Woensdag 17/08/2022

AchtergrondGerecht

Drugsbazen laten uithalers aan hun lot over in bloedhete container: ‘Eerst een foto van de cocaïne, dan komen we jullie redden’

‘Dank u wel, dank u wel’, stamelen Alexis D.W. en Gio S. wanneer zij uit de snikhete container worden bevrijd. De politie houdt hen onder schot.
 Beeld rv
‘Dank u wel, dank u wel’, stamelen Alexis D.W. en Gio S. wanneer zij uit de snikhete container worden bevrijd. De politie houdt hen onder schot.Beeld rv

‘Tien zakken cocaïne opgraven uit een container en je hebt 70.000 euro verdiend. Wat denk je?’ Gio S. windt er geen doekjes om wanneer hij met zijn jeugdvriend Alexis D.W. belt. De twee mannen laten zich op 24 juli 2019 in een container opsluiten, net op de warmste dag van het jaar. Het filmpje van hun redding wordt nationaal nieuws. Alexis D.W. vertelde vanmorgen op zijn proces hoe hij op het nippertje ontsnapte uit de snikhete container. Hij riskeert 40 maanden cel.

Patrick Lefelon

Zeven verdachten stonden gisteren terecht voor de Antwerpse drugskamer op verdenking van de invoer van 1,078 ton cocaïne. Het ging om drie havenarbeiders die containers hadden verplaatst, opengemaakt en weer verzegeld, een trucker voor de aan- en afvoer van de containers, een chauffeur die de uithalers had opgehaald, en ook de twee uithalers zelf, Alexis D.W. (26) uit Schoten en Gio S. uit Deurne. Die laatste daagde niet op voor het proces.

Alexis D.W. legde bij monde van zijn advocaat Tom Cielen uit hoe hij twee jaar geleden aan de dood ontsnapte. Zijn adoptieouders kwamen hun zoon steunen in de rechtszaal.

Alexis had een mooie job in de horeca van golf & countryclub Rinkven in Schilde tot zijn vroegere vriend Gio hem midden juni 2019 opbelt of hij hem kan helpen met een ‘jobke’. “Het betaalt ongelooflijk goed: 70.000 euro voor een paar uurtjes werk”, zei Gio.

Aan zo’n verleiding kan Alexis niet weerstaan en op 23 juli 2019 laat hij zich ‘s avonds samen met Gio opsluiten in een container in de buurt van Ekeren. Die container zal naar terminal 1742 worden gereden. Een handlanger zal Gio en Alexis laten overstappen in de drugscontainer. De twee moeten een tiental sportzakken met cocaïne uitgraven uit steenkoolbriketten en klaarzetten, en zullen dan worden opgehaald. Iedereen is verwittigd, wat kan er misgaan?

Hittegolf

Wanneer Gio S. en Alexis D.W. rond 2 uur ‘s nachts overstappen in de drugscontainer, komen zij in een sauna terecht. De container staat al een hele week in de volle zon. Er heerst een hittegolf in Vlaanderen. De opgewarmde steenkoolbriketten verspreiden bovendien een irriterende walm die op de adem pakt.

Alexis D.W. en Gio beginnen toch maar aan hun opdracht. Gio heeft een handschupje mee maar dat pakt niet op de briketten. Met de hand wroeten zij naar de verstopte sportzakken.

Alexis D.W.: “Het was onbegonnen werk. Wij stapelden de steenkool op tegen de wand maar die briketten schoven telkens naar beneden. De container zat veel te vol. Op een gegeven moment kregen wij één sportzak vrijgemaakt. Toen wij aan het handvat trokken, scheurde dat af. De zak bleef steken.”

Gio S. vraagt via zijn Sky-cryptofoon, een extra beveiligde smartphone, aan zijn opdrachtgever om de boel af te blazen. De opdrachtgever is keihard: “Doe voort. Stuur eerst foto van opgegraven sportzakken, dan komen we jullie redden.”

Na nog enkele mislukte opgravingen stuurt Gio S. opnieuw een bericht: “Gaat echt niet, kom ons halen.” De opdrachtgevers reageren niet.

Cryptofoon

De ochtend breekt aan, de zon komt op en doet de temperatuur snel stijgen. De condens druppelt van het plafond van de container. “Die druppels voelden als een kokende regen die in onze nek viel”, vertelt Alexis D.W. aan de politie.

Gio S. kan amper ademen en gaat van vermoeidheid op de steenkolen liggen. Hij blijft zijn opdrachtgevers berichten sturen. Zonder enige reactie. De temperatuur stijgt die dag naar een recordhoogte van 40 graden Celsius. Nooit eerder was het zo warm in ons land. “In de container voelde het als 65 graden”, zal Alexis D.W. naderhand zeggen.

De twee uithalers beseffen dat zij aan hun lot zijn overgelaten. Met een cryptofoon kan je enkel naar noodnummers bellen. Gio S. belt om 10.30 uur de noodcentrale: “Wij zitten opgesloten in een container en gaan stikken.”

Lockdown

De Scheepvaartpolitie rijdt naar de MPET-terminal op kaai 1742, een enorme vlakte waar 60.000 containers staan gestald. Het zal bijna twee uur duren voor de hulpdiensten de container met Gio S. en Alexis D.W. hebben gevonden. De terminal moet zelfs in lockdown gaan. Een half uur lang worden alle laad- en losactiviteiten stilgelegd. Terminaluitbater MPET eist daarvoor 30.000 euro aan verloren werkuren terug van de drugsbende.

De redding wordt een dubbeltje op zijn kant. De batterij van de cryptofoon van Gio S. is plat. Gio S. is buiten adem en kan nog amper spreken. Alexis D.W. activeert een tweede cryptofoon en probeert de hulpdiensten wegwijs te maken. Maar ook de batterij van die cryptofoon loopt snel leeg. Alexis D.W. wringt het handschupje tussen de containerdeuren. Een zuchtje frisse lucht komt langs de spleet naar binnen.

Om 12.20 uur vinden havenarbeiders de bewuste container die twee hoog staat gestapeld in de blakende zon. Een straddle carrier haalt de container naar beneden. Inspecteurs van de Scheepvaartpolitie trekken hun pistool. Met drugscriminelen weet je nooit. Wanneer de deuren opengaan, strompelen Alexis D.W. en Gio S. naar buiten en vallen op de grond. Enkele dokwerkers overgieten hen met water en laten hen drinken. “Dank u wel, dank u wel”, stamelen de twee.

Baxters

De mannen worden in het ziekenhuis aan baxters gelegd. De douane haalt de container leeg en vindt 35 sportzakken met in totaal 1.078 kilogram cocaïne.

Een dag later mogen Alexis en Gio het ziekenhuis verlaten en worden zij naar de politie gebracht. Bij zijn eerste ondervraging loopt Alexis D.W. leeg en doet het hele verhaal. Zijn vriend Gio S. beroept zich op zijn zwijgrecht.

Advocaat Tom Cielen: “Alexis D.W. sloot zijn ondervraging af met deze woorden: ‘Bedankt dat jullie mijn leven gered hebben.’ De getuigenis van mijn cliënt zal in het verdere onderzoek door andere elementen worden bevestigd. Hij heeft de waarheid verteld. Nooit wil hij zich nog met deze praktijken inlaten. Hij behoort niet tot die onderwereld van de drugsmaffia.”

‘Meedogenloos’

De federale gerechtelijke politie legt beslag op camerabeelden en kan zo andere betrokkenen arresteren. Yassin B. is volgens de politie de link naar de eigenlijke drugsbazen. Hij ronselde Gio S. en bracht hem samen met Alexis D.W. naar de containers.

Advocaat Len Augustyns vond dat te veel eer voor zijn cliënt. “Yassin B. is buschauffeur bij De Lijn. Zijn kennis Gio S. had gevraagd om hem in ruil voor 1.000 euro naar de containers te brengen. Natuurlijk voelde hij dat er een reukje aan was maar hij kon het geld goed gebruiken. Dat is alles wat de man heeft gedaan en waarvoor hij al 16 maanden met een elektronische enkelband thuis zit.”

De openbare aanklager moest toegeven dat de politie nooit tot bij de opdrachtgevers was geraakt. Hij vorderde voor Yassin B. en Alexis D.W. een celstraf van 40 maanden en voor Gio S. een straf van 4 jaar. Voor de vijf andere verdachten werden straffen van 1 tot 6 jaar cel geëist.

De uitspraak volgt over een maand.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234