Zaterdag 17/04/2021

Dringend gevraagd: reünie

The Police, Genesis, Crowded House, The Verve, The Scabs... Nooit eerder kwamen er zoveel gesplitte bands weer samen als in 2007. Kennelijk heelt de tijd alle wonden en vandaag hoeden groepen er zich voor om (zoals The Eagles destijds) te verklaren dat ze elkaar pas opnieuw in de armen zullen vallen 'als de hel bevriest'. Deze tien bands wil het grote publiek alleszins graag weer samen zien. Maar blijft het water te diep of worden er achter de schermen al plannen gesmeed? DOOR BART STEENHAUT

ABBA

Nog niet voor 1 miljard

Ongetwijfeld de reünie waar concertorganisatoren het meeste brood in zien. Na de pijnlijke echtscheidingen van de twee koppels in de groep waren de onderlinge relaties lang getroebleerd. Björn Ulvaeus en Benny Andersson zijn niettemin nog altijd elkaars beste vrienden en bleven ook na de split nauw met elkaar samenwerken, niet in de laatste plaats aan Mamma Mia!, een musical die wereldwijd al twaalf miljoen bezoekers over de vloer kreeg. De vier leden maken nog steeds muziek (Agnetha bracht in 2004 een solo-cd uit, Frida werd dit jaar opnieuw in de opnamestudio gesignaleerd) en gaan opnieuw vriendschappelijk met elkaar om. In 1999 traden ze zelfs samen op tijdens een feestje voor ABBA-secretaresse Görel Hanser, en ter gelegenheid van een halve eeuw Eurovisiesongfestival (in 2004) verleenden ze allevier hun medewerking aan een jubileumclip. Maar daar blijft het bij. De groep sloeg datzelfde jaar een aanbod af om voor 1 miljard dollar honderd concerten af te werken. Met nog altijd 2 à 3 miljoen verkochte cd's per jaar is geld dan ook al lang geen drijfveer meer. Gelieve de adem dus niet in te houden.

Kans op een reünie: 0 %

Dire Straits

Alleen voor het goede doel

Succes is leuk zolang het binnen de perken blijft. Toen de tournees van Dire Straits zo'n omvang begonnen aan te nemen dat Mark Knopfler zijn eigen personeel niet meer herkende, was voor hem de tijd rijp om de groep op non-actief te zetten. Sindsdien heeft hij een vijftal cd's uitgebracht, maar geen enkele wist de verkoopcijfers van Brothers in Arms of On Every Street te evenaren. Niettemin trekken zijn concerten volle zalen, ook al omdat hij dan royale porties Dire Straits serveert, songs die hij stuk voor stuk zelf heeft geschreven. Met liefst 120 miljoen verkochte cd's kan Knopfler het zich ook veroorloven om alleen zijn eigen zin te doen, maar toch sluit hij een gelegenheidsreünie niet uit. "Voor een goed doel wil ik de groep best nog eens bij elkaar fluiten. We hebben geen ruzie en ik respecteer wat we met elkaar hebben meegemaakt, maar een grootschalige tournee zie ik niet zitten. Dan komt het circus weer op gang waar ik destijds zo ver mogelijk van wilde weglopen."

Kans op een reünie: 30 %

Genesis (mét Peter Gabriel)

De deur van de diepvries staat op een kier

Laat ons wel wezen: Genesis is momenteel wel voor het eerst sinds 1993 op tournee met Phil Collins, maar de bezetting die onlangs ook in het Koning Boudewijnstadion neerstreek was niet meer dan een voorbereiding voor het echte werk. Oorspronkelijk was het overigens de bedoeling om de baan op te gaan met een complete uitvoering van het klassieke The Lamb Lies down on Broadway, mét gitarist Steve Hackett op gitaar en zanger Peter Gabriel achter de microfoon. De leden hebben allevijf rond de tafel gezeten en waren allemaal voor het idee gewonnen, maar Gabriel zat middenin de opnamen van een nieuwe cd, waardoor het plan even in het vriesvak is beland. Phil Collins heeft gezegd dat hij na dit jaar niet meer op tournee gaat, maar tegelijk houdt hij de deur open voor wat de zingende drummer zelf "speciale projecten" noemt. Het spreekt voor zich dat een hereniging met Gabriel onder die noemer valt.

