek van de Dijlestraat en de Lange Lobroekstraat, zitten er nog kogelgaten in een voordeur. Oorzaak is een schietpartij op nieuwjaarsnacht. Waarschijnlijk hadden onbekenden het daarbij gemunt op Said B., die vlakbij woont, maar dus niet hier.

"Gelukkig is dit geen dagelijkse kost", zegt Sven Lommaert, de woordvoerder van de lokale politie. "We zetten extra teams in die wijken in waar de schietpartijen zich hebben voorgedaan. Nu waren het inslagen in gevels, maar we moeten absoluut vermijden dat er slachtoffers vallen."

'War on drugs'

Het lijkt paradoxaal dat net Antwerpen nu verzeild raakt in een drugsoorlog. Toen N-VA burgemeester Bart De Wever aan het roer kwam, maakte hij van de war on drugs een prioriteit. Tussen 2013 en 2015 zijn er drieduizend dealers opgepakt. Het aantal gewapende overvallen daalde met 48 procent. Maar nu loopt het blijkbaar even mis. De Wever wou gisteren niet zelf reageren.

De schietpartijen houden mogelijk verband met Abdelkader Bouker. Vorige zomer werd deze man, bijgenaamd 'de jood', in Antwerpen ontvoerd door een Nederlandse drugsbende. Volgens Het Laatste Nieuws zou die hem verantwoordelijk houden voor het verlies van een lading cocaïne van 320 kilogram aan de politie. Die lading is zo'n 16 miljoen euro waard.

Het huis van gangster Mohamed El H., dat al twee keer beschoten werd.  Beeld Thomas Legrève
Het huis van gangster Mohamed El H., dat al twee keer beschoten werd.Beeld Thomas Legrève

De Nederlandse bende zou daarom de woning van de rechterhand van Bouker, Mohamed El H., al twee keer onder vuur genomen hebben. Mohammed El H. zou weerwraak willen nemen met raids door zijn kompanen op het huis in de Rupelstraat en op Saïd B.

Molotovcocktail

En de buurtbewoners delen dus ook in de klappen. Een week nadat de verkeerde voordeur beschoten is, gingen onbekende gangsters nog eens achter Saïd B. aan. Daarbij losten ze enkele schoten en gooiden ze een molotovcocktail naar zijn huis. Maar die miste doel en deed de auto van een 57-jarige invalide vrouw ontvlammen.

"Dat is echt een drama", zegt een apotheker in de buurt. "De vrouw was hier klant en had die auto nodig om naar het ziekenhuis te gaan."

Overvallen

Behalve de schietpartijen heeft de wijk wel vaker te kampen met drugsoverlast. De apotheek is bijvoorbeeld al meermaals overvallen. "Soms voor geld, soms voor medicijnen", vertelt de apotheker, die er laconiek over praat. "Het hoort er een beetje bij als je apotheker bent."

De laatste overval dateert van zo'n zes maanden geleden. "Je zag dat het een drugsverslaafde was", zegt Cheyma, die in een bakkerij werkt die ook al een keer een doelwit was. "Hij is opgepakt, maar bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten."

Het is net die straffeloosheid die de stamgasten van café Welkom erg hoog zit. Het café kijkt uit op een parking waar 's avonds, vanaf tien uur, vaak gedeald wordt. "Je ziet ze hier staan met hun Mercedes en hun BMW", zegt Alfons Dauwen. "Altijd dikke bakken."

Cafébazin Anita Van Laken: 'Soms komen de dealers hier een cola drinken.' Beeld Thomas Legrève
Cafébazin Anita Van Laken: 'Soms komen de dealers hier een cola drinken.'Beeld Thomas Legrève

De stamgasten erkennen dat het aantal politiecontroles in de buurt de laatste jaren opgevoerd is. Of ze zich nu extra zorgen maken? Niet echt. "Soms komen de dealers zelfs binnen voor een colaatje", vertelt de bazin Anita Van Laeken. "En als ik toch problemen zou krijgen, stuur ik er mijn hond op af."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234