Donderdag 01/12/2022

Interview

Drugsbaron: "Ik ben Teeven nog steeds dankbaar"

null Beeld volkskrant
Beeld volkskrant

Zonder het te willen domineert hij al een jaar het politieke leven van Ivo Opstelten en Fred Teeven. Drugsbaron Cees H. (62), met wie Teeven in 2000 als officier van justitie een deal sloot, wil geen publiciteit. Tot nu: we bellen hem in Zuid-Amerika. "Ik word neergezet als een politie-informant. Dat is gevaarlijk in mijn wereld. Het is karaktermoord. Woedend ben ik."

Willem Feenstra en Wil Thijssen

U klinkt boos?
"Boos? Ik ben woedend! In De Telegraaf staat dat ik voor die deal met Teeven informatie over mijn maten heb gegeven. Dat ik politie-informant was. Dat ik Johan V. (alias 'De Hakkelaar', leider van drugssyndicaat Octopus, red.) erbij heb gelapt. Dat is niet waar. Dat is karaktermoord. En in mijn wereld is zo'n bewering gevaarlijk."

De 'Teevendeal' was zo gunstig voor u, en zo ongunstig voor justitie, dat de gedachte voor de hand ligt dat er iets tegenover stond.
"Ik zat al twee jaar vast in de EBI in Vught toen Johan werd opgepakt. Als ik hem erbij had gelapt, had ik toch geen zes jaar voor drugs in het zwaarst beveiligde gekkenhuis van Nederland hoeven zitten? Dan stond ik na die twee jaar buiten. Mijn regime is die zes jaar niet versoepeld. Mijn beide ouders zijn tijdens mijn detentie overleden - ik mocht niet naar de begrafenis. Sterker: ik moest afscheid nemen van mijn moeder achter glas, op een brancard werd ze de gevangenis binnengedragen. Ik haat het justitieapparaat, ik vind het onmenselijk schorem, schrijf dat maar op. Maar ik heb geen hekel aan Teeven, ik ben hem nog steeds dankbaar."

Waarom zou Teeven zo'n deal met u sluiten, als daar niets tegenover stond?
"Hij had geregeld dat ik naar de begrafenis van mijn vader mocht. Het arrestatieteam stond al klaar om me te begeleiden. Maar Sorgdrager, destijds minister van Justitie, en directeur Koehorst van de gevangenis hielden dat op het laatste moment tegen. Teeven was beledigd dat hij werd gepasseerd. Dat kon je goed merken. En volgens mij had-ie medelijden met me. Hij zei: jij doet drugs, jij bent geen massamoordenaar. Komen jullie maar met een gratieverzoek, dan ga ik daarover nadenken."

Dat verklaart nog niet waarom u uw hele vermogen van zo'n 5 miljoen gulden terugkreeg, terwijl u slechts 7,5 ton boete aan justitie hoefde te betalen.
"Justitie had mij en Johan aanvankelijk elk aangeslagen voor 500 miljoen aan drugsgeld. Een miljard! Dat sloeg helemaal nergens op. Ze waren gek geworden, ze gokten maar wat. Doedens, mijn advocaat, kletste dat bedrag al snel naar beneden. Rechtbankvoorzitter Lauwaars zei letterlijk: heren, we staan hier niet op de markt. Teeven kreeg acht weken om zijn claim te motiveren. Dat kon hij niet, dat werd uiteindelijk 2 jaar en 8 maanden. De termijn was verstreken en Lauwaars hamerde de zaak af."

"Toen zijn we met Teeven rond de tafel gaan zitten. Hij kon zijn claim niet bewijzen, dus mijn advocaten gingen onderhandelen. Hij accepteerde die 7,5 ton, in ruil voor gratie en teruggave van mijn vermogen. Anders hadden we het voor de rechter laten komen en die slag had Teeven al verloren."

Wie eiste dat de deal buiten de fiscus werd gehouden?
"Mijn advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft dat uitonderhandeld. Ik heb daar nooit om gevraagd. Voor die deal zijn in totaal zo'n zes onderhandelingsgesprekken gevoerd. Ik hoor dat Teeven het zich allemaal niet meer zo kan herinneren. Gek hoor. Ik weet het nog precies."