Kans op een reünie: 80 %

Guns 'n' Roses

De democratie van de dictator

Axl Rose staat bekend als een choleriek mannetje én hij gedraagt zich als een dictator, maar zelfs hij beseft dat er maar één klassieke line-up is van Guns 'n' Roses: degene die twintig jaar geleden Appetite for Destruction heeft opgenomen. Toen er drie jaar geleden een Greatest Hits uitkwam zijn er gesprekken geweest tussen hem en gitarist Slash, maar toen die in zijn contract zag staan dat hij zelf geen cent aan de reünie zou verdienen, werden de bruggen opnieuw opgeblazen. Slash heeft onlangs in een Chileens magazine echter wel gezegd dat zijn groep Velvet Revolver stopt met nummers van Guns 'n' Roses en Stone Temple Pilots te spelen (de zanger van Velvet Revolver zat vroeger bij Stone Temple Pilots), omdat het hem een beter idee lijkt om beide bands weer in de originele bezetting samen te krijgen. In een interview met de Braziliaanse versie van MTV voegde hij daaraan toe dat die reüniescenario's realistisch zijn. "Het lijkt me gewoon geestig om weer eens samen op het podium te staan", vond hij. Een voor deze zomer aangekondigde tournee van Velvet Revolver (waarin ook Guns 'n' Rosesbassist Duff McKagan speelt) werd alvast geschrapt. En van de nieuwe Gunsplaat Chinese Democracy is er nog steeds geen spoor.

Kans op een reünie: 65 %

Kraftwerk

De ene robot is de andere niet

Kraftwerk bestaat nog, maar de natte droom van iedere fan bestaat erin dat de klassieke bezetting weer samenkomt, die in de jaren zeventig en tachtig verantwoordelijk was voor baanbrekende platen als Radio-Activity, Autobahn en The Man-Machine. Toen de Teutoonse Beatles in 1986 een pauze namen om hun geluidsarchief te digitaliseren, sukkelde de groep in een creatieve sabbat die uiteindelijk zeventien jaar zou aanslepen. In 1991 sloegen Karl Bartos en Wolfgang Flür, het nietsdoen zat, de deur achter zich dicht. Toen onlangs de backcatalogue van de groep werd heruitgebracht lieten Ralf Hutter en Florian Schneider de namen van hun ex-collega's van de hoezen schrappen. Bovendien spande Hutter een rechtszaak aan tegen Flür, met de bedoeling de publicatie van diens onthullende biografie I Was a Robot te verbieden. Bartos en Flür zijn vrienden gebleven, maar hun pogingen om opnieuw on speaking terms te geraken met hun ex-collega's stuit op een muur van stilte, waardoor de kans op een reünie vrijwel nihil is.

Kans op een reünie: 0 %

Led Zeppelin

Eenmalig, en dan op tournee

Sinds de dood van drummer John Bonham in 1980 hebben de resterende leden nog maar twee keer samen op een podium gestaan. Op Live Aid drumde Phil Collins mee en in 1987, op het feestje ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum van platenfirma Atlantic, werd Bonham vervangen door diens zoon Jason. Toen Jimmy Page en Robert Plant in 1994 hun samenwerking aankondigden op een persconferentie in Parijs, werd de vraag waar bassist John Paul Jones uithing nog met een droge oneliner weggelachen ("He's out parking the car"). De twee hadden Jones, getuige het uitstekende album Walking into Clarksdale, dan ook niet nodig om de klassieke Zeppelinsound nieuw leven in te blazen. Na enkele succesvolle tournees gingen Page en Plant opnieuw hun eigen weg, maar momenteel wordt achter de schermen druk gepraat over een eenmalig reünieoptreden mét Jones en Jason Bonham. Dat zou dan ter nagedachtenis zijn van Ahmet Ertegun, de man die Led Zeppelin destijds tekende bij Atlantic Records. Een bron dicht bij de groep bevestigt dat, als alles goed gaat, er wellicht volgend jaar al een volwaardige reünietournee komt. "Als ze tenminste geen ruzie krijgen voor het zover is."

Kans op een reünie: 95 %

Pink Floyd

Ego's in de weg

Dankzij een sterk staaltje pendeldiplomatie kreeg Bob Geldof in 2005 voor elkaar wat vrijwel onmogelijk werd geacht: hij bracht gezworen vijanden Roger Waters en David Gilmour gedurende twintig hele minuten bij elkaar op het podium van Live 8. Het was 24 jaar geleden dat de klassieke line-up nog op dezelfde paar vierkante meters werd gesignaleerd. Onmiddellijk nadien kreeg de band 250 miljoen dollar aangeboden voor een wereldtournee, maar dat voorstel werd beleefd weggewuifd. Gilmour bevestigt inmiddels wel dat hij "vrij vriendschappelijk" met Waters omgaat, en ook die laatste sprak de hoop uit om de samenwerking voort te zetten. Ondanks de goede bedoelingen werd op 31 januari vorig jaar een statement verspreid waarin Gilmour in naam van de groep kenbaar maakte dat Pink Floyd geen plannen had om weer samen op tournee te gaan of een nieuwe cd in te blikken. Maar de inkt was nauwelijks droog of hij vertelde al in een interview dat de band wel wilde aantreden op een evenement dat het vredesproces tussen Israëli's en Palestijnen zou kunnen bevorderen. Op 10 mei speelde Waters een tributeconcert voor overleden groepslid Syd Barrett en onmiddellijk nadien was er een verrassingsoptreden van Gilmour, die de twee andere Pink Floydleden had opgetrommeld. Tot een echte reünie kwam het echter niet, en die zal er pas komen wanneer alle ego's tot enigszins normale proporties zijn herleid.

