Vrijdag 15/01/2021

Dronken in Aken

l Expo

Net over de grens herleeft het Ludwig Forum in Aken onder impuls van de nieuwe directeur Harald Kunde. Sinds de jaren zestig geniet Aken een reputatie op het vlak van beeldende kunst. Het Forum verzamelde vanaf begin jaren zeventig heel wat belangrijke videofilms van kunstenaars. Die waren in erbarmelijke staat, werden goed en wel gerestaureerd en beleven nu een tweede leven via een perfect vormgegeven tentoonstelling met opeenvolgende kabinetten. Er zijn prachtige video's te zien van Chris Burden, Joseph Beuys, John Baldesaari, Bruce Nauman, Ulrike Rosenbach en vele anderen die klinken als een klok. Eentje willen we je niet onthouden: in een gemakkelijke fauteuil kan je zalig genieten van de video Gordon's makes us drunk (1972) van het bekende Britse duo Gilbert & George. Het is een fantastisch filmpje waarin een fles Gordon de centrale rol opeist. De twee kunstenaars zitten gezellig en rustig (zoals altijd) rond een salontafel en drinken gin tegen de sterren op. Daarop volgt regelmatig de mededeling Gordon's makes us drunk. Met de tijd wordt het beeld waziger ... en wordt de mededeling op het einde van het filmpje zelfs Gordon's makes us very very very drunk. Het is een prachtige vijfsterrenvideo en is er maar eentje in een lange rij in het Forum in Aken. (LLa)

Video et cogito loopt nog tot 12 september (van dinsdag tot zondag van 12 tot 18 uur) in Ludwig Forum, Jülicherstrasse 97/109 in Aken. Inlichtingen: 0049-241/180.71.04

Twaalf galeries in Knokke

De galeries in Knokke blijven zich inzetten om op geregelde momenten net zoals in Brussel en Antwerpen gezamenlijke openingen te organiseren. In tegenstelling tot de vernoemde steden blijven de vernissages wel zeer exclusief en gericht op het in beperkte groep drinken van champagne. Of de kunstenaar daar wel bij vaart is nog maar de vraag. Vanaf vandaag kan je in Knokke voluit genieten van een interessante rondgang langs niet minder dan twaalf galeries. In Zwart Huis loopt al een presentatie van Koen Wastijn, net zoals de broze tentoonstelling van Niek Kemps een tijd loopt in de White-Out Studio. Hierna volgt een greep uit de pas geopende tentoonstellingen. Bij Geukens & de Vil is nieuw werk te zien van Marie-Jo Lafontaine inclusief de installatie We can be heroes just for one day waarbij de bezoeker zichzelf in een hokje kan fotograferen en vervolgens via zijn/haar foto deel wordt van de expo. Patrick De Brock is trots het nieuwe werk aan te kondigen van de onvatbare Britse kunstenaar Julian Opie en wat verder houdt Andre Simoens een bijzondere tentoonstelling met vroeg werk van het Düsseldorfse duo Bernd & Hilla Becher. Zij zijn ontegensprekelijk de grootouders van de meest interessante hedendaagse fotografie. Bij hen studeerden onder anderen Thomas Ruff en Thomas Struth. De Bechers zijn bekend om hun zakelijke en archiverende manier van fotograferen van het stilaan wegkwijnende industrieel patrimonium. Wie ooit een tentoonstelling zag van de Bechers ontgaat bijvoorbeeld nooit meer de vele watertorens in het landschap. Bij Mulier Mulier zijn Art & Language, de peetvaders van de conceptuele kunst, te gast met naar verluidt nieuw werk. Het wordt uitkijken naar de beeldende manier waarop ze hun kritische verhouding met de wereld en de kunstwereld een vorm geven. Art & Language is en blijft een monument. Bij Argentaurum is werk te zien van Patrick Merckaert en wie van toegankelijke Amerikaanse kunst houdt is met de schilderkunst van Donald Baechler op het goede adres bij galerie Mauruani & Noirhomme.

Een handig en gratis beschikbaar plannetje, verkrijgbaar in alle galeries, wijst je goed en wel de weg in Knokke. (LL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234