Zaterdag 07/12/2019

Tegenwind

Dromen van een Muur in Wuustwezel

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke week.

Waarschijnlijk treedt de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, vandaag af. Officieel omdat hij de Kamer van Volksvertegenwoordigers niet correct heeft geïnformeerd. Maar eigenlijk is zijn ontslag minder hooggestemd: het is eerder een offer om de schade voor de VVD van partijleider en premier Mark Rutte na publicatie van een boek te beperken. Luttele weken voor stembusdag is de geloofwaardigheid van de liberale leider andermaal aangetast.

De zogenaamde bonnetjesaffaire over een deal van het Openbaar Ministerie met een hasjbaron leidde eerder tot het ontslag van twee ministers op Justitie. Kamer-vragen over het precieze bedrag van de deal met de drugscrimineel werden door de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven ontweken. Na hun ontslag bleek dat Van der Steur actief had meegeholpen informatie aan de Kamer te onthouden. Zo lezen we nu in zijn kanttekeningen uit een geheimgehouden publicatie. Premier Rutte wordt door de oppositie mede aansprakelijk gesteld voor de kwalijke geheimzinnigheid. Net de man die eerder in een paginagrote brief aan alle Nederlanders de fatsoensnormen voor de samenleving op scherp had gezet. “Doe normaal of ga weg", zegt hij tegen nieuwkomers die hufterigheid en asociaal gedrag vertonen. Met autochtone Nederlanders die treinen slopen en geweld plegen tegen hulpverleners en conducteurs heeft hij minder moeite. Hij stoort zich vooral aan volk van buiten.

De verheven fatsoensrakkerij gold dus niet voor zijn liberale vrienden die een drugsdeal probeerden te verdonkeremanen. Daarmee roept Rutte alweer vragen over zijn betrouwbaarheid over zich af. Bedenkelijker is dat hij alle allochtonen samenperst in een karikatuur van barbaren. Wilders in de sprint naar de stembusgang alsnog kloppen, is allicht de achterliggende verzuchting. Maar hoe waardig ben je dan nog als premier?

Blanke man en vrouw

En hoe schraal is de inhoud van je politieke boodschap als je Donald Trump achterna holt in zijn hagelwitte superioriteitsgevoel? Ook Rutte richt zich nagenoeg exclusief tot de blanke man en vrouw die zich bedreigd voelen door mensen die van buiten komen. Gwendolyn Rutten is van een nog grotere tristesse: zij holt eerst Trump en dan Rutte achterna. Zelf komt ze niet tot een verlicht liberaal standpunt.

In Nederland is 6 procent van de bevolking moslim. Kun je dan met goed fatsoen over de apocalyps van de islamisering spreken? Niet eens onder demagogen aan de toog. Toch springt een minister-president op de kar van Wilders, laten we hopen uit electorale overwegingen en niet omdat hij meent wat hij rondbazuint. Maar de twijfel groeit over de humanitaire substantie van deze premier. Hij heeft iets te vaak geroepen dat hij bevolkingsgroepen liever ziet oprotten en oppleuren. Een verspreking kan het niet meer zijn.

Bankzitters

De strijd om de macht gaat vooral tussen Rutte en Wilders. Andere politieke stromingen zijn bankzitters. En zoals het zich nu laat aanzien, zullen islam en asiel de speerpunten zijn in het duel. Dus ook in versimpeling en ontkenning van grotere samenlevingsproblemen Trump achterna.

Een kwaadaardige schertsfiguur als Wilders kan vanuit de hel spreken, maar een premier kan dat niet. Die is woordvoerder van de hele samenleving, zowaar namens de waardigheid van het ambt. Dat vraagt om enige emotionele en intellectuele discipline, maar ook die lijkt in Nederland zoek. Straks ga ik nog dromen van een Muur in Wuustwezel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234