Donderdag 11/08/2022

CoronamaatregelenFeestdagen

Drones, patrouilles, zangverbod: deze extra voorzorgen nemen de provincies voor kerst

West-Vlaams provincie­gouverneur Carl Decaluwé wil drones inzetten, de politiezones zijn minder enthousiast. Beeld Benny Proot
West-Vlaams provincie­gouverneur Carl Decaluwé wil drones inzetten, de politiezones zijn minder enthousiast.Beeld Benny Proot

Enkel in Limburg dalen de coronacijfers nog, maar alle Vlaamse provinciegouverneurs houden het graag veilig tijdens de feestdagen. De ene neemt daarvoor strengere maatregelen dan de andere.

Brecht Herman

1. West-Vlaanderen

West-Vlaanderen gaat de komende weken zeer streng optreden tegen corona-overtreders. Niet alleen zal er zonder verpinken worden beboet, gouverneur Carl Decaluwé wil zelfs drones inzetten tijdens de risicovolle eindejaarsperiode. “Wie de regels overtreedt, krijgt meteen een boete. Waarschuwingen zijn niet meer aan de orde.”

Er zullen extra patrouilles komen op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, die vooral zullen controleren op samenscholingen en de naleving van de avondklok. Onder meer aan de stations zal de lokale politie bijstand krijgen van de federale, net zoals in de zomer gebeurt. “Bovendien zullen korpsen die beschikken over innovatieve middelen, zoals drones of cameranetwerken, deze inzetten voor controles en crowdcontrol”, voegt Decaluwé eraan toe.

Of er tijdens de feestdagen echt veel drones de lucht ingaan om na te gaan of er te veel mensen samentroepen, is nog maar de vraag. Heel wat van de West-Vlaamse politiezones beschikken over een drone, maar het enthousiasme om die in het rond te laten zoemen is ver te zoeken.

“Ik heb mijn twijfels over het nut van die ­drones. Zeker ’s nachts is de meerwaarde miniem. We gaan geen drone de lucht in sturen voor iedere vuurpijl die er wordt afgeschoten”, zegt een hoofdcommissaris. Zelfs al wil de politie een drone laten rondvliegen als het donker is, sommige bedieners van drones blijken daarvoor niet opgeleid. In verschillende politiezones kan er dus al zeker geen drone vliegen als het donker is. In twee van de zones waar het wel mag, valt twee keer te horen dat ze niet van plan zijn om dat tijdens de eindejaarsfeesten te doen.

Gevraagd naar een officiële verklaring klinkt het doorgaans dat de drone zal worden ingezet “als het noodzakelijk blijkt”. Off the record horen we dan weer dat die kans bijzonder klein is.

“Wij zullen onze drones gebruiken in het kader van de brexit om bijvoorbeeld verkeersstromen te monitoren en ook om vluchtelingen op te sporen die in vrachtwagens kruipen”, klinkt het bij Westkust. Elders is de kans “miniem of zelfs nihil is dat we dit effectief gaan doen”.

Behalve verschillende politiekorpsen is ook de burgemeester van Middelkerke, Jean-Marie Dedecker (68), een koele minnaar van de plannen van de gouverneur, die eerst had opgemerkt dat er weinig pv’s werden opgemaakt in Middelkerke. “Wat bedoelt Decaluwé met ‘nultolerantie tijdens de feestdagen’? Tja, zoals de Gestapo huizen binnenvallen zeker? Daar doen wij niet aan mee, we hebben respect voor de huisvrede. En we gaan hier ook niet met drones beginnen rondvliegen, alstublieft zeg. Ja, ik ben boos. Decaluwé heeft een beetje macht, maar wat hij nu weer opdringt, is puur machtsmisbruik.”

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx verbiedt het zingen van deur tot deur voor Nieuwjaar en Driekoningen. Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx verbiedt het zingen van deur tot deur voor Nieuwjaar en Driekoningen.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

2. Antwerpen

Na West-Vlaanderen is Antwerpen de provincie die het strengst optreedt. Gouverneur Cathy Berx heeft met de Antwerpse burgemeesters beslist om het zingen van deur tot deur voor Nieuwjaar en Driekoningen te verbieden. Rond de jaarwisseling van deur tot deur gaan zingen en tegelijk een zakcentje bijverdienen is in verschillende delen van de provincie – zeker in de Voorkempen – een erg populaire bezigheid. “Maar om nu elkaar een goede gezondheid te gaan wensen en tegelijkertijd het risico lopen om iemand te besmetten: dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Berx, die ook verbiedt om zakjes snoep of andere attenties uit te delen.

Om de feestdagen in goede banen te leiden komen er extra politiemanschappen. “Zij zullen zeer nauwgezet toekijken op het naleven van de huidige coronamaatregelen. Het is absoluut noodzakelijk dat maatregelen zoals het samenscholingsverbod, de avondklok, de mond- en neusmaskerdracht en het verbod op het afsteken van vuurwerk strikt worden nageleefd.”

3. Vlaams-Brabant

Voor Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren staat nu al vast dat er tijdens de eindejaarsperiode geen extra controles komen. “Simpelweg omdat ik geen extra blauw op straat kan toveren. De handhaving in onze provincie is al zeer strikt en de politie schrijft al een pak boetes uit.” Kinderen mogen ‘creatief’ nieuwjaarszingen. “In groepjes van vier mogen ze buiten luidkeels zingen, niet aanbellen. Mensen kunnen hun traktatie buiten aan de deur zetten. Apart verpakt.”

4. Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen zit gouverneur Carina Van Cauter dinsdag samen met politie en brandweer om het strijdplan te bepalen. Over wat er dan op tafel ligt, wil ze niets kwijt. Vermoedelijk worden er extra patrouilles ingezet. Enkele politiezones laten weten dat ze de aanbeveling van Binnenlandse Zaken volgen. Als er aanwijzingen zijn voor grove overtredingen, zoals te veel auto’s op een oprit, kan de politie de woonst betreden. Zomaar aan elke deur aanbellen, gebeurt niet.

‘We mogen de mensen het leven niet zuur maken door hun pizzadozen te tellen’, zegt Jos Lantmeeters, provinciegouverneur Limburg. Beeld BELGA
‘We mogen de mensen het leven niet zuur maken door hun pizzadozen te tellen’, zegt Jos Lantmeeters, provinciegouverneur Limburg.Beeld BELGA

5. Limburg

In Limburg, de enige Vlaamse provincie waar de coronacijfers dalen, komen er geen strengere maatregelen. Dat zegt gouverneur Jos Lantmeeters. Nochtans kondigde een van de politiezones al aan drones de lucht in te sturen. “We mogen de mensen het leven niet zuur maken door met hen verstoppertje te spelen of hun pizzadozen te tellen”, zegt hij. “Wat niet wegneemt dat we ingrijpen bij klachten over overlast.” (bhl)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234