Woensdag 13/11/2019

Driewerf hoezee voor Drs P.

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen

"Dus heeft u tegenslagen/Of zit u aan de grond/Dan moet u haha lachen/want lachen is gezond." Wijze raad die alleen uit de pen van Drs. P kon vloeien, de meester en pleitbezorger van het light verse in onze "litera titera tutera taterata" literatuur. Drs. P, een pseudoniem voor Heinz Polzer, wordt dit jaar 80. Eerder dit jaar verscheen bij Nijgh en Van Ditmar reeds Tante Constance en Tante Mathilde, een uiterst kerstboomfähige bundeling van zijn liedjesteksten, vergezeld van een heerlijk ouderwets krakende cd. In de Antwerpse Academie voor Schone kunsten start op 13 december, dat wil zeggen precies drie jaar na zijn laatste officiële optreden, de huldetentoonstelling 'Polzeriana'. Initiatiefnemer is de kunsthistoricus, 'friturist' en in zijn vrije uren ook plezierdichter Paul Ilegems. Hij bracht voor deze gelegenheid een aantal kunstwerken bij elkaar die verband houden met de persoon of het werk van Drs. P. De verzameling omvat werk van onder meer Luc Boudens, Goele De Bruyn, Jaak De Koninck, Jan Eyskens, Guy Rombouts, Herman Selleslags en Luc Tegenbos. Naast kunstwerken omvat de tentoonstelling ook curiosa, parafernalia en andere memorabilia.

Polzeriana: van 13 tot 17 en van 20 tot 23 december, telkens van 12 tot 17 uur in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Mutsaertstraat 31 in Antwerpen.

Wie is er bang voor Lulu Wang?

Theaterteater, Mechelen

De Chinese auteur Lulu Wang, auteur van het op 400.000 exemplaren gedrukte Het lelietheater, reist op dit ogenblik door de Nederlanden. Wang doet dat ter promotie van Het tedere kind, haar nieuwste roman, een zoveelste bijdrage tot de literatuur over kindermisbruik. Met Het tedere kind wil Wang naar eigen zeggen "alle misbruikte kinderen een stem geven zodat ze ook hun krachten kunnen bundelen en samen meer energie uitstralen dan de daders." Ondanks het éénstemmig negatieve onthaal binnen de literaire kritiek, lijkt een nieuw succes verzekerd. Van Het tedere kind werden alvast 160.000 exemplaren gedrukt. Om die aan de man te brengen werd niets aan het toeval overgelaten. Naast de Vlaamse en Nederlandse televisiezenders doet ze met haar promotietournee ook een slordige vijftig boekhandels, bibliotheken en cultuurhuizen aan. Vanavond is het kunstencentrum Theaterteater in Mechelen aan de beurt. Journaliste Anna Luyten interviewt haar.

Lulu Wang in gesprek met Anna Luyten, vanavond in Theaterteater, Begijnenstraat 19, Mechelen. Tickets: 440/320 frank (10,91/7,93 euro), tel. 015/20.37.80.

De geest van Houdini

Café aux phares, Tongeren

De onlangs met de ASLK-debuutprijs bekroonde dichter Peter Holvoet-Hanssen is dinsdagavond te gast in het Tongerse Café aux phares. Hoewel vorige maand van zijn hand nog de bundel Strombolicchio, oftewel poëtische exploraties "uit de smidse van Vulcanus" verscheen, grijpt hij voor de voorstelling in Tongeren terug naar zijn gelauwerde debuut Dwangbuis van Houdini. In de aankondiging staat dat Holvoet-Hanssen de sfeer van die bundel komt oproepen. Wij vroegen de dichter wat we daaronder moeten verstaan. Holvoet-Hanssen: "Ik lees voor, ik perform en zing met de Periwinkles. Wij gaan proberen om de geest van Harry Houdini te voorschijn te toveren. De boeienkoning zelf stond altijd heel sceptisch tegenover spiritisme. Wel beloofde hij zijn geliefde, Beatrice, vanuit het graf te laten weten of er leven na de dood is. Zij heeft niets meer van hem vernomen. In Tongeren zullen we een ultieme poging ondernemen om de geest van Houdini op te roepen. De verbeeldingskracht van de toeschouwers zal daarbij moeten helpen. Het gaat immers om een kleinschalige voorstelling, een soort try-out, die later moet uitmonden in een groter project. Aan de andere kant, Café aux phares was het stamcafé van mijn grootvader. Misschien is dat wel dé plek voor de comeback van Houdini. We moeten in elk geval snel zijn, want naar verluidt is Tom Cruise, o horror, met een film over hem bezig. Uiteraard zal ik ook de andere figuren uit Dwangbuis van Houdini tevoorschijn toveren. Het zijn per slot van rekening allemaal personages die onder hetzelfde schedeldak wonen. Als het niet lukt, dan reken ik op mijn persoonlijk instrumentarium en de muzikanten. De Periwinkles tillen de voorstelling op een hoger niveau. Hun rol valt echt niet te onderschatten. Gitarist Raf de Chaffoy is een echte vakman, die prachtige liedjes maakt. Bassist Alain Peeters tovert muzieklandschappen tevoorschijn. Ikzelf zing en laat een mondharmonica piepen. Onze samenwerking resulteert in een soort techno-ballads."

Peter Holvoet-Hanssen in Café aux phares in Tongeren, dinsdag 14 december om 20.30 uur. Tel. 012/39.38.00 (de Velinx). Toegang gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234