Dinsdag 29/11/2022

Drommen voor ploeg van 't Stad

Net nu voetbalclub Antwerp weer overeind krabbelt en op weg lijkt naar eerste klasse, mislopen honderden supporters de Match van de Eeuw, volgende week zaterdag tegen Eupen. De wachtrij voor de laatste tickets vormde zich al een dag op voorhand. 'Dit doet zeer. Ik ben er ziek van.'

Onder Tribune 3 van het Bosuilstadion loopt een gracht, tussen de stapels bouwmateriaal drijft rommel. Prettig oogt het niet, maar het is een bewijs dat de Bosuil herleeft onder impuls van CEO Patrick Decuyper. Vorig jaar werd Tribune 1 opnieuw in gebruik genomen, het stadion telt nu 12.975 plaatsen, en dat blijken er ruim onvoldoende om alle supporters op te vangen die de heropstanding van de Ploeg van 't Stad willen vieren.

Mogelijk kroont Antwerp zich zondag op het veld van Union Sint-Gillis kampioen, maar waar de voltallige rood-witte aanhang op hoopt, is dat het volgende week zaterdag gebeurt in het eigen stadion, in de Hel van Deurne-Noord. Om toch maar zeker te zijn dat ze een ticket hadden, begonnen de hardste fans dinsdagnamiddag al aan te schuiven bij de Bosuil, met kampeermateriaal en al. De volgende ochtend stond er een rij van ruim duizend man, van wie eenieder maximaal zestien tickets mee naar huis kon nemen, zolang de voorraad strekte.

Ook André (56), supporter sinds zijn zesde, stond ertussen, al van 7 uur 's ochtends. "We moesten een nummertje nemen: ik had 999, dat ga ik nooit vergeten", schudt hij het hoofd. "Toen ze nummer 645 afriepen, was Tribune 2 al uitverkocht."

Helaas: de voorraad tickets strekte niet ver genoeg: om 10 uur verscheen op de website van de club het noodlottige bericht dat alle tickets uitverkocht waren. André was er niet bij, Tony Tony (35) evenmin. Die had speciaal een dag vrij genomen, stond al van 6.20 uur aan te schuiven, maar tevergeefs. "Nog nooit meegemaakt dat we een nummertje moesten trekken", zegt hij. "Ik had nummer 776, maar de laatste tickets waren voor 706. Een vriend van me had 709, die is echt zot geworden."

Tony Tony kan zichzelf wel voor het hoofd slaan. "Na vorig seizoen was ik sceptisch, daarom heb ik geen abonnement genomen", vertelt hij. "Maar 't ging goed. Dit seizoen heb ik niets gemist, ik was erbij op alle uit- en thuismatchen. En nu heb ik het zitten. Dit doet zeer. Ik ben er ziek van."

'Mijn hartje bloedt'

In supporterscafé Great Old, op dribbelafstand van de Bosuil, staat ook Jan (29) zijn ontgoocheling te verbijten. "Al zeven jaar ga ik naar Antwerp, voor het eerst had ik geen abonnement gekocht", zegt hij. "En kijk, door al die successupporters en speculanten hebben wij nu geen kaarten. Zot word ik ervan. Ik stond er van halfzeven, de laatste tickets zijn juist voor mijn neus verkocht. Ik was vannacht beter mee gaan kamperen. Het was daar trouwens de hele nacht feest, die mannen hebben niet geslapen."

"Had ik het geweten, ik was ook in mijn tent gekropen", bromt André, die troost zoekt in een pintje. "Het brandt. Mijn hartje bloedt. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik eraan denk. Maar dat is het leven, zeker?"

Tony Tony legt zich niet neer bij het lot, hij belt heel zijn kennissenkring af met de vraag of zij een ticket op overschot hebben. "Zelfs mijn vrouw is aan het zoeken, omdat ze weet dat ik het zo erg vind."

Hoeveel zouden ze op de zwarte markt geven voor tickets die vanochtend 17 euro kostten? "50 euro", zegt André. Tony Tony verkondigt voor het hele café dat tickets ondertussen al tegen 100 euro gaan. "Als ik op voorhand zou weten dat ze winnen, zou ik zelfs 500 euro betalen", stelt hij. "En anders 150 euro. Onmiddellijk. De verkoper krijgt er van mij nog een Jupiler bij."

Hun bittere teleurstelling heeft ook een keerzijde: namelijk dat Antwerp weer leeft. Vanaf eind de jaren 90 was The Great Old, met stamnummer 1, een geriatrisch patiënt, schipperend tussen eerste en tweede klasse. In 2004 volgde een degradatie die de club naar de palliatieve afdeling verbande. Maar nu, twaalf jaar later, gloort er hoop. Vorig jaar gaf de Ronsische ondernemer Patrick Decuyper, die eerder de plak zwaaide bij Zulte-Waregem, Antwerp een paardenmiddel in de vorm van enkele miljoenen euro's - waarvan de afkomst onduidelijk blijft. Zelfs toen oud-voorzitter Eddy Wauters vijf miljoen euro kwam opeisen, vond Decuyper een oplossing.

"De slapende reus is wakker. Dankzij Patrick Decuyper", zegt André. "Chapeau voor wat die mens in acht maanden gepresteerd heeft." Jan knikt en zegt: "Decuyper is de redder van Antwerp. Een man van zijn woord."

Ticket of niet, volgende week zondag zullen de supporters in Deurne-Noord zitten. "Dan volg ik de match wel op groot scherm of hier in het café", zegt André. Samen met al die andere fans die de Bosuil niet binnen geraakten. "Heel Deurne gaat volzitten", grijnst Tony Tony. "Je zult het horen knallen tot op Linkeroever."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234