Woensdag 05/08/2020

Driesterrenmenu in de ruimte

BRUSSEL l Astronautenvoedsel ziet er normaal gezien verre van smakelijk uit. Gedroogd voedsel, poedervormige vruchtensappen en bestraald vlees staan traditioneel op de kaart. Sinds kort kunnen de astronauten dat ook afwisselen met echte sterrenmenu's.

Door Stephen Rosé

Vorige zondag kon de bemanning van het International Space Station (ISS) voor het eerst proeven van de gerechten van de Franse topchef Alain Ducasse. Ze kregen er onder andere geroosterde kwarteltjes, zandworteltjes en rijstpudding voorgeschoteld. En dat zal hen gesmaakt hebben, want de man heeft driesterrenrestaurants in Monaco, Parijs en New York.

Het initiatief kwam er op verzoek van de ESA. Zij vroegen de topchef om een aantal menu's te bedenken die de astronauten op een lange ruimtereis kunnen worden voorgeschoteld bij speciale gelegenheden: verjaardagen, de komst van een nieuw bemanningslid, Kerstmis. Op die manier hoopt men de bemanning, die een jarenlange ruimtereis maakt, bijvoorbeeld naar Mars, zowel moreel als culinair een hart onder de riem te steken.

Ducasse werkte voor zijn maaltijden nauw samen met het Franse Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) en moest ze volgens strikte hygiënische regels voorbereiden. Het menu werd in blikken met een Russische raket afgeleverd. De driekoppige bemanning moest de schotels enkel nog opwarmen in de oven van het ISS en dan konden ze aan tafel.

"Eten geeft ons altijd een moment van rust", wist de Duitse astronaut Thomas Reiter achteraf te vertellen. "We vinden er plezier in en proberen er de nodige tijd voor uit te trekken." Het eten zelf vonden ze fantastisch. "Maar het zou nog beter hebben gesmaakt mochten we er een fles wijn bij hebben gekregen", aldus nog Reiter.

Eind deze week mogen de astronauten nog een culinaire verrassing verwachten wanneer de Zweedse astronaut Christer Fuglesang zich bij hen zal voegen met een doos vol Scandinavische delicatessen als Zweedse peperkoek en gedroogd elandvlees.

Een greep uit het menu

l Hoofdgerechten: Parmentier met gerafelde kip, zwaardvis à la façon Riviera of geroosterde kwartels in Madiranwijn

l Tussengerechten: zandworteltjes met sinaas- en koriandersmaak, selderpuree met muskaatnoot of caponata

l Desserts: griesmeelcake met gedroogde abrikozen, smeltende appelstukjes of rijstpudding met gekonfijt fruit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234