Dinsdag 31/03/2020

Dromen van droogte tussen Demer en Dijle

Aan de vooravond van Rock Werchter behelpen uitbaters van campings, parkings en drankstandjes zich met dompelpomp en stro. Een vet jaar zou het door de terreurdreiging sowieso niet worden, de weergoden deden daar nog een schepje bovenop. 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt.'

Een van de terreinen waar over twee dagen festivalgangers van over heel de wereld hun tentje zullen neerplanten, ligt erbij alsof er net een zompige veldslag heeft plaatsgevonden, maar Rudy De Meyer, eigenaar van de weide, ziet juist vooruitgang. Hij zet de hiel van zijn bottine in de diepe gleuf die een heftruck in de modder achterliet. "Enkele uren zon en de ondergrond is opnieuw begaanbaar. Tot enkele dagen geleden reikte het water nog tot halverwege de bomen, nu hebben we alles weer wat onder controle."

Bekend om haar idyllische ligging aan de samenvloeiing van de Demer en de Dijle, draagt camping B0 dit jaar de minder mooie gevolgen van haar locatie langs de Demerdijk: de hevige stortbuien van de voorbije weken zorgden ervoor dat de rivier buiten haar oevers trad en de weide volledig blank zette.

Samen met Patrick Van Reet baat De Meyer al jarenlang camping B0 van Rock Werchter uit, maar zoveel wateroverlast hebben ze nog nooit gehad. "Tot 600.000 liter water per uur hebben we vorige week weer de Demer in gepompt", vertelt Van Reet terwijl hij een nieuwe lading houtsnippers voor op de toegangsweg tot de camping inspecteert. "Geeft een betere indruk", zegt hij. "En het ruikt ook lekker."

Camping B0 mag dan geen openluchtzwembad meer zijn, voor een deel van het terrein kwam alle hulp te laat: 400 van de 9.000 vierkante meter veranderde in moerasgebied waar zelfs een leeg bierblikje in wegzakt. Parkeerplaatsen verdwijnen, kampeeroppervlakte krimpt in. Een stevige financiële domper, want niet enkel het leegpompen van de weide kostte De Meyer en Van Reet al een aardige duit, ook de nieuwe veiligheidsmaatregelen vormden een extra uitgave. Dreigingsniveau 3 verplichtte alle uitbaters hun campings te beveiligen met camera's en veiligheidsagenten die 24 uur op 24 een oogje in het zeil houden.

De Meyer laat het niet aan zijn hart komen. "Wij gaan gewoon door, hoor", lacht hij terwijl hij betonstenen versjouwt om de toegang tot het sanitair dorp mee op te bouwen. "We moeten wel, als we uit de kosten willen geraken", vult zijn kompaan aan.

Kamperen op voetbalveld

Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, zullen de kampeerders hun tentjes dit jaar keurig gestructureerd, maar toch zo dicht mogelijk bij elkaar moeten opstellen. Ook op de anders zo ruime camping van FC Werchter zal het deze editie extra gezellig worden. Het kampeerterrein dat de voetbalclub uitbaat ligt ongeveer drie kilometer van de festivalweide en staat bekend om zijn rustige sfeer. Wie al een jaartje ouder is of gewoon graag zeker is dat de scheerlijnen van de buurman op veilige afstand blijven zet hier zijn tentje op.

Maar door de overvloedige regenval is de ondergrond van de weides die de voetbalclub normaal gebruikt grotendeels onbruikbaar als kampeerterrein. Om de extra investeringen die het inhuren van veiligheidsagenten met zich meebracht terug te verdienen zat er dus niets anders op dan de prachtige pélouse van FC Werchter zelf beschikbaar te stellen, niet geheel naar de zin van de voetballers.

"Ons oefenveld was net piekfijn in orde. Ik hou mijn hart vast hoe het er bij zal liggen nadat zo'n duizend man er vier dagen op gekampeerd heeft", vertelt Peter Storms, secretaris van FC Werchter. De voetbalclub zal pamfletjes uitdelen aan de festivalgangers met de oproep om hun grasmat respectvol te behandelen.

Niet enkel de campings kampen met wateroverlast en verscherpte veiligheidsmaatregelen, ook de drank- en eetstandjes van de lokale verenigingen worstelen vlak voor het festival start nog met de onvoorziene omstandigheden. Recht tegenover de hoofdingang van de festivalweide hebben een tiental verenigingen uit Rotselaar, de gemeente waartoe Werchter behoort, hun tenten opgeslagen; op de wei zelf, niet op de Haachtsesteenweg zoals dat de voorbije jaren gebruikelijk was. Veiligheidsvoorschriften dicteren dat de baan vrij blijft.

Stalen loopbruggen moeten voorbijgangers over de berm de wei in helpen, het rijkelijk verstrooide stro de onderliggende modderpoel camoufleren.

Lokale verenigingen

"Pas op dat je niet wegzakt, hé", waarschuwt Kristof Vandenplas, verantwoordelijke voor de sp.a-biertent. Woorden die hier de komende dagen helaas nog vaak zullen vallen, beseft hij. "Veel buurtbewoners komen hier graag de sfeer opsnuiven en Rock Werchter is destijds ook groot geworden door de lokale verenigingen, maar wij krijgen het steeds moeilijker. We hebben vijf keer meer kosten, maar wat wordt de return?"

Volgens Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar (CD&V), zijn dat de risico's van het vak. Het kan niet elk jaar een vetpot zijn, gelooft hij. "De gemeente vraagt hen toch ook niet om te delen in de winst? Alle verenigingslokalen in Rotselaar zijn gebouwd met geld van Rock Werchter."

Onder de kerktoren van Werchter maakt Heidi Daniels zich achter de bar van Oud Werchter, het stamcafé van veel Werchter-gangers, voorlopig niet te veel zorgen."Of het nu regent of niet, pintjes smaken altijd. Enkel 's ochtends vroeg en 's avonds laat ga ik het verschil voelen: de mensen gaan niet blijven plakken als ze nog tot aan de Heizel moeten voor hun auto. Maar mijn man zit er niet mee in af en toe iemand heen en weer te rijden, we moeten er iets voor over hebben, hé."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234