Zondag 24/10/2021

Leuvense café's

Drinken studenten minder als het café vroeger sluit?

‘Student zijn = drinken’, die beeldvorming is volgens experts nog veel te prominent aanwezig. Beeld Vertommen
‘Student zijn = drinken’, die beeldvorming is volgens experts nog veel te prominent aanwezig.Beeld Vertommen

KU Leuven-rector Luc Sels en burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) willen dat cafés vroeger sluiten om overlast tijdens de dag te vermijden. Is dat wel een nuttige strategie om de oorzaak van die overlast - het drinkgelag van studenten - aan te pakken?

Nog geen week ver in het nieuwe academiejaar moest er Sels al iets van het hart bij ROB-tv: dat er ’s ochtends vroeg op de Oude Markt in Leuven nog steeds cafés open zijn op het ogenblik dat er kinderen langsfietsen op weg naar school is “een stap te ver”. De Leuvense rector mocht het “zichtbaar overmatig drankgebruik” zelf ondervinden omstreeks 8u15, op weg naar zijn kantoor.

Volgens Sels moet er ingegrepen worden, een pleidooi dat in Het Nieuwsblad ook bij burgemeester Ridouani ingang vond. “Het openbaar domein moet vrij zijn van dergelijke overlast op het moment dat de dag begint. Voor mij is dat vanaf 7 uur”, aldus Ridouani, die vorig jaar om diezelfde reden een verbod op dagdisco’s invoerde. Bij de Leuvense fakbars zijn er nu al afspraken om tegen 5 uur te sluiten.

“Naar overlast toe zijn er zeker redenen om in te grijpen, dat is vaak ook een wat gevoelig politiek verhaal”, zegt Tina van Havere (HoGent), die onderzoek doet naar alcoholbeleid. Al gaat het voor de rector natuurlijk verder dan puur overlast: de campagne die samen met de stad, de politie en studentenkoepel LOKO op 1 oktober gelanceerd wordt, zou in het teken staan van verantwoord uitgaan.

Bingedrinken

Gaan studenten dan meer verantwoord om met alcohol als een café vroeger sluit? “Het gevaar bestaat dat het drinken zich gewoon verplaatst naar bijvoorbeeld de koten, waar je al helemaal geen controle meer hebt”, zegt van Havere. Bovendien lijken er in landen waar de sluitingstijden veel vroeger liggen, zoals het Verenigd Koninkrijk, niet minder problemen te zijn met bingedrinken.

Volgens Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs, kan een sluitingsuur wel een belangrijk signaal zijn. “Genoeg geweest, naar huis. Die ratio is vaak weg bij studenten die al te veel hebben gedronken, waardoor ze blijven plakken.” Volgens Geirnaert zal het vooral zaak zijn om de cafés zelf te betrekken in het gesprek over een gepast sluitingsuur.

Beide experts zijn het er wel over eens dat een vroegere sluiting op zich weinig zoden aan de dijk zal brengen. Want de heersende invulling van ‘studentikoos’ - die ongeveer stelt dat je jezelf af en toe te pletter moet zuipen - is er natuurlijk niet mee weggewerkt. Alcoholsponsors blijven legio bij evenementen voor studenten, zelfs Telenet zet haar nieuwe kotformule in de markt met ‘Surf ad fundum’. “Onze tenen krullen voortdurend”, zegt Geirnaert over die beeldtaal. “Waarom zie je bijna nooit happy hours van non-alcoholische dranken”, vraagt ook van Havere zich af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234