Dinsdag 22/09/2020

Droom dreigt uit te drogen

Californië, de Amerikaanse staat die zich het hardst inzet tegen de opwarming van de aarde, krijgt de ergste klappen. De 'gouden staat' kleurt bruin door extreme droogte en moet waterrantsoenering invoeren. De spanningen tussen rijk en arm en stad en platteland nemen toe.

Uitgeputte grond, lege en verstofte akkers, waterrantsoenering en sociale spanningen: zo zal het er in de toekomst elders ook uitzien. Die boodschap geeft Californië na vier jaar zware droogte aan de wereld. "De opwarming van de aarde is geen vals gerucht. Dat kan ik van hieruit melden. Wij moeten er het hoofd aan bieden en het is erg", aldus gouverneur Jerry Brown.

De Democraat trok voor zijn persconferentie naar de Sierra Nevada. Hij wilde iedereen tonen dat hij met zijn voeten in droog, bruin gras stond, en niet in de sneeuw die daar in deze tijd van het jaar zou moeten liggen. Maar sinds het begin van de metingen in 1950 is in Californië nog nooit zo weinig sneeuw gevallen. En die sneeuw zorgt normaliter voor een derde van de watervoorraad.

De staat kampt al vier jaar met de ergste droogte in 1.200 jaar en kan nu niet anders meer dan rantsoenering opleggen, die het waterverbruik met een kwart vermindert.

Begin 2013 luidde Brown ook al de noodklok. Het doel was toen om 20 procent van het waterverbruik terug te dringen. Dat is slechts voor de helft gelukt, waardoor hij nu meer dwang inzet. "Dagelijks uw mooie grasveldje besproeien, gaat tot het verleden behoren", zegt hij aan de inwoners met hun typische uitbundige tuinen en ruime zwembaden.

Waterschool

De 31 nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat scholen, universiteiten, golfbanen, begraafplaatsen en parken een kwart minder water gaan verbruiken. Gemeenten moeten 4,5 miljoen vierkante meter grasstroken vervangen door droogtebestendige begroeiing. Waterdistricten die niet voldoende minderen, krijgen boetes die tot 10.000 dollar per dag kunnen oplopen. Consumenten worden extra belast op hoog waterverbruik.

En er zijn erg veel waterjunks, vooral in de rijke woestijnstadjes met zwembaden, grote tuinen en golfbanen. In onder andere Beverly Hills, Malibu en Newport Beach zijn de zwembaden en tuinen om ter grootst en verbruiken inwoners bijna drie keer zoveel water als gemiddeld.

Tot nu toe hebben de meeste rijkere steden enkel aan bewustmaking gedaan. Dat heeft spanningen met armere plekken aangezwengeld. In Beverly Hills, bijvoorbeeld, kregen inwoners het verzoek hun decoratieve fonteinen met gerecycleerd water aan de gang te houden. In het armere Santa Cruz krijgen burgers boetes van honderden dollars en moeten ze naar de 'waterschool' om hun gedrag te wijzigen.

"Het sociale en morele isolement van de rijken is een probleem. Ze zijn er niet van overtuigd dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten", zegt Stephanie

Pincetl van het California Centre for Sustainable Communities daarover tegen de Los Angeles Times. Zij en

andere stadsplanners hopen dat de rijken zich niet meer kunnen afkeren dankzij Browns nieuwe maatregelen.

Landbouw

Maar Brown krijgt ook veel kritiek omdat hij de landbouw ongemoeid laat. Die slorpt liefst 80 procent van het water op, terwijl ze maar 2 procent van de economie uitmaakt. Eerder werden limieten ingevoerd op grondwatergebruik en de verliezen en faillissementen zijn niet de tellen.

Daarom ontziet Brown de landbouw nu van de opgelegde vermindering van een kwart van het waterverbruik. De kritiek daarop zwelt aan, maar de gouverneur ziet het zo: "Zij voorzien het gros van alle fruit en groenten in de VS en voeren ook uit. Zij zijn het niet die lange douches nemen en hun gazons besproeien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234