Kans op een reünie: 55 %

TC Matic

Pendeldiplomaat gezocht

De reünie waar men in België vooral zit op te wachten is uiteraard die van TC Matic. De leden hebben sinds de split in 1986 sporadisch samen op het podium gestaan, onder meer tijdens een benefiet voor De Morgen. In het recentere verleden was er een kortstondige reünie in de Ancienne Belgique, tijdens een concert van Arno ten voordele van Amnesty International. Herman Schueremans heeft een bod gedaan om de groep weer bij elkaar te krijgen voor de dertigste verjaardag van Rock Werchter, maar dat bleek niet voldoende. Maar er zijn al een paar keer gesprekken geweest om een echte tournee op poten te zetten, die keer op keer afsprongen omdat het geld niet evenredig verdeeld zou worden. Een reünie lijkt sindsdien weer wat verder af, maar niet getreurd: keyboardspeler Serge Feys speelt al bij Arno en de kans blijft reëel dat de geschillen weer worden bijgelegd wanneer zich een interessante gelegenheid aandient. Een kwestie van pendeldiplomatie, kortom. Anderzijds heeft Arno het geld niet nodig, speelt hij live genoeg classics van TC Matic en vond hij in gitarist Geoffrey Burton een perfecte vervanger voor de legendarische Jean-Marie Aerts. Maar als de AB The Scabs weer samen krijgt voor haar Rewind-project, moet het met TC Matic ook lukken. De muzikanten worden er niet jonger op, dus de tijd begint te dringen.

Kans op een reünie: 75 %

The Smiths

'Ik eet nog liever mijn testikels op'

Sinds The Smiths in 1987 uit elkaar gingen is de invloed van de groep exponentieel toegenomen en hebben concertpromotoren met astronomische bedragen gezwaaid om de vier weer samen op een podium te krijgen. Eerst het goede nieuws: alle leden leven nog. En dan het slechte: het gaat er nooit van komen. Na drie jaar touwtrekken verloren zanger Morrissey en gitarist Johnny Marr een rechtszaak tegen de twee andere leden van The Smiths. Drummer Mike Joyce kreeg meer dan een miljoen pond aan achterstallige royalty's uitbetaald, met Andy Rourke werd buiten de rechtszaal een minnelijke schikking getroffen. In 2005, toen Joyce er (zogenaamd uit geldgebrek) mee dreigde om zeldzame Smithsopnamen te verkopen via eBay, laaide de ruzie opnieuw op. Morrissey ging in de tegenaanval en legde een verklaring af waarin hij opmerkte dat Joyce via zijn advocaat ook beslag had laten leggen op de royalty's die Rourke toekwamen, waardoor ook de relatie tussen die twee fors bekoelde. Marr en Rourke traden in 2005 wel op tijdens een benefiet in Manchester, en ook de banden tussen Morrissey en Marr zijn de jongste jaren weer aangehaald. "We praten vaak met elkaar, maar nooit over The Smiths", zei de gitarist vorige maand nog in een interview. De reden laat zich raden. Morrissey weigert Smiths-cd's te signeren waar de handtekeningen van de anderen al opstaan en zegt dat hij nog liever zijn eigen testikels opeet dan een reünie te overwegen. Dat wil wat zeggen voor een vegetariër.

Kans op een reünie: 0 %

Talking Heads

Met de hulp van Radiohead

Talking Heads heeft voor het laatst samen gespeeld op 18 maart 2002, toen de groep werd toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame. De relatie tussen David Byrne en de rest van de groep blijft hoe dan ook tamelijk gespannen, dus de kans dat er een nieuwe tournee komt (laat staan een nieuwe cd) is volgens Byrne ontzettend klein. "We hebben vooral een verleden met elkaar gemeen en vandaag hebben we, ook op muzikaal vlak, nog nauwelijks raakpunten." Daar staat tegenover dat de belangstelling voor Talking Heads met het jaar blijft toenemen. Radiohead noemde zich naar een nummer van de groep, The Arcade Fire citeert de New Yorkers als lichtende voorbeelden en Velvet Revolver nam vorige maand nog een cover op van 'Psycho Killer'. Bovendien werden de jongste solo-cd's van Byrne geen succes. Een kwestie van het juiste bod op het juiste moment, dus.

Kans op een reünie: 60 %

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234