Zaterdag 16/01/2021

Echtscheidingen

Dringend gevraagd: scheidingsambtenaar

Beeld THINKSTOCK

Het drama waarbij een moeder uit Schoten de keel van haar dochter probeerde over te snijden, blijft vragen oproepen. Zeker nu de vader beweert politie en gerecht voor zijn ex te hebben gewaarschuwd. "Bij echtscheidingen is kort op de bal spelen niet vanzelfsprekend", zegt professor familierecht Frederik Swennen.

Professor Swennen (Universiteit Antwerpen) zegt dat de kreet van de vader voor hem herkenbaar is. "We hebben bij vechtscheidingen al vaker moeten vaststellen hoe de communicatie spaak loopt." De hoogleraar heeft het dan over twee soorten van miscommunicatie. In de eerste plaats op het niveau van de bezorgde ouder. "Die vindt nergens een duidelijk en up-to-date overzicht van welke stappen hij of zij via diensten van welzijn of justitie kan zetten om een drama te voorkomen."

Een van de mogelijkheden is vragen om een nieuwe verblijfsregeling bij de familierechter. "Je kunt de rechter dan duidelijk proberen te maken dat je vreest voor de veiligheid van je kinderen." De rechter gaat evenwel niet meteen mee in een negatief verhaal over een voormalige partner. "De andere partij moet gehoord worden. Er volgt dikwijls ook een maatschappelijk onderzoek, maar dat vraagt vaak veel tijd."

Helikopterzicht

In de tweede plaats zegt Swennen dat het jammer is dat de sporen van justitie en welzijn niet samen maar naast elkaar lopen. "Het maakt dat kort op de bal spelen heel moeilijk is. Een rechter kan zich niet zomaar informeren bij pakweg een medewerker van een Centrum voor Algemeen Welzijn, want die zal zich op het beroepsgeheim beroepen."

Kan dat systeem anders? Beter? Swennen meent van wel. Hij denkt ook te weten hoe: door middel van een scheidingsambtenaar. Daarvoor hield kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen dinsdag een pleidooi, op een studiedag rond gezinnen in transitie in Antwerpen. Zo'n scheidingsambtenaar mag volgens de commissaris niet gezien worden als een hulplijn voor moeilijke gevallen. Wel moet het iemand zijn die de problemen bij echtscheidingen op de politieke agenda plaatst en meezoekt naar antwoorden.

"Een beetje naar analogie van de adoptieambtenaar", zegt Vanobbergen. "Net als bij adopties zien we bij echtscheidingen immers dat verschillende sectoren en domeinen betrokken raken, op Vlaams en op federaal niveau." Dat gaat van algemeen welzijnswerk over justitiehuizen en onderwijs tot de politie. "Er zou minstens één iemand moeten zijn die, vanuit een soort van helikopter, over al deze spelers heen zou moeten kunnen kijken, lacunes kan opsporen en wegwerken."

Voor een individuele, problematische case zal zo'n ambetenaar niet meteen een oplossing kunnen bieden, benadrukt hij. "Maar aan de hand van dit soort verhalen weet je waar de pijnpunten zitten."

De scheidingsambtenaar zou volgens Swennen ook kunnen bereiken dat ouders en kindereen in een problematische situatie op één gecentraliseerde plek terechtkunnen voor informatie. "Nu hebben zij geen flauw idee welke stappen je op welk vlak en op welk moment moet zetten, of welke diensten wat voor je kunnen betekenen."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die zelf ook de studiedag bijwoonde, is het idee van de schedingsambtenaar niet meteen genegen. Hij geeft aan in eerste instantie te geloven in meer bemiddeling. Op het kabinet van welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) wordt de visie gedeeld dat er verschillende beleidslijnen over de aanpak van echtscheidingen samengebracht moeten worden. Er wordt verwezen naar de beleidsnota. "Die stelt dat een betere afstemming en bekendmaking komt van het hulpaanbod bij relatieproblemen." Bij Vandeurzen zeggen ze ook nog dat de aanstelling van een scheidingsambtenaar een federale bevoegdheid is.

Kinderrechtencommissaris Bruno VanobbergenBeeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234