Uw advocaat Doedens zei vorig jaar in de Volkskrant dat Opstelten de Tweede Kamer voorloog over de hoogte van het bedrag.
"Ja, daar begrepen wij helemaal niks van. Als Opstelten gewoon het goeie bedrag had genoemd, was er niks aan de hand geweest. De Kamer voorliegen mag niet, hè? Ik weet niet wat hem bezielde. Misschien was hij voorgelogen door Teeven, ik weet het niet."

Waarom wilde u destijds niet dat wij het bankafschrift publiceerden?
"We hebben over de deal geheimhouding afgesproken, daar hebben mijn advocaten en ik ons altijd aan gehouden. Ik had geen zin Teeven een mes in z'n rug te steken."

Minister Opstelten heeft zich gek gezocht naar dat bankafschrift. Oud-procureur-generaal Henk van Brummen leidde dat onderzoek.
"Mij is niks gevraagd."

Wat heeft u met die 4,7 miljoen gedaan?
"Dat gaat niemand wat aan."

Bent u bang dat de fiscus alsnog langskomt?
"Nee. Ik woon al 12 jaar niet meer in Nederland. Ik zit gewoon niet te wachten op al die media-aandacht. Daar komt alleen maar gedoe van."

En nu zitten we al een uur te praten.
"Ik moet wel. Ik móét iets rechtzetten. John van den Heuvel (Telegraaf-verslaggever, red.) schrijft dat ik politie-informant ben. Een grove leugen. Wat een enorme kwal, zeg. Ik weet niet waar hij dat vandaan haalt. Ik weet wel dat hij dat niet kan bewijzen. En dat zal hij moeten, want we gaan hem aanklagen wegens smaad. Als hij ook maar één snippertje bewijs kan overleggen, krijgt hij van mij een pluim en een griffel. Maar dat is onmogelijk."

Bent u bang voor represailles?
"Ikzelf niet, maar het is niet goed voor mijn kinderen en kleinkinderen. Het stoort me verschrikkelijk. Als je weet wat ik in detentie allemaal voor onmenselijks heb meegemaakt, dat justitie het me zo moeilijk mogelijk maakte, en dan beweren dat ik anderen erbij lapte... Justitie sloot kroongetuigendeals met Ad Karman en Fouad Abbas (die tot hetzelfde drugsmilieu behoorden, red.). Daardoor kwamen wij allemaal vast te zitten. Karman heeft mij erbij gelapt. Justitie had mij helemaal niet nodig. Bovendien: Johan (V., de 'Hakkelaar') heeft nooit tegen mij getuigd, hoewel hij daar wel belang bij kon hebben. Dat zegt ook iets."

Heeft u nog contacten met andere leden van het Octopus-syndicaat?
"Nu niet meer. Ik heb Johan na detentie nog weleens gesproken. We zijn geen vrienden, maar ook geen vijanden. Ik heb wel nog heel lang goed contact gehad met Koos R., Johans rechterhand. Dat zegt óók iets."

Waarom bent u destijds overgestapt van de bende van Klaas Bruinsma naar die van Johan V.?
"De groep van Bruinsma heeft een heel goeie vriend van me, Bennie Mulch, vlak voor Kerst doodgeschoten, de zogenoemde Kerstmoord. Bruinsma hielp me in 1985 uit de Bijlmerbajes ontsnappen, maar daarna gebeurden dingen waar ik niet achter stond. Toen heb ik bij Johan aangeklopt."

In het liquidatieproces Passage is politie-informatie voorbijgekomen waarin wordt beweerd dat u nog steeds drugslijnen vanuit Colombia en Venezuela runt.
"Ik ben getrouwd met een Colombiaanse vrouw. Dan wordt al snel gedacht: Colombia is een drugsland, dus hij zal nog wel in de drugs zitten. Maar dat is allang niet meer zo."

Wat vond u van Fred Teeven als crimefighter?
"Hij deed gewoon zijn werk. Na de begrafenis van mijn vader begon ik hem steeds vriendelijker te vinden. Maar ook niet meer dan dat. Met zijn asielbeleid als staatssecretaris ben ik het ongelofelijk oneens. Schandalig, hoe hij omgaat met mensen die asiel zoeken. Zomaar een halfjaar vastzetten zonder dat je iets hebt gedaan - dat doe je toch niet?"

U heeft een staatssecretaris en een minister laten vallen.
"Ja, wat moet ik daar van zeggen? Dat gaat helemaal buiten me om. Voor mij mogen ze morgen directeur van Philips worden of zo. Het kan me niks schelen